fonradar

İş Güvenliği ve İş Sağlığı Çat Kapı Gezen Müfettişlerle Denetlenecek

ebru şener

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2005
Mesajlar
1,802
Konum
İstanbul
SAMSUN -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin bütün sektörlerde ve işletmelerde uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek için bin iş müfettişi görevlendirdi. İşçilerin sağlıklarına zarar verebilecek durum ve şartlardan korumak, iş kazalarını en aza indirmek ve iş güvenliği bilincini ve kültürünü yaygınlaştırmanın amaçlandığı çalışmada müfettişler sahaya inerek sektör ve firmalara yönelik çat kapı denetimler yapıyor.


Haziran ayında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,1 Ocak 2013’te yürürlüğe girmişti. İlk 6 aylık süreçte bakanlık teşkilatları toplumda iş güvenliğinin önemi ve gerekliliği ile ilgili bilinci yaygınlaştırmaya çalışıyor. Bir yandan Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) koordinasyonunda yürütülen eğitim ve tanıtım çalışmalarıyla toplum kesimleri bilgilendirilirken, öte yandan görevlendirilen müfettişler sektörlerde iş güvenliği tedbirleriyle ilgili denetimler gerçekleştiriyor.
Firma ve işletme bazında yapılan denetimlerde ilk etapta müessesenin iş güvenliğinde eksiklikleri olup olmadığı tespit ediliyor. Belirlenen eksikliklerin giderilmesi için işletme yetkililerine süre verilip takip edilmesi için Samsun İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildiriliyor. Verilen sürede giderilmesi istenen eksiklikler tamamlanmamışsa 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun’a muhalefet etmek suçu kapsamında önemli miktarlarda para cezaları kesiliyor.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş müfettişi sayısını artıracağını ifade eden Samsun İş Kurumu İl Müdür Hasan Kılıçarslan, iş güvenliği tedbirlerinin uygulanması konusunun çok önemli olduğunu söyledi. İş müfettişlerinin ülke genelinde başladıkları sektör ve işletme denetimlerini sürdürdüğünü ifade eden Kılıçarslan, “Şu an bilgilendirme ve bilinçlendirme süreci olduğu için cezai yaptırım uygulanmıyor. Ama bakanlığımızın iş müfettişleri, hem görevlendirme hem de şikayet üzerine iş yerlerine her an gelip denetim yapabiliyor, yapıyor. Bin tane iş müfettişi var. Bu sayı daha da artacak. Bunların hepsi sahada geziyorlar. Denetimlerde düzeltilmesini veya giderilmesini istedikleri eksiklikler yoksa problem yok. Varsa bunların takiplerini biz yapıyoruz. Eksikliklerin biran önce tamamlanması ve bunlara dikkat edilmesi lazım. Cezai işlem uygulanmasına yönelik bize dosya gönderdiklerinde de hemen işlemi uygulayacağız. Herkes önlemini almalı. İş sağlığı ve güvenliği konusunda belirlenen tedbirlere harfiyen uymalı." bilgisini verdi.


İş sağlığı ve güvenliği konusunda Samsun’daki bilinçlenmenin giderek arttığına da değinen İl Müdürü Kılıçarslan, “Yasa çeşitli iş kollarında başladı. Kamuda da 1 Ocak 2014’te başlayacak. Bu süre içinde iş sağlığı güvenliğinde sınıflarına göre yeterli derecede uzman yoktu, oluşturuldu. Bize kayıtlı mühendis ve teknik elemanların bu eğitimlere katılıp gerekli belgeleri almalarıyla ilgili çalışmalarımız var. Bunu bu yıl çok yönlü olarak çalışarak önce bilinci artırıp sonra sahaya inip kanuni yaptırımları uygulamaya yönelik bu iş güvenliği en asgariye çekmek istiyoruz. Kanunlar çok açık ve net. Önce bilinçlendirme sonra kanuni yaptırımlarla iş güvenliğinde iyi sonuç alacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı
 
Her an denetim olacakmış gibi hazırlıklı olması gerekir tüm kuruluşların...

Diyelim ki kadro yetersizliğinden denetim yapamadılar,

ama faaliyetleriniz neticesinde herhangi bir kaza, ölüm yaralanma olduğu takdirde, mevzuatlarda bahsi geçen yükümlüklerin biri yada birkaçının yerine getirilmediği tespit olunması halinde bunların herbiri kaza nedeni sayılabilecek ve bu sefer para cezasıyla da kurtaramayabiliriz. Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olan kişiler hakkında 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenebilir. Ödenecek maddi manevi tazminat davalarını saymıyorum bile.

İşin bir de manevi boyutu var, sizin "dikkat ve özen yükümlüğünüze" aykırı davranışınız neticesinde herhangi birinin ölmüş olmasının üzerinizde yaratacağı psikolojik rahatsızlık kolay şey değildir.
 
Değerli Esenyurt'lu Sanayicilerimiz,

Bölgemizde iş müfettişlerinin denetime başladıkları yolunda duyumlar aldık.
Haber üzerine derhal ilgili müfettişler ile temasa geçerek kendileri ile
dernek merkezimizde bir toplantı yapmış, konunun içeriğini birinci ağızdan
öğrenmiş bulunmaktayız.


Aldığımız bilgiye göre T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından
bölgemiz bu yıl "Pilot Bölge" ilan edilmiş olup, Ankara'dan görevlendirilen
iş müfettişleri Esenyurt, Hadımköy, Beylikdüzü çevresindeki işyerlerini
denetime tabi tutacaklardır. İfadelerine göre denetimlere hali hazırda
başlamış olup, önümüzdeki birkaç ay içinde bütün bölgeyi taramayı
amaçlamaktadırlar. Yaptığımız görüşmede amaçlarının yeni mevzuat da dahil
bilgilendirme olmakla beraber, eksiklik gördüklerinde işlem de yapacaklarını
belirtmişlerdir.

Biz kendilerine iş hayatının içinde bulunduğu sıkıntıları ve değişen mevzuat
karşısında bilgi ihtiyacını, ayrıca bölgemizde istihdamın artmasının
ehemmiyetini ifade ettik. Bu nedenle acil ve kapsamlı bilgilendirme
yapılmasının, katma değer üreten, istihdam sağlayan iş yerlerimize yardımcı
ve destek olunarak hep birlikte daha iyiye gitmemiz gerektiğini
arzuladığımızı ilettik.


Bu amaçla T.C.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından önümüzdeki
hafta "Esenyurt- Beylikdüzü- Hadımköy Organize Sanayi Bölgelerindeki
İşyerlerinde Alan Teftiş Projesi Bilgilendirme Toplantısı" adı altında bir
toplantı düzenlenecektir.



Programa göre bütün gün sürecek toplantıda öğleden önce üst düzey açıklama
ve görüşlerin yer alacak, öğleden sonra ise daha çok teknik ve detay
bilgilendirmeleri yapılacaktır.



Bölge iş adamlarımızın konunun ciddiyeti nedeni ile toplantıya ilgili
kadroları ile katılmaları ve en azından öğleden önceki görüşmeleri bizzat
izlemelerinde yarar olduğu düşüncesindeyiz.



Saygılarımızla bilgilerinize sunarız.
 
bölge çalışmanın verdiği işletme (izin) belgesi hakkında bilgilerinizi paylaşabilir misiniz? bildiğim kadarıyla imalat/ üretim gibi sanayi işletmelerine verilen bir belge? 50 çalışanı olan işyerleri almak zorunda diye biliyorum.
 
Üst