personel maaş programı

İşçi ücret pusulaları !!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stajer49
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

stajer49

Katkı Sunan Üye
Selamlar,

Üstadlar aylık olarak bordroları çıkartıp imzalatıyoruz. Birde bildiğiniz gibi ücret pusulaları var. Eğer maaşlar bankