fonradar

İşçi İşten Çıkarılmadığı Halde Kıdem Tazminatı Ödemesi Yapılabilir mi?

Üyelik
22 Şub 2008
Mesajlar
6
Daha evvel bu konuyu sormuş ve sayın nguroy dan aşağıdaki yanıtı almıştım.
"Çıkış yapmadan kıdem tazminatı olarak ödeme yapmanız olası değildir." Alomaliye sitesinde soru cevap kısmından Kıdem tazminati ile ilgili yazı ararken,soru cevap/SSK/Kıdem tazminatı/İş Sözleşmesinin Feshi ve kıdem tazminatı I.(Ozan Uslu) Başlıklı yazıyı okudum.Bu yazıda tam olarak benim sorduğum sorunun cevabı var.Yazıda KIDEM TAZMİNATI başlığı altında şöyle denilmekte..
http://www.alomaliye.com/2007/ozan_uslu_kidem_i.htm

" * İşçiye kıdem tazminatı ödenmesine karşın işe devam ettirilmesi;

Bunun iki nedeni olabilir;

a) İşveren işçinin düşük ücreti üzerinden kıdem tazminatının bir kısmını öder, kalanını ise daha sonra yüksek ücretten ödemek ister.

b) İşçinin ihtiyacı nedeni ile anlaşarak işçinin kıdem tazminatı ödenir.

Birinci durumda işçinin iş akdinin sona erdiği tarihteki brüt ücreti üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır. Daha önce ödenilen tutar mahsup edilerek kalan tutar işçiye ödenir. İkinci durumda ise iki sürenin ( ilk kıdem tazminatı ödendiği süre ile gerçek fesih tarihi) birleştirilmesi mümkün değildir. "

buna göre işçiyi işten çıkarmadan kıdem tazminatı ödeme şansımız var gibi görünüyor,fakat yasal dayanağı nedir çözemedim,sorumu ilk kez sorduğumda içinde bulunduğumuz durumu ve sorunumuzu anlatmıştım fakat SSK arşive taşınmış.

Konu hakkında ki değerlendirmelerinizi alabilirmiyim arkadaşlar.
 
Ynt: İşçi İşten Çıkarılmadığı Halde Kıdem Tazminatı Ödemesi Yapılabilir mi?

Sn. Ataman:



Çok güzel , araştırma yapmanız beni sevindirdi. Ancak örnek verdiğiniz yazının sadece bir bölümünü okuyup yorum yapmak bazen bizi yanlışlara götürebilir.

O yazıyı baştan sona dikkatli okuyunuz. Kıdemin hangi şartlarla ödenebileceği çok açık anlatılmıştır.
 
Ynt: İşçi İşten Çıkarılmadığı Halde Kıdem Tazminatı Ödemesi Yapılabilir mi?

Peki işçi resmi olarak işten çıkarılır ve tazminatı ödenir sonra işçiye gün kaybettirmeden tekrar girişi yapılırsa... Böyle bi yol izlenemezmi? Bu da bi fikir :)
 
Üst