İş Akdinin Feshi

Merhaba;

5 yıldır özel bir işyerinde çalışmaktayım. İşyerim alanında ki en büyük firmalardan birisi. Fakat hayat şartlarından dolayı işyerinden ayrılıp Manisa'ya yerleşmek zorunda kaldım. İşyerime çıkacağımı ve nedenlerini bildirdim. Fakat işyeri sahibine ilettiğim taleplerin karşılığını bulamadığım gibi 500 lira verin gönderin demiş.
İşyerine henüz imzalı bir kağıt yada belge vermedim çıkacağıma dair. Fakat işyerimin bazı usulsüzlüklerini biliyorum. Mesela bazı kesimin maaşlarını asgari ücretin üzerinde verip bordroda asgari ücret gösteriyor. Yapılan fazla mesaileri bordroda göstermiyor. 5 yıldır düzenli olarak alamadığımız ikramiyeleri bordroda göstermiyor. İşyerinde kaçak olarak emekli çalıştırıp 7 kişiyide sigortasız olarak çalıştırıyor.

Soru 1 : Bordroda gösterilmeyen ücretler nedeni ile mahkemeye başvursam kazanma şansım ne kadar olur?
Soru 2 : Hangi yolları izlemeliyim?

Ynt: İş Akdinin Feshi

MAhkemeyi kazanırsınız kesin de,
kazanmayı düşündüğünüz şey nedir?
Şehir değiştirmek zorunda olmak, kıdem tazminatına hak kazandıran sebeplerden değildir.
Sizin, fazla çalışma ücretleriniz ödenmiyorsa, siz kayıtdışı çalıştırılıyorsanız,sizin SGK primleriniz gerçek ücretinizden düşük ödeniyorsa, bunlar kıdem tazminatına hak kazandırarak sözleşme feshinize imkan tanıyabilecek durumlardır.
İkramiyeleri anlayamadım

Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Şehir değiştirmek zorunda olmam geçerli bir sebep değildir, bunun farkındayım. Fakat bugüne kadar ücret pusulasına yansımayan fazla mesai, elden alınan paralar vs. gibi ücretler dolayısıyla iş mahkemesine SGK primlerimin eksik yatırılmış olması hususunda tazminat davası açmak istiyorum. İkramiyelere gelince, iş kanununda okuduğum bir maddeye göre kıdem tazminatına verilen ikramiyelerin brütünün eklenmesi şartı koşulmakta. Ayrıca ücret pusulasına eklenmeyen ikramiyelerde suç teşkil etmekte diye biliyorum. Yanılıyorsam düzeltiniz...

Fazla çalışmanızı ıspatlayabiliyorsanız, ikramiyeleriniz düzensiz de olsa yakın zamana kadar ödeniyorduysa, fazla çalışma ücretlerinizin usulune uygun olarak hesaplanıp ödenmemesi , ikramiyelerinizin sgk prim ödemelerinizde gösterilmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshedip tazminatınızı talep edebilirsiniz.
Dediklerinizi ıspatlamanız durumunda da davanızı kazanırsınız.
Davadan önce işverenle konuşmanız bir işe yarar mı bilemiyorum.
Tazminatımı ödemezseniz sizi şu sebeplerden şikayet-dava ederim şeklinde yaklaşıma, işverenin amman tamam hemmen ödeyelim şeklinde bir yaklaşım sergileme ihtimali bence çok düşük ( ama olmaz değil elbette)

Kaldı ki, bugüne kadar o saydığınız olumsuzluklara rağmen hiç sesinizi çıkartmayıp, işyeriyle ilgili olmayan bir sebeple işten ayrılmak zorunda kaldığınızda , elimde bilgiler var, yakabilirim sizi tarzı tehdit düşüncesiyle hareket edip kıdem tazminatı almaya çalışmak bence doğru yaklaşım değil.
Karar-tercih sizin elbette.
ama sormadan duramayacağım,
bugüne kadar aklınız neredeydi?

:) işten atılma korkusuyla bugüne kadar bir hareket yapmadım. fakat şu an öyle bir korkum yok elbette. iş kanunu uzmanı sendika avukatı tanıdığım vardı. ona danıştım 2-3 gün önce. bana son 3 ayın bordrosu ve 2 şahidin yeterli olabileceği konusunda bilgi verdi.

Arkadaşım sizin sendika avukatı galiba sizi yanlış yönlendiriyor.
Avukatlar kendilerine iş çıksın diye bunu yaparlar bazen. Ya da siz ona eksik bilgi verdiniz.

Siz ne için dava açmak istiyorsunuz? Bunu bir netleştirmeye çalışın önce?
Yazdıklarınızdan ne istediğiniz anlaşılmıyor.

eksik aldığınız ücret, prim veya fazla mesai yok. fakat sgk primleri düşükten gösteriliyor.
bunun dışında kendiniz ayrılmışsınız. hangi tazminattan bahsediyorsunuz?
işverenin usülsüzlüklerini koz olarak kullanıp hakkınız olmayan şeyler istiyorsunuz gibi görünüyor.

İşverenin, işçiyi etkileyen usulsüzlükleri , işçiye haklı nedenle fesih imkanı sağlar ve bu fesih te kıdem tazminatına hak kazandırır.
sn.orhanozel in de , SGk primlerinin düşük ücret üzerinden ödenmesi veya ikramiyelerin , fazla çalışma ücretlerinin bordroda gösterilmemesi nedeniyle böyle bir hakkı olur.Ters gelen,
taşınma nedeniyle ayrılmak istemesine rağmen, kıdem tazminatını almak için, işverenin bugüne kadar gözyumduğu usulsüzleri öne sürerek tehdit yoluyla almaya çalışması,

Bu arkadaş ücretlerini, fazla mesailerini vs.bütün haklarını almış. Buna rağmen yok sigortasız işçi çalıştırmış, yok bilmem ne yapmış/yapmamış diyerek işvereni köşeye sıkıştırıp tazminat almaya çalışıyor. Bir çok işveren gibi bu işvereninde kusuru var ancak, çalışanın haklarını almasına rağmen bu şekilde davranması yakışık almıyor.

Hiç bir işverenin düşük maaş, sigortasız işçi çalıştırma vs gibi etik olmayan ve illegal yöntemlere başvurması normal görülemez. Ancak bir personelin şirkette uzun yıllar çalışıp da işten çıkışı sırasında şirket içi bilgileri koz olarak kullanması da en az işveren kadar suçlu olduğunu gösterir bence.