İrsaliyesiz Fatura Kesilir mi ?

bütün kesilen faturaların irsaliyeli olması şart değilmi
ayrıca fatura ile irsaliyelerin aynı malzemeler olması gerekiyor değil mi
cevaplar için teşekkürler iyi günler
 
bütün kesilen faturaların irsaliyeli olması şart değilmi
ayrıca fatura ile irsaliyelerin aynı malzemeler olması gerekiyor değil mi
cevaplar için teşekkürler iyi günler

Sayın tuba07,

Sorunuz çok kapalı kalmış tam detaylı değil. Sorunuza birden farklı cevaplarda verilebilir bu nedenle tam sormak istediğinizi detaylı yazarsanız alacağınız cevap bu yönde daha net ve doğru olacaktır.

İyi Günler.
 
şöyle ki biz irsaliye+fatura şeklinde çalışıyoruz yani irsaliyeli fatura hiç kesmiyoruz
bazen direkt firma malı alıyor ve gidiyor biz irsaliye kesmiyoruz bütün malların irsaliyeli olması mecburmudur
yada irsaliyede üç kalem var faturada on kalem olbilir mi
yaptığımız iş şöyle trafo pano elektrik tesisatı işlemleri bunlar bir günde bitmiyor sürekli gidiliyor geliniyor
irsaliye kesiliyor
en son da fiyatlandırılıp fatura kesiliyor
cevaplar için teşekkürler iyi günler
 
Sayın tuba07,

Sorunuza en net cevabı bu özelge dile getirecektir.

[TABLE="width: 670"]
[TR]
[TD="width: 76"]Tarih[/TD]
[TD="width: 574"]29/05/2011[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 76"]Sayı[/TD]
[TD="width: 574"]B.07.1.GİB.4.20.15.02-VUK-2010/14-110[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 76"]Kapsam[/TD]
[TD="width: 574"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 630, colspan: 2"]

[TD="colspan: 5"]
T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIDENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞIMÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
[/TD]

[TD="width: 310, colspan: 3"]
[/TD]
[TD="width: 303, colspan: 2"]
[/TD]

[TD="width: 44"]Sayı
[/TD]
[TD="width: 8"]
:​
[/TD]
[TD="width: 402, colspan: 2"]B.07.1.GİB.4.20.15.02-VUK-2010/14-110
[/TD]
[TD="width: 159"]
29/05/2011​
[/TD]

[TD="width: 44"]Konu
[/TD]
[TD="width: 8"]
:​
[/TD]
[TD="width: 258"]SEVK İRSALİYESİ
[/TD]
[TD="width: 303, colspan: 2"]
[/TD]
İlgide kayıtlı dilekçeniz ile, ... vergi numaralı mükellefi olduğunuzu, şirketinizin ..., ..., ... bayilikleri yaptığınız, bazı dönemlerde bazı ürünlerde iskonto kampanyaları yapıldığı, bu gibi durumlarda müşterilerin fazla miktarda mal talep ettikleri, depo sorunları nedeniyle bu malların farklı günlerde kısmi sevklerle istendiği, şirketiniz faturalı irsaliye kullandığından dolayı bu sevkleri yapamadığınız ve müşteriler ile sorunlar yaşadığınızı belirterek faturasını kesmiş olduğunuz müşteri mallarını farklı günlerde kısmi sevklerini nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgi istenilmektedir.
Bilindiği gibi, 211 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile fatura ve sevk irsaliyesinin ayrı belgeler olarak değil, isteyen mükellefler açısından irsaliyeli fatura adı altında tek belge olarak düzenlenmesi ve kullanılması esası getirilmiştir.
Bahsi geçen tebliğin (d) bendinde "malı satan mükellefler irsaliyeli faturayı en az üç örnek olarak düzenleyeceklerdir. En az üç nüsha düzenlemeyen irsaliyeli faturalar hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.
İrsaliyeli faturanın iki nüshası mutlaka malı taşıyan araçta bulundurulacak, yoklama ve denetimlerde irsaliyeli faturanın iki nüshası da ibraz edilecektir. ....." denilmekte. (e) bendinde de "İrsaliyeli fatura" da; faturayı düzenleyenin adı, ticari ünvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası, malın nev'i, miktarı, fıyatı ve tutarı ile nereye ve kime gönderildiği; müşterinin adı, ticari ünvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, faturanın seri ve müteselsil sıra numarası, düzenleme tarihi ve saati ile anlaşmalı matbaa ile ilgili bilgilere yer verilecektir. Bu bilgilerin eksik olması halinde "irsaliyeli fatura" hiç düzenlenmemiş sayılacaktır." denilmektedir.
Diğer taraftan, 232 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de, mükelleflerin faaliyetleriyle ilgili olarak irsaliyeli fatura kullanmalarının yanı sıra, fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı da kullanabilecekleri belirtilmiş ayrıca, satılan malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıtıldığı hallerde, satıcı tarafından irsaliyeli fatura düzenlenebileceği gibi ayrı ayrı fatura ve sevk irsaliyesi de düzenleyebilecekleri belirtilerek irsaliyeli fatura düzenlemeleri halinde ayrıca sevk irsaliyesi aranmayacağı bildirilmiştir.
Bu nedenle, faturası düzenlenmiş malların farklı günlerde kısmi sevklerle istenildiği durumlarda, her bir kısmın sevk edilmesi sırasında sevk irsaliyesi düzenlenecektir. Diğer taraftan, kısım kısım sevk edildiği hallerde, malın sevk irsaliyesi düzenlenerek müşteriye teslimini takip eden 7 gün içinde fatura düzenlemek suretiyle işlem yapılabileceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
teşekkür ederim ancak işlemi yaparken nasıl yapmalıyım orda sıkıntı var ...
 
