İşçi İşten Çıkarıldıktan Sonra, İbraname İmzalatılabilir mi ?

Üyelik
1 Nis 2013
Mesajlar
3
Konum
İstanbul
Merhaba,
Bir yakınım 20.01.2013 tarihinde kendi isteği ile (maaşlarının düzensiz yattığından dolayı) işten ayrılmış, fakat içerde alacağı olduğu için ibtraname ve istifa dilekçesi düzenlememiş. İşveren hakettiği ücretini ödediği zaman düzenleyeceğini ve işten çıkış bildirgesini vereceğini söylemiş.
Yakınım 1 ay sonra hakettiği ücreti almak ve bildirgesini almak için gittiğinde " pazarmız yok ödeme yapamayız fakat hala işten çıkış bildirgesi vermedik bu hakettiğin ücretle biz senin çalışmadığın halde sgk primlerini 2 ay daha yatıralım , bizden alacağının bir kısmını o şekilde tamamlayalım sonrada seni işten biz çıkarmış gibi gösterip işsizlik maaşına hak kazan maduriyetin ordan tamamlansın" denmiş. Yakınım kabul etmiş ve yeni iş arayışını sürdürmüş. bugün tekrardan eski işyerine gitmiş aybaşı olduğu için içten çıkış bildirgesini almak için bu defada denilmişki : " biz senin çıkışını 20.03.2013 tarihinde yaptık ve bunu kendi isteği (istifa) ile kodlayım gönderdik" .

Sorum şu : yakınım ibraname ve istifa dilekçesi yazmamış ve çalışmadığı halde 2 ay boyunca sgk primlerini işveren, haketmiş ve alamamış ücret karşılığı mahsup etmiş ?!? bugün ibraname imzalatmaya ve dilekçe yazdırmaya çalışmışlar fakat yakınım işsizlik maaşından yararlanamayacağı için bunları imzalamak istememiş . bu durumda nasıl bir yol izlemeli?

Şimdiden teşekkürler,
 
İşkur'a şikayet ederek işleme başlayabilirsiniz.
Tahsil edemediğiniz ücretleriniz ihbar ve kıdem tazminatınız yanı sıra hafif süsleyerek fazla çalışma ücretleriniz (Genelde ayrılıp şikayet de bulunanlar süsler), resmi tatil ücretleriniz.
Tabi hiç bir çıkış ve ücret evrakı imzalamadığınızı varsayıyorum.

Ama yine de bu kadar cetrefilli yollara neden girdiniz anlamış değilim.
 
Bende anlamadım neden böyle yaptılar (haklarını bilmemekten kaynaklanıyor muhtemelen).
Aslında ben ilk işten çıkışını almaya gidipte alamadığında, yakınıma direkt gidip şikayette bulunmasını söyledim fakat illa uzlaşarak kalan ücretini almak istiyor.
Bende iyi niyetli git kalan alacağını al sonrada dilekçeni ve ibranameyi imzala dedim, yanlış yönlendirmekte istemiyorum o yüzden yardımlarınızı rica ettim.
Çok teşekkürler,
 
Ayrıntıya girmeyim ama başlık ile iletinin içeriği uyumlu değil.
Tek tek teferruata girmek istemem ama olay biraz karmaşık hale gelmiş.
Genel olarak;
a.İş den ayrıldıkdan 1 ay sonra, bir sorun yok ise işcinin "ibraname"yi imzalamasının mahsuru yok, öbür tarafdan ibraname imzalansın veya imzalanmasın önemli olan işyeri kayıtlarıdır.Kayıtlar, ibraname deki bilgileri doğrulamıyorsa önemi yok
b.Ücretin-maaşların düzensiz,geç ödenmesi nedeniyle fesih hakkını kullanan işci ayrıca istifa etmez ve alacakları ödenmedikce ibranameyi de imzalamaz.

