İşçi Çıkarma

Arkadaşlar

Ekonomik Krizden dolayı işçi çıkartmak zorunda kaldık.işçi çıkışlarını işkur a hangi iş kanunun maddesine göre bildirmemiz gerekiyor?

Ynt: İşçi Çıkarma

7 yıllık ....... sendikası personeliydim.şb. başkanı yön. kur.karaı ile (işe geç gelme..kendini geliştirememe..işyerine uzak bir yerde ikame etme..vs..vs..) işime son verdi..yasal tazminatımı aldım.ancak işe dönüş davası açtım..5 aydır sürüyor.. ilk iki duruşmaya karşı taraf gelmedi..3.duruşmaya bir vekil avukat katıldı.ancak,ikinci duruşmada yazılı olrarak 3 şahit ismi göndermişler..Hakim tanıkların dinlenmesi için ileri tarihe erteledi.yasalara göre haklı sebep olmayan işten çıkarmalarda(şahsıma hiç bir yazılı-sözlü uyarı yapılmadan)işe dönüş davam aleyhime sonuçlanabilirmi,şahitler etki tapabilirlermi.

İşveren geç kalmalarınızla ilgili tutanak tutup savunmanızı aldıysa daha önceki geç kalma durumlarında, dava sonucu aleyhinize sonuçlanabilir.

işveren ,tek taraflı fesih yoluna başvururken asla uyarı yapmadı ve savunmamı da almadı..kaldıki ben işe geç gelmedim.bu durumda ortaya koyduğu gerekçeleri ispat etmekle yükümlü olmazmı...tanıklar bu durumu etkilermi...

Ispatlayamazsa, iade kararı ile birlikte 4 aylık süre için ücretlerinizi de ödeyip,işe geri almak durumunda kalır.

peki şahitlerin tanıklığı,(sözlü veya yazılı savunmamın alınmamasına rağmen) davayı aleyhime çevirebilirmi..

Sn.Mem in durumu ile ilgili işe iade davasında kendinizde şahit gösterme durumu söz konusu ile % 50 lik durum sizin lehinize dönmesi ve sonuçlanması mümkündür.

Kelime oyunu gibi gelecek ama,bir gerçek var:
%99 kazanma,%1 kaybetme ihtimaliniz de olsa sonuçta iki ihtimal mevcut.
Ya kazanırsınız, ya da kaybedersiniz.
Yani %50 kazanabilir, %50 kaybedebilirsiniz.Durumu lehinize çevirmek, davayı bir avukatla takip etmek,yazılı belgelerle ıspat ile sağlanabilir.

Sn.Keremcem in dediği gibi olmakla birlikte;Zaten ispat tek taraflı bir olay olduğuna göre her tarafın ispatlama hükümlülüğü illa Avukat ile yapılacak diye bir kaide yoktur kanaatindeyim. Avukat, ilgili davalının yolunu çizmesinde rehberlik yapacak bir araç olacaktır sadece diye düşünüyorum. Sonuç olarak ispat hükümlülüğü çerçevesinde kişinin yazılı belgeleri olmasıyla birlikte şahitleride bu konuda etkili olacaktır. ve davanın yönünü etki edecektir.
Saygılarımla

Avukatsız böyle bir dava takip etmek çok zordur.
Ceza davası olsa neyse.

bir avukatım var..avukatım aynı zamanda sendikamızın bir dönem bölge avukatlığını yapmış biri...yani içimizi iyi bilen birisi...bu olay ilk kez başıma geliyor..iş mahkemelerinin 2 ay içinde sonuçlanması gerektiği duyumunu almıştım..bir şey daha.....sendika personelı olmamın yanında bende bir sendikalıyım..ve sendikamın yaptığı sözleşmenin ilgili maddesinde....durumumla ilgili...''...İşverenin işçi çıkarma hakkını hatalı kullandığı veya sözleşme hükümlerine uymadığı saptanırsa, işçi, açıkta geçen sürelere ilişkin ücret ve diğer hakları derhal ödenerek işe başlatılır. Buna uyulmadığı takdirde, işveren, işçiye yasal tazminatın dışında bir yıllık ücreti tutarında tazminat öder..'' diyor..karşı tarafın avukatı yazılı savunmada (anladığım kadarıyla) yasal tazminat dışında bir tazminatın ödenmesinin ysada yerinin olmadığını bildirmiş....

