fonradar

İş Yeri Kira Kontratlarında D.V Binde 1,5x2 mi ?

umut

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
148
Konum
İST
merhaba arkadaşlar,
şirketin kira artışı ile ilgili düzenlemiş olduğum d.v. beyannamesinde yıllık kira tutarını 0,0015 ile çarpıp vergi dairesine götürdüm. hesapladığım verginin 2 katını aldılar. böyle bir uygulama var mı? kanuni dayanağı nedir? yardımlarınızı bekliyorum. Kolay gelsin..

Saygılarımla
 
Ynt: işyeri kira kontratlarında d.v binde 1,5x2 mi ?

kira kontratında d.v.oranı %0 1,5
kontratta kefil varsa yukarıdaki orana %0 7,5 daha ekleyerek hesabınızı yapmalısınız.
 
Ynt: işyeri kira kontratlarında d.v binde 1,5x2 mi ?

Evet %,015 ama hem kiracı hem de kiraya veren için uygulanıyor.
 
Ynt: işyeri kira kontratlarında d.v binde 1,5x2 mi ?

Merhaba,

Damga Vergisi Kanunu'nun 5. maddesi hükmüne göre, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshası ayrı ayrı ve aynı nispette damga vergisine tabi. Aynı Kanunun 7. maddesine göre de, düzenlenen kağıtlarda birden fazla imzanın olması, ödenecek damga vergisinin miktarının artmasına neden olmaz. Ancak, sözleşmenin damga vergisinden imza edenlerin tamamı müteselsilen sorumlu olurlar. Kanuna ekli (1) Sayılı Tablonun I- Akitlerle İlgili Kağıtlar bölümünün (A/2) fıkrasında, kira sözleşmelerinin, sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.
Tüm bu yasal düzenlemelere göre, kira sözleşmesinin iki nüsha düzenlenmiş olması nedeniyle, verginin mükellefi hem siz hem de kiracı oluyor. Şirketinizle kiracı şirket arasında yapılan kira sözleşmesinde belirtilen sözleşme süresine göre hesaplanacak kira tutarı üzerinden, ayrı ayrı binde 1,5 nispetinde damga vergisinin bir defada ödenmesi gerekiyor.
 
Üst