Anladığım sözleşmenin feshi yoluna gidilmemiş.
Ücret alacağı dediğiniz nokta aylık ücret (veya ücretin ekleri)dir,ilgili sadece kalan aylık ücretini almak istemekte,oysa bu olayda esaslı nokta "fesih"konusu olmalıydı ama işin bu yönü üzerinde durulmayıp,kalan ücret alacağının peşine düşülmüş, işveren de ücretin düzensiz geç öde(n)mesinin ciddiyetini düşünmeyip,mevcut ücret borcunu-işcinin alacağını bile ödememiş,ödememek içinde işi sürüncemeye bırakıyor,bırakmış ve 20.03 de sgk-çıkış istifa olarak bildiriliyor.Böyle yapınca güya 20.01 den 20.03 e kadar olan kısım için ücret alacağı doğmayacak? işciye çalışmadan ödediği primlerin ücretini,ücret alacağına mahsup etmiş!..vs.
Diğer tarafdan,başlangıçta bu olayın sonucu nereye varırsa varsın ,işveren yönünden belirtilen sebebe bağlı olarak fesih hakkını kullanmayan,aynı zamanda işe de gelmeyen işcinin sözleşmesi işveren tarafından devamsızlık nedeniyle feshedilebilirdi!..edilmemiş.Esasen devamsızlık nedeni araştırılarak,sonuca göre işlem yapılması gerekirdi.İşverenin gerekli ve yeterli hassaiyeti göstermemiş olduğu ortada.
Tavsiyem,çağırsalarda işyerine gitmesin,hiçbir belgeyi imzalamasın,istifa zaten sözkonusu değil,isterse de şikayet hakkını kullanabilir,incelemede sonuç kendisine zaten bildirilir.
(Doğru değil ama çalışmadan primleride yatmışsa,işcinin derdi de sadece kalan ücret alacağını almak ise hesabıma yatırın maaşımı bende istifa dilekçemi göndereyim desin ama işyerine gitmesin artık)
 
Yeni Borçlar Kanunu’ndaki tanımıyla “ibraname”de bize göre “işçilik hakkı ödeme belgesi”nde aşağıdaki unsurlara yer verilmelidir, aksi takdirde ibraname ya da “işçilik hakkı ödeme belgesi” hukuk dünyasında kendine yer bulamayacak hem de kesin olarak geçersiz sayılacaktır.

1- İşçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinin yazılı olması

2- İbra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması

3- İbra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi

4- Ödemenin hak tutarına nazaran noksansız

5- Ödeminin banka aracılığıyla yapılması şarttır.
 
ibraname sözleşmenin feshinden en az 1 ay sonra düzenlenmelidir.
yeni kanun 1 temmuz 2012 itibari ile yürürlüğe girmiştir.
 
Acaba işden ayrılan hangi işçiyi 1 ay sonra tekrar getirip ibraname alınabilir.
Bu kanunu düzenleyenler bence sıkıntılı yada bu ülkede yaşamıyorlar.
 
İşveren işyeri kayıtlarından emin ise ibranamenin imzalanmamış olması esaslı sorun olmamalı,emin değilse doğruluğu olmayan ibranamenin işciye imzalatılmış olması işvereni kurtarmaz tabi.
 
Acaba işden ayrılan hangi işçiyi 1 ay sonra tekrar getirip ibraname alınabilir.
Bu kanunu düzenleyenler bence sıkıntılı yada bu ülkede yaşamıyorlar.


Bu kanunu düzenleyenler hayatlarında hiç bir işçiyi işten çıkarmamaış veya işine son verilmemiş kişiler bence)))
 
Haklısınız sn.nguroy,
bence de kanun çıkartanlar, kanun taslağını hazırlarken yararlanılan kaynaklardan gördükleri , işe başlama aşamasında istenen , hazırlanan evraklar arasında imzalatılan istifa dilekçesi ve ibra belgelerini gördükleri için böyle bir tedbir almaya gitmişler :)
 
Söyledikleriniz de gerçek. Ancak bunları önlemenin yolu bu değil.Sizin de benim de bildiğimiz gibi başka yolları var. Ancak bu kolaycılılığa kaçmak. Ben yaptım oldu demekten başka birşey değil. Malesef.:ıslık:
 
Kısaca "işten çıkarken ibranemeyi al bir ay sonrasının tarihini at" ve sakla demekteler. Tabii bu bir aylık süre içinde herhengi bir inceleme olursa inceleyene karşı bizede "henüz ibraname alınmadı" yalanını söylettirecekler.
Üzerinde yeterince eğrisi doğrusu tartışılmadan konunun içinde olanlardan görüş istenmeden olduda bitti maşallah deyip yapılan sonrada yama üstene yama yapılan kanunlar oldukça... (Örn; sıfır TTK henüz bir yılını doldurmadan kevgire döndü.)
 
Oysa kilic cekilip, odemeleri kanuna uygun olarak banka uzerinden yapmayan isletmeye, acilan her dava sonrasi odemeye zorlama ( dogrudan e haciz ornegin) ,
Bankadan para cekilirken ibraname de otomatik olarak gerceklesmis olsa, ne sis yanacak ne kebap
 
250 çalışanımız var giriş-çıkış sirkülasyonu çok fazla,
henüz işden ayrılıp da 1 ay sonra ibraname için getirebldiğim tek bir kişi yok.
Malesef sn.Merkür2 dediği gibi tarih oyunu yapmaya mecbur kalıyoruz.
Bazen acaba alacalarını ödemesem 1 ay sonra gel ibranameni ver paranı al demey düşündüm ama herkes ev geçindiriyor pek hakkaniyetli gelmedi vazgeçtim.
 

Benzer konular

Üst