İş Şartnamesi İş Kanunu'nun Üzerinde midir ?

Üyelik
11 Ocak 2014
Mesajlar
48
Konum
istanbul
Merhabalar Arkadaşlar;

Ben bir kamu kurumunda taşeron işçi olarak çalışmaktayım. çalıştığım kurum 24 saat ve kesintisiz hizmet vermek zorunda olan bir kurum doğal olarak bayramlarda fazla mesai'ye kalmak zorunda kalıyoruz. ama resmi tatillerdeki fazla mesai hakkımız verilmiyor. normal maaşımız asgari ücretin % 14 fazlası resmi tatillerde yapmış olduğumuz mesailere aynı ücret ödenmekte bunun nedenini sorduğumuzda iş şartnameniz bu şekilde deniliyor. örneğin geçtiğimiz kurban bayramında 24 saat mesai yaptım 127 tl mesai göstermişler ve mesailerden kesinti yaparak hesabımıza 90 tl yatırmışlar ama maaş bordromda mesai saatim 15 saat olarak gösterilmiş. Şimdi benim burada merak ettiğim mesele şu hizmet verdiğimiz kamu kurumu ile taşeron şirket arasında bir şartname hazırlanmış ama bu şartname iş kanununa uymuyor iş kanunu resmi tatillerde yapılan mesailerde 2 katı ücret ödenir diyor ama bunlar kendi kafalarına göre hazırladıkları şartname ile benim mesai hakkımı elimden alıyorlar. Maaş bordrosunda yapılan kanunsuzluk ise şöyle mesai saatim 15 saat olarak gösterilmiş ama ben 24 saat çalıştım 15 saat üzerinden mesai hesaplaması yapıldığı zaman mesai saatim 2 katı olarak tutuyor. Birde diğer bir husus ne zaman mesai kalsak her seferinde maaş bordromuzda 127 tl mesai ücreti gözüküyor ama hesaplara 90 tl mesai ücreti yatıyor bunun nedenini sorduğumuzda vergi kesiliyor deniyor bu kadar kesinti yapılıyor mu mesai ücretlerinde her mesaimizde 37 tl vergi kesiyorlar.
 
Bayram tatili çalışmalarında 2 katı ücret ödenir yazan kısmı neresidir iş kanunun sn.mamicey?
 
[h=3]- Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma[/h][h=4]MADDE 44[/h]Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.


[h=3]- Genel tatil ücreti[/h][h=4]MADDE 47[/h]Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

Yapılan kendi kafalarına göre değil gibi görünüyor iş kanunun ilgili maddelerine göre ama ...
 
Sevgili Keremcem;
Ben şöyle bir hesaplama yaptım yalnışım var ise düzeltin lüften 913 tl maaş 913/30=30,43 tl 30,43/7,5=4.05 tl saat ücretim yapmış olduğum fazla mesai 22.5 saat 22.5*4.05=91.30 tl
91.30/2=45.65
91,30+45,65=136,95 TL yapılan mesainin hesaplaması bu şekilde mi olması lazım? Birde maaş bordrosunda mesai saati 15 saat olarak gösterilmekte 1 günlük mesaim gösterilmediği halde 127 tl hesaplanmış. birde kafama takılan diğer bir konu vergi kesintisi 127 tl gözüken mesai 90 tl olarak yatırılmış. bunun hesabı nasıl yapılıyor.
 
merhaba;
İhaleli işlerde bütün puantaj ve bordrolama işleri şartnameye uygun olarak yapılmak zorundadır. Şartnamedede açıkça kaç kişi, kaç saat, kaç gün genel tatil günleri çalışacağı açıkça belirtilir.Şartnamede işçinin görevi ve maaşı asgari ücretin %10,15,50 fazlası gibi belirtilir. Ama işçinin senelik izni kıdem ve ihbar tazminatları ile istirahat sürelerinden bahsedilmez. Şöyleki işverende 4857 sayılı işkanununa göre bunları uygular. Şartnamede izin ücreti yazmaz ama izin kullandırılır, tazminat yazmaz tazminat ödenir, istirahat süresinden bahsedilmez, istirahat gösterilmek zorundadır.
İşveren puantaj ve bordrolamada şartnameye uymak zorundadır. 1 işçi yada 1 saat eksik çalıştırmasının cezai uygulamaları vardır. İşverenin şartnameye uyup uymadığı, eksik ve hatalı bir işlem olup olmadığı SGK tarafından da iş bitiminde kontrol edilip ilişiksizlik belgesi verilir ve dosya kapanır. Bu sebeple şartnameye uymak zorundadır.
Şartnamede rakamlar ve yan haklar brüt üzerinden belirtilir. Vergi dilimleri %15 yada daha fazla dilimlerden hesaplanabileceğinden net rakamlar da düşüş gözlenebilir.
Ancak çalışma ve mesai saatlerindeki eksiklikler şartnameden kaynaklıysa işçi bunların ispatı ile kurumlerı dava edip hak talebinde bulunabilir.
İyi Günler
 
Bordroda farklı gösterilmesinin nedeni bordro programı ile alakalı olabilir. % 20 lik vergi dilimine girdiğinizden kesinti daha fazla olmuştur.
İş Kanunun da genel tatil ücreti normal ücretin 1 katı olarak belirtilmiştir, 2 kat (%100) değildir. işveren %100, %200 vs olarak uygulayabilir. Sözleşmenizde belirtilmiş olmalı.
 
Üst