fonradar

İşçi Çıkışı

kamalı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
8 Ara 2007
Mesajlar
165
Konum
KAHRAMANMARAŞ
merhaba arkadaşlar
geçenlerde bir işçiyi işten çıkardım.bildirimli fesih.kıdem ve ihbar tazminatlarını ödedim.muhasebe servisinden parasını tediye makbuzu karşılığında aldı(el yazısıyla nakten aldığına dair imzası var).üstelik kıdem ve ihbar tazminatı bodrolarıda el yazısıyla aldığına dair imzalatıldı.üstelik fesih yazında fesih gerekçesini aynen kabul edip onayladığını yazdırdım.problem şu ben bu işçiye ödemeyi bankadan değilde elden yaptım.bütün evraklarını elinden eksiksiz aldım.şimdi diyor ki ben avukatla görüştüm sizden tazminatımı alacağım diyor.böyle bir olay başından geçen var mı?(bizden hasta bir yakını için para istemişti bizde reddetmiştik,bundan dolayı bizden intikam almaya çalışıyor)
 
Ynt: işçi çıkışı

Sorun yok gibi görünüyor. Daha ne verecektiniz ihbar kıdem ve diğer tüm hakları ödemişiniz.
 
Ynt: İşçi Çıkışı

buna benzer olay bende de oldu.işçi gıdip şikayet etti.müfettişe tazminat tahakkuklarını,bodroyu,ibranameyi,fesih nedeni gibi bir çok şeyi gösterdim.sonuç hiçbişey çıkmadı.merak etme arkadasım sen gereklı imzaları aldıysan hiçbi sorun olmaz olmayacaktır da...
 
Ynt: İşçi Çıkışı

Merhaba
Bir mühendislik bürosu sahibiyim. Bu nedenle fazla çalışanımız olmaz. Ben ve telefonlara bakacak, kayıt tutacak bir eleman . İlk yıllarımızda (2 yıl) sekreterimizin sigortasını yapamadım ve bu durumu ilk günden itibaren kendisine ilettim yani kandırmadım. 2 yılın sonunda sigortasını yaptım ''yaklaşık 15 ay sigortalı'' ve malum piyasa şartları ve krizler. küçülmemizi gerektirdi ve diğer konularda olduğu gibi sekreterimizin de sigortasını iptal ettirdim. ve gene bu durumu kendisine söyledim yani gene kandırmadım. Tam 14 ay sonra kendisi Noterden ihtarname gönderdi. ''kıdem,İhbar, İzin, Fazla mesai, tatil vs..'' için tazminat istedi. Hesaplattım 7.000 YTL civarında tuttu. ve kendisine bu paranın tamamını ödeyeceğimi söyledim.
Sormak istediğim
1-Parayı alıp ibranameyi imzalamıyorum derse ne yapmalıyım.
2-Mahkemeye veririm diyip hesaplanandan daha fazla isterse yani şantaj yaparsa ne yapmalıyım. şantaja boyun eğip vermelimiyim.
3-İbranameyi imzaladıktan ve parayı aldıktan sonra sigortasız dönemleri için ikinci bir şantaj yada başka bir soruna karşı geçmiş dönem sigortazıs süreleri için ibranameye eklenmesi gereken bir ibare varmı
 
Ynt: İşçi Çıkışı

Öyle şey olur mu . Çağırın büroya hesabını söyleyin, düzgün hazırlanmış, her türlü koşulu kapsayan bir ibraname hazırlatın. İmzala al paranı deyin olsun bitsin.
 
Ynt: İşçi Çıkışı

Sn.nguroy un dediği yol doğru olandır,ancak korktuğunuz gibi imzalamam ibra belgesini derse, ödemeyi sekreterinizin banka hesabına kıdem tazminatı,varsa fazla çalışma ücretleri,kullanmamış olduğu ücretli izin haklarına ilişkin ödemeyi kalem kalem yatırabilir,bu durumu çalışanınıza noter ihbarlı bildiribilirsiniz.Bu durumda en azından ödemeyi yapmış olduğunuzu ıspatlama şansınız olacaktır.
İhbar tazminatı konusunda ise, haklı nedenle dahi olsa sözleşmeyi fesheden taraf ihbar tazminatına hak kazanamayacağından ihbar tazminatı ödeyip ödememek, çalışanın prim ödemesini kestiğiniz tarihte belirttiğiniz sebebe ve sizin isteğinize bağlıdır.

Prim ödenmeyen süre ve buna ilişkin hakları onusunda ise düzenleyebileceğiniz bir belge veya alabileceğiniz bir tedbir bulunmamaktadır.
Sosyal güvenlik kurumuna bağlı çalışmak tarafların seçebileceği bir hak değildir.Zorunluluktur.Yani çalışan istese dahi düşük ücretle prim ödenmesi veya hiç prim ödenmemesini seçemez,isteyemez.
Bu nedenle çalışanın açacağı hizmet tesbit davası sonucu ,çalışma ıspatlanabilirse,kayıt dışı süreye ait primler kurum tarafından faiziyle birlikte tahsil edilir ve idari paracezası uygulanır.
 
Ynt: İşçi Çıkışı

Tüm tazminatları sigorta gösterilen dönem kadar gösterebilirsiniz. Sigortasız dönem için resmi her hangi ibr şey yapamazsınız ancak açıktan ödeyebilirsiniz.(açıktan ödeme yapsanızda aldığına dair imzalı bir belge almayı ihmal etmeyin. Çalışan sigortasız dönemi için çalıştığını ispat edebilirse hem o dönem tazminatları alır, hemde o dönemlere ait sigorta yapmanız gerekir. Kısaca sigortasız çalışılan dönem için riskinin zaman aşımı süresince devam eder.
 
Üst