İşçi Raporlu Olduğu Dönemde İşten Çıkarılabilir mi ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan veli
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Eğer bir deneme süresi belirlenmemişse , ihbar süresi 2 haftadır, ihbar süresine uyup yeni iş arama izinlerini de kullandırarak bildirim tarihinden itibaren 2 hafta sonra,
ihbar tazminatı ödeyerek , istediğiniz zaman.
Deneme süresi tanımlanmış ve devam etmekte ise, deneme süresi içinde istediğiniz zaman.

Eğer bir deneme süresi belirlenmemişse , ihbar süresi 2 haftadır, ihbar süresine uyup yeni iş arama izinlerini de kullandırarak bildirim tarihinden itibaren 2 hafta sonra,
ihbar tazminatı ödeyerek , istediğiniz zaman.
Deneme süresi tanımlanmış ve devam etmekte ise, deneme süresi içinde istediğiniz zaman.

Öncelikle cevap için teşekkür ederim.

Anladığım kadarı ile şuan çıkartmak için bir engel yok öyle mi?

Raporu bitmiş, işbaşı yapmışsa bir engel yok.
İş güvencesi şartlarını da sağlayamadığından , işe iade davasıyla karşılaşma ihtimali de yok,
olası en fazla kötü niyet tazminatı talep edebilirler.

Merhaba,
personelin rapor süresi ihbar süresi+6 haftayı aşarsa ve rapor bitiminde iş akdi feshedilirse kıdem tazminatında raporlu olduğu günler çalışılmış gibi sayılmalı mıdır?

Merhaba,
personelin rapor süresi ihbar süresi+6 haftayı aşarsa ve rapor bitiminde iş akdi feshedilirse kıdem tazminatında raporlu olduğu günler çalışılmış gibi sayılmalı mıdır?

bir sorum daha olacak, haklı nedenle fesih için işten çıkış tarihi ihbar süresi+6 haftayı aştığı gün mü olmalıdır?

İşçinin raporluyken hiçbir şekilde işten çıkarılamayacağını söylemek mümkün değildir. İş Kanununun 25/II maddesinde sayılı ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareket eden işçi, raporlu bile olsa işten çıkarılabilir. İşçinin raporlu olması, işten çıkarılmasına engel olmaz.

Öyle ki; işçinin raporluyken işten çıkarılamayacağını iddia etmek, işverene hakaret eden, kavga çıkaran ya da işyerine sarhoş gelen bir işçinin rapor alarak işten çıkarılmaktan kurtulabileceği anlamına gelir. Bu ise mümkün değildir

Sonuç olarak, işçinin raporlu olduğunda çıkarılamayacağına dair genel inanış yanlıştır. Raporlu bir işçinin de çıkışı verilebilir. Önemli olan İş Kanununa uygun bir şekilde işçiyi işten çıkarmaktır. Bu nedenle, işçinin raporluyken işten çıkarılamayacağı iddiasının kesinlikle temelsiz olduğunu, gerekli koşullar oluşmuşsa raporlu işçinin de işten çıkarılabileceğini belirtmek isterim.

Merhaba,
İhbar süresi +6 haftalık o süreyi de kıdem tazminatı hesabında çalışmış gibi kabul ederek hesaplamalısınız
bir sorum daha olacak, haklı nedenle fesih için işten çıkış tarihi ihbar süresi+6 haftayı aştığı gün mü olmalıdır?
+6 haftayı geçen rapor süresi işveren için geçerli fesih sebebidir, ihbar süresi +6 hafta lık süreyi aşan raporlu çalışanın sözleşmesi makul bir süre içinde ( rapor durumu devam etmekte iken ) feshedilebilir.