Sayın tuba07,

Demiral dostumun verdiği özelge birçok noktaya açıklık getiriyor ancak hem sizin sorununuza hem de genelde eklemek istediğim birkaç önemli ayrıntı var.

1. İrsaliye kesme zorunluluğu ( perakende işlemler hariç) iki taraflıdır. Esas olan malın nakli esnasında malın yanında irsaliyenin bulunmasıdır. Bu nedenle satıcı irsaliye düzenlememişse alıcı da irsaliye düzenleyebilir, düzenlemelidir. Bu esasdan bakılınca 5 kalem kestiğiniz irsaliyeden sonra sekiz kalem mal içeren bir fatura olmasında mahsur yoktur.
2. Fatura önce kesilmişse irsaliye sonradan düzenlenirken üzerine "......tarih ve ......sayılı fatura muhtevası malların sevkini teminen" notunu koymak gerekli ve yeterlidir ki bunda süre sınırı da yoktur.
3. Siz birden çok kez mal sevkettiğinizi söylüyorsunuz. Bu gibi bir durum ihaleye yada sözleşmeye dayalı ise, varsayalım bir binanın yada ofisin elektrik tesisat ve donanımını gerçekleştiriyorsunuz, teslimi zaman ve şarta bağlıdır ve bu irsaliyelerde 7 gün şartı işlemez. Ancak her bir irsaliye üzerine bu bilgiyi koymak sorun çıkmasını engeller. Fatura keserken de bu irsaliye numaraları referans olarak yazılır ve hiçbir sorun yaşanmaz.

Aslında irsaliyenin daha önce bir yorumda da yazdığım gibi "Malın Nüfus Kağıdı" olduğunu unutmamak gerekir. 7 günlük süre ise genel bir statüdür. Birçok şekilde uygulanmaması, faturaya bağlanmaması ( firmanın şubeleri arasında yada depoları arasında mal sevki gibi) mümkündür. Sadece bunun doğru bir şekilde ifade edilmesi yeterlidir.
 
teşekkür ederim asıl sormak isteğidim tam olarak da buydu anlaşılıyor ve iş bitmeden bir çok kez mal sevkiyatı yapıyoruz 7 günlük sınırı olduğundan günü gününe kesiyorum zaten unutmamak için kanunları bende biliyorum da inanın uygulamada böyle yazıldığı gibi olmuyor ben ön ve genel muhasebeyi bir arada yapıyorum toparlanmaya çalışan bir firmada o sebepten bu soruları yazdım...
 
Konuya ek olarak şöyle bir sorum olacak arkadaşlar. Demirbaşlardan bazıları satıldı ama şirketimizde kullanmaya devam ediyoruz bize kiralama falan da yok alan kişi kullanmaya devam edin dedi. Faturasını düzenlerken sevk irsaliyesi de düzenlemem gerekir mi? Nasıl bir yol izlemeliyim.
 
Üst