İş Yeri Kapanışı

Üyelik
4 Tem 2005
Mesajlar
71
Konum
İSTANBUL
merhabalar,

Aluminyum çinko kaplama işi yapan bir müşterimiz,işyerini kapatmak istiyor.Bu tür firmaların dolapları ilaçlı su ile doludur ve stok diye nitelendirebileceğimiz emtiası bu dolaplarda durur.
Şimdi,kapatma aşamasında stok ve demirbaşları fatura etmek istediğimde,müşterim bu dolaplardaki stok rakamının aslında suların dökülüp dolapların hurdaya satılacağını dolayısı ile dolaplardaki stok un bir sarf malzemesi veya direk maliyete atılması gerektiğini iddaa ediyor.

Bana göre ise stoklarının kullanılmış olsa bile su halinde olsa bile dökemeyeceği zarar olarak yazamayacağı dolayısı ile fatura edilecek stok rakamına dahil edilmesi gerektiğidir.

Bu konuda ki görüşleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Ynt: işyeri kapanışı

Sonuçta bu ilaçlı suyuda biz başka yerden alıp tedarik ettik stoka dahil edildi Dolapta işletmede demirbaş olarak göründüğüne göre ya bu malzemeleri bir başkasına satacak yada
satamıyorsa kendisine fatura ederek firmayı kapatacak Yani kısacası bende sizin görüşünüze katılmaktayım İyi çalışmalar...
 
Ynt: işyeri kapanışı

Sayın Meslekdaşım,

Firmanın Bilanço usulünde deftere tabii olduğu varsayımı ile görüşlerimi yazmak istedim;

Firmanın üretim firması olduğu anlaşılmakta.Buna göre Tekdüzen hesap planına
İlk Madde malzeme ---> Yarımamul --------> Mamul silselesinin takip edildiğini ve Bahsettiğiniz
"dolapları ilaçlı su ile doludur ve stok diye nitelendirebileceğimiz emtiası bu dolaplarda durur " ifadesinden
stoklarınızın MAMUL olduğu sonucunu çıkartmak gerekir.
Kapanış nedeni ile alıcılara satılamamış olan bu mamuller UHDESİNDE bırakılmak amacıyla maliyet bedelleri ile fatura edilmelidir.
Eğer bu mamullerin (atık malzeme,hurda malzeme veya benzer şekilde) alıcıları var ise maliyetinin altında bile satış bedelinden fatura edebilirsiniz.Yeterki faturanızda bunu açıkça ifade etmiş olasınız.
İlk-madde malzeme ve/veya yarı mamul hesaplarında bekleyen ve üretim için kullanımı mümkün olmayan,fiziki yada kimyevi özelliklerini kaybetmiş stoklarınızı ise doğrudan maliyete ilave ederek yok edebilirsiniz diye yorum yapmak isterim.
İyi çalışmalar.
 
Ynt: işyeri kapanışı

üstad
kaplama işi yapanların dolapları vardır,içi çinko asit vb kimyevi maddelerinde katılarak oluşturulduğu sularla doludur.Bu dolaplarda gelen bir takım metal ürünler parlatılır temizlenir,özel renkler verilebilir ve bu dolaplarda kullanılmak üzere alınan kimyevi maddeler stok rakamını yada ilk madde malzemeyi teşkil etmektedir.

Şim di bu durumda firma sahibi ben bu dolaplar (küçük havuz şeklinde) daki suları boşaltıyorum ve işyerimi kapatacağım,diyor.

Bende diyorum ki hayır sen faaliyetine devam etse idin bu dolaplardaki hammaddeyi kullanabilirdin.Bunu döküp öylece maliyete at dersen o kadarlık bir zararla işyeri kapanışı yaparsın,ve bu durumu maliyeye açıklamak güç olur.Sonuçta bu hammaddeyi alırken en azından kullanmış olduğun indirilecek kdv rakamını bu şekilde döktüm diyerek açıklayamazsın.
Bu ürünleri en azından kendine fatura edip kdv sini( en azından alım yaparken indirdiğin kdv) ödemelisin.

Biraz daha ayrıntılı oldu sanırım.Bu durumda görüşünüz ne olurdu.
 
Ynt: işyeri kapanışı

Sayın SMMM69,
Konuyu Maliyet Muhasebesi sistemi mantığında yorumlamak gerekir.
İlk Madde Malzeme Stok kayıtlarınız ile bu kayıtların imalat-maliyet ve dönem sonu envanter yöntemi ile doğrudan bağlantılı olduğunu düşünüyorum.
Sizde bilirsinizki Kullanılan maliyet yöntemlerine göre (FİFO-LİFO-Standart Maliyet-D.Sonu Basit Ortalama vb.) Üretime veriliş maliyeti ile Dönem Sonu Stoklar arasında çok net farklılıklar bulunmaktadır.
İfadelerimi daha açık bir şekle getirirsem,anladığım kadarı ile firma,Piyasa talebine göre kaplamalı malzeme üretiyor
Dolapta yer alan kimyevi maldde karışımlı suyun hazırlanması için gerekli su+kimyevi madde miktar ve oranı sabit midir?
Yada örneğin 100 birim kaplama için kullanılacak dolap suyu ile 1000 birim için kullanılacak dolap suyu aynı miktar mıdır?
Yada tam dolu dolap ile yapılabilen üretim miktarı sabit midir?
Kısaca aslında söylemek istediğim şudur;
Amacınız gerçekleşen maliyelere göre bilançonuzu düzenleyerek Kar/Zarar hesaplamak ise maliyet muhasebesi kayıtlarınıza göre hareket ediniz.
Yok eğer Vergi İdaresi ne der ? Başım derde girmesin diyorsanız müşterinizi ikna etmelisiniz.
İyi çalışmalar.
 
Ynt: işyeri kapanışı

Sayın SMMM69

Bahsi geçen kimyevi madde bir ekonomik değer taşıyorsa, yani piyasaya çıkarıldığında para ediyorsa, bu taktirde değeri olan her hangi bir mal gibi işleme tabi tutulur. Eğer değer taşımıyorsa vergi dairesinden bunun taktirini isteyip stok değerini sıfırlamanız gerekir.
 

Benzer konular

Üst