Merhabalar öncelikle formda bulunan tüm arkadaşlara verdikleri bilgiler için teşekkürler
24.08.2019 tarihinde özel bir şirketle Gine ye enerji santrali kurumu için ekip başı olarak gittim gitmeden önce Türkiye’de karşılıklı belirsiz süreli iş sözleşmesi yaptık fakat sözleşmede 2 ay deneme süresi bulunmaktaydı Gine’ye gittik şantiyede işimize başladık ağır sanayi işimiz ağır ve 35 mt yükseklikte şantiyedeki yapılması en zor işte görev aldık 35 mt yüksekliğe gemici merdiveni ile günde en az 10 defa in çık yapıyorduk bazı noktalara vinç ulaşamıyor beden gücüyle yapmak zorunda kalıyorduk ve ilk ay zorunlu 2 saat ve genelde 5saat oluyordu zorunlu ay boyunca 4 Pazar ve 86 saat fazla mesai yapmışım Kuşadası yoğun bir çalışma gerçekleştirerek işin toparlanmasını sağladık fakat yoğun tempoya daha fazl dayanamayarak bir malzeme kaldırma esnasında (vinç yetişmediği için beden gücüyle) belimden tık diye bir ses geldi ve ben o dakikadan sonra ağrıdan aldım atmakta zorlanır oldum yanımdaki iki arkadaş beni kollarıma girerek şantiye içinde bulunan iş yeri hekimine götürdü hekim muayene ederek iğne yaptı ağrı kesici falan verdi ve omurganın yanında Ağrıyan noktada biraz şişlik olduğunu söyledi ertesi gün beni hastaneye götürerek röntgen çektireceği söyledi ve istiraat için beni gönderdi ertesi gün hastanede muayeneler yapıldı ve şişlik dahada büyümüş gözüküyordu bana bana o noktada bulunan yumuşak dokuların yırtıldığını ve erlerden ayrılarak bağımsız hareket iiettiğini ve ameliyat olmam gerektiğini söyledim bu olayların gerçekleştiği tarih 18.10.2019 iş yerinhekimi bana istersem ameliyatı oradaki hastanelerin birinde yaptıra bileceğini ama malum Afrika hastane şartlarını Türkiye’de daha iyi olduğunu şeflerimle görüşüp kabul ederlerse Türkiye’de kabul etmezlerse Gine’de yapabileceklerini söyledi ve sabah akşam iğne yapacağını ve ağrı kesici ler vererek konuşup sonucu kendine bildirmemi söyledi bene şantiye şefleri ile konuşup durumu anlattım imkan lar el veriyorsa Türkiye’de olanak yoksa orada ameliyat olabileceğimi söyledim bana aralarında değerlendirip haber vericeklerini söylediler bu arada benim sırtımdaki şişlik dahada büyüyerek yumurta kadar oldu ayın 20 sinde yani iki gün sonra yanıma gelerekn 22.10.2019 tarihine bana bilet almışlar biletimi verdi ve ameliyatımı gidip Türkiye’de yaptırmamı ve durımlardan onlra da haber vermemi söyleyerek gitti son gün muhasebeye uğradım avans almak için muhasebeye iş yeri hekiminin vermiş olduğu raporu verdim oda bana Türkiye’deki Hastane evraklarını Türkiye’ merkezlerini atmamı söyledi ve bana İnsan kaynaklarında görevli arkadaşın mail adresini verdi Ben 22 savaşın Türkiye’yi indim 23’ünde Türkiye’deki hastaneye başvurarak muayene oldum hastanedeki doktor bana Beş gün sonraya yani ayın 28’ine ameliyat günü verdi yol aradı iki günleri rapor verdi yani Gine’den Türkiye’ye raporlu geldim Türkiye’de raporum devam etti 28 de ameliyatım gerçekleşti doktor 10 gün daha rapor verdi ben 23 de aldığım raporu merkeze mail olarak attım bana karşılığında geçmiş olsun diye cevap yazdılar 28 aldığım raporunda ertesingün yine aynı maile gönderdim yine bana geçmiş olsun diye cvp yazdılar daha sonra ayın 5gibi maaşlarımız yattı fakat eksikler vardı mesailerimde ve ahilerde 2 ay boyunca agi ödenmedi ve ben raporları attığım çalışanı arayarak maaşla ilgili eksikleri dile getirdim raporlu günlerim yani 22 sinden 30 a kadar olan koşun maaşta yoktu bizim Gine’de alınan raporları günlerini firma süresine bakmaksızın ödemesini maaşta yapıyordu 40 gün raporlu yatıp ücretini maaşla alan çalışanlar oldu sözleşmede de sağlık sorunlarından firmanın sorumlu olduğu belirtilmişti zaten telefonda görüştüğüm çalışan muhasebe çalışanı bana ayın 22 si itibari ile çıkış verildiğini söyledi yani 13 gün sonra bana raporlara geçmiş olsun diye cvp yazan çalışan çıkışımıda yapan kendisi bana o ana kadar 13 gün boyunca raporları atmana gerek yok çıkış yapıldı diye bir bilgi vermeyip sadece geçmiş olsun yazdı bu arada hastaneye gittiğim de SGK gözükmedi eksik gün bildirimi diye yazıyordu tüm hastane muayene ameliyat ilaç hepsini kendim karşıladım ve bana çıkış verdikleri 22.10 2019 tarihi benim 60. Günüm de ben iş yerinde çalışma esnasında rahatsızlanarak iş yerimi hekimi tarafından raporlu Türkiye’ye gönderiliyorum tedavi için bana oradan uçağa bindiğim an çıkış veriyorlar 60. Günde yani benim hastalık halimi fırsata çeviriyorlar ve tazminatımı ve raporlu olduğum günleri arayarak talep ettiğimde beni birdedir konuşabildim zaten geçiştirerek daha sonra hiç bir şekilde cvp vermediler bende raporumun bitiş tarihine kadar bekleyerek biriminde arabulucuya baş vurarak tazminatımı raporlu günlerimi ve hastane masraflarımı talep ettim ve ayrıca bana SGK 18 koddan çıkış yapmışlar yani iş bitimi olarak fakat şu an şantiyede yaklaşık 150 çalışan var ve en azıyla 4/5 ay daha iş bulunmakta elimde tüm raporlarım mail ve wahatsap yazışmalarım SGK giriş çıkış evraklarım mevcut bu durumda benim herhangi bir hakkım varmı neleri talep edebilirim etmem gerekir bana bu konuda Yardımcı olacak bilgi verebilirseniz çok memnun olucam avukata danışabilecek durumum yok günlerdir inceliyorum netten ama hiç birşey bulamadım konuyla alakalı em aydınlatıcı platform burası nı buldum biraz uzun oldu ama şimdiden cevap verecek rkadaşlara teşekkürler saygılar..

