fonradar

İş Başvurularında Yapılan Sınavlar

maniac_lord

Katkı Sunan Üye
Üyelik
10 Ocak 2010
Mesajlar
227
Konum
İstanbul
Merhaba,

Diyelim ki tecrübeli bir smmm olarak bir firmaya bağımlı olarak çalışmak için başvurdunuz. Sonra birisi gelip sizin işi bilip bilmediğinizi test etmek için size muhasebe kayıtları yaptırıyor ve bilanço kalemleri nelerdir gibi sorular soruyor. Tepkiniz ne olurdu ?
 
İşveren açısından bakarsan haklı, çünkü biz firmalara muhasebe elemanı alıyoruz, iş görüşmesinde hepsi biliyoruz, yapıyoruz, atlıyoruz, zıplıyoruz diyorlar, sonra bir bakıyorsun, 2+2'yi bilmiyorlar. 10 kişiden 8'i böyle inanın!
Ben aynı şekilde mali müşavirler için de çok tecrübesiz veya eksik olanlara şahit oldum. Ayrıca muhasebe bir derya, bir mali müşavirin de herşeyi bilebilmesi çok mümkün değil. İhracatı ayrı, Kdv iadeleri ayrı, imalatı ayrı, teşvikleri ayrı, inşaat işleri ayrı, mevzuatı ayrı sektörel olarak da değişiyor artık, uzmanlık gerektiyor vs.
Bırakın ne sorarlarsa sorsunlar bence.
 
Geçen ben gibi 5 yıllık bir personel geldi ofisimize çalışmaya.Adama bordro,kira kontratı,gider pusulası ve serbest meslek makbuzları verdim.Bunları manüel olarak BDP programına girebilir misin dedim.denerim dedi.2 saatte zor çıktı işin içinden ve atladığı yerler çoktu.Çünkü çalıştığı yerlerin hepsi personele ezberi öğretmişler.Kdv tahakkuk ettirmeyi ve dönem sonu işlemlerini hep otomatik fişler ile öğrenmiş.Zaten kanun okuyan da olmadığı için sektör de muhasebe personeli yetişmiyor maalesef.
 
Üst