mem ' Alıntı:
bir avukatım var..avukatım aynı zamanda sendikamızın bir dönem bölge avukatlığını yapmış biri...yani içimizi iyi bilen birisi...bu olay ilk kez başıma geliyor..iş mahkemelerinin 2 ay içinde sonuçlanması gerektiği duyumunu almıştım..bir şey daha.....sendika personelı olmamın yanında bende bir sendikalıyım..ve sendikamın yaptığı sözleşmenin ilgili maddesinde....durumumla ilgili...''...İşverenin işçi çıkarma hakkını hatalı kullandığı veya sözleşme hükümlerine uymadığı saptanırsa, işçi, açıkta geçen sürelere ilişkin ücret ve diğer hakları derhal ödenerek işe başlatılır. Buna uyulmadığı takdirde, işveren, işçiye yasal tazminatın dışında bir yıllık ücreti tutarında tazminat öder..'' diyor..karşı tarafın avukatı yazılı savunmada (anladığım kadarıyla) yasal tazminat dışında bir tazminatın ödenmesinin ysada yerinin olmadığını bildirmiş....
İşe iade davalarının 2 ay içinde sonuçlandırılacağı öngörülerek iş kanununda dava 2 ay içinde sonuçlandırılır denmiş.Ancak uygulamada başvurunun çokluğu,usul hataları( elbette avukatla takip etme zorunluluğu yok,ancak avukatsız takipte sıkça karşılaşılan uzama nedenlerinden biridir) vs. sebeplerle sonuca ulaşma süresi ortalama 12-18 arasında olmakta ne yazık ki.
Toplu iş sözleşmesinde belirttiğiniz şekilde bir madde varsa, iş kanununda belirtilen işçinin yararı varsa kabul edilir mantığı nedeniyle davayı kazandığınızda maddedeki ücret ve tazminatlarınızı alabilirsiniz.

sendikamın yaptığı sözleşmenin ilgili maddesinde....durumumla ilgili...''...İşverenin işçi çıkarma hakkını hatalı kullandığı veya sözleşme hükümlerine uymadığı saptanırsa, işçi, açıkta geçen sürelere ilişkin ücret ve diğer hakları derhal ödenerek işe başlatılır. Buna uyulmadığı takdirde, işveren, işçiye yasal tazminatın dışında bir yıllık ücreti tutarında tazminat öder..'' diyor..karşı tarafın avukatı yazılı savunmada (anladığım kadarıyla) yasal tazminat dışında bir tazminatın ödenmesinin ysada yerinin olmadığını bildirmiş....

mem ' Alıntı:
sendikamın yaptığı sözleşmenin ilgili maddesinde....durumumla ilgili...''...İşverenin işçi çıkarma hakkını hatalı kullandığı veya sözleşme hükümlerine uymadığı saptanırsa, işçi, açıkta geçen sürelere ilişkin ücret ve diğer hakları derhal ödenerek işe başlatılır. Buna uyulmadığı takdirde, işveren, işçiye yasal tazminatın dışında bir yıllık ücreti tutarında tazminat öder..'' diyor..karşı tarafın avukatı yazılı savunmada (anladığım kadarıyla) yasal tazminat dışında bir tazminatın ödenmesinin ysada yerinin olmadığını bildirmiş....
E sizin avukatınız da bu konuda bir şey demiştir herhalde.

pekii....Yön.Kur'nun imzasını da alarak ,ş,me son veren şube başkanı...ikinci duruşmada bildirdiği şahitlerin..biri şube sekreteri...diğerinin de şube mali saymanı (biri de tabi kendisi) olması....hukuki anlamda doğrumudur..BOzacının şahidi şıracı...yada onun gibi bir şey..

Bozacı,şıracı,çaycı,terzi....
Konu hakkında bilgisi olan kişilerin şahitliği yeterlidir.Doğrumu,yanlış olur,olmz kararını hakim değerlendirir.

keremcem tum sorularıma cevap verdin.hukuki bir statün varmı....yoksa,bu konularda bilgi sahibi olduğun içinmi cevapladın..bunları baz alabilirmiyim..tşkr..

Bilgimi paylaştım.Avukatınıza güvenin, aynı soruları mutlaka avukatınıza da sormuşsunuzdur,cevapları farklı mı?