..... ,,,,,, ?????? A B C a b c
Yazınızda aralara şunlardn da serpiştirseydiniz daha okunabilir olurdu bence. Hayatımda gördüğüm en uzun cümle olmuş.

Peki deneme süresinde işçi iş yerinde ki rahatsızlanmasından dolayı raporlu iken deneme süresinin son günü 60 . Gün çıkış yapılabilinirmi aynı bildirim şartları deneme süresi içinde geçerlimi?

Rapor devam ederken yapılan fesih , rapor bitiminde sonuç doğurur.
Feshin yapıldığı tarih devam eden rapor süreniz içinde ise ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.

Verdiğiniz bilgi için teşekkür ler son olarak birşey daha sorayım ,beni tedavim için Türkiye’ye gönderdiler ama oradan çıktığım gün çıkışımı yapmışlar ,60. Gün de ve bunu benden 15 sakladılar saklamaya çalıştılar en son maaşta eksikler olduğu için aradığımda mejbur kaldılar söylemeye ,ve iş bitimi olarak yani ,18. Kod ile yapmışlar fakat benden sonra kimseye çıkış yapmadılar ve hala 150 civarı çalışan mevcut ve 4/5 ay daha iş var bununla ilgili herhangi bir hakkım varmı ve yapabileceğim birşey ,sonuçta ben orada tedavi olsam tedavi giderlerini karşılamaları gerekiyordu sözleşmede yazan maddeye göre ve orada tedavim devam etse çıkış yapılmayacak ,işime devam edicektim büyük ihtimalle Türkiye’de SGK eksik gün olarak gözüküyordu bu nedenle tüm masraflarımı kendim karşıladım bunlardanda hak talep edebilirmiyim..

Eğer iş sözleşmenizde bir deneme süresi tanımlanmışsa, deneme süreniz sona ermeden çıkışınız yapılmışsa talep edebileceğiniz hiç bir şey yok.
Deneme süresi dolduktan sonra sözleşmeniz feshedilmişse ihbar tazminatı ve belki kötü niyet tazminatı alabilirsiniz.

Raporlu çalışanımız var, 2 ayrı firmamız arasında nakil işlemi yapacağız, rapor devam ediyor iken A firmasından çıkış, B firmasına giriş yapıyoruz, mahzuru olmaması gerek.
Yukarıda bahsedilen durumlarla bir alakası yok yani Kıdem, ihbar doğuracak bir işlemimiz yok.
Benim esas soracağım raporlu iken mesela 5 gün A firmasında, 5 gün de B firmasında gözükecek, her iki firma da 5 er gün mü raporu onaylayacak, herhangi birisi e-vizitede aktif gözükürse 10 gün raporu onaylasa olur mu?

Rapor bitmeden nakil yapmayın. SGK raporlu işçi iş başı yapamayacağı için raporlu işçinin girişini iptal edebilir.