fonradar

İşçi Maaşları Gelir Vergisi

Üyelik
1 Ocak 2013
Mesajlar
4
Konum
Amasya
Arkadaşlar öncelikle herkese 2013 yılının sağlık mutluluk ve bol kazanç getirmesini dilerim.
Soruma gelince
Bilindiği gibi işçi maaşlarını aralık ayında 15-31 aralık ve ocak ayında da 01-14 Ocak olarak iki dilimde yapıp sonra birleştiriyoruz. Burada 15-31 aralık bölümünde o yılın vergi matrahına göre 20 veya 27 vergi kesiyorum. 01-14 Ocakta ise matrahlar sıfırlandığı için %15 vergi kesiyordum. Ancak bu sene bazı kişiler ödemenin yapıldığı yıldaki matrah geçerlidir. Ücret emanete alınmıştır ve 15 ocakta ödeneceği için ocak ayı matrahına göre yani %15 vergi kesilmesi gerektiğini söylüyorlar. Burada uygulanması gereken yöntem nedir ve bununla ilgili bir yönetmelik mevzuat v.b. var mıdır.?
Yardımcı olabilecek tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
 
Ödediğiniz ücret aralık ayının ücreti. Bordro yaparken nasıl tahakkuk yapıyorsanız vergilemiyi öyle yapmalısınız. Yani aralık ayı ücretini 01/31 aralık 30 gün olarak bordro yapıyorsanız. Aralıktaki kümülatif matrahı alacaksınız.
Eğer tahakkukları 15 günlük periyotlarla yapıyorsanız. O zaman yeni yıla ait ücreti ödemiş olursunuz. Kümülatif matrah sıfırlanır.
 
Hocam bahsettiğim işçiler kamuda çalışıyorlar ve ücretlerini aylık olarak her ayın 15 inde alıyorlar. Fakat 15 aralık -14 Ocak döneminde mali yıl değiştiği için 15-31 aralık döneminin bordrosunu hazırlayarak muhasebeden bütçe emanetleri hesabına aldırdım. Fakat ödeme yapmadım. 01-14 Ocak döneminin bordrosunu da hazırlayıp ödemeyi 15 Ocak itibari ile her iki bordroyu birleştirerek yapıcaz. Bu durumda emanete alınan ancak ödenmeyen ücretin gelir vergisi bir önceki yıla mı ait olur yoksa ödemenin yapılacağı yıla mı ait olur? Takıldığımız nokta burası. Ben 15-31 aralık için bir önceki yıla ait matrah üzerinden %27 gelir vergisi kesilmesi gerektiğini düşünüyorum. Arkadaşlar ise parayı 15 ocak itibari ile alacakları için vergilendirmenin de sıfırlanmış matraha göre yapılması gerektiğini iddia ediyorlar.
 
Son düzenleme:
Sayın Cihancan; aralık dönemi ücret hesaplayıp emanet almak konunun vergisel boyutu değil, o ana kadar olan giderin ilgile cari yıla yazılması ile alakalıdır. 15 Aralık ..... / 14 Ocak ..... dönemi ücretleri, 14 ocakta yürürlükte olan oranlara göre hesaplanacaktır. 166 sayılı gelir vergisi tebliği işinize yarayacaktır diye düşünüyorum.
 

Benzer konular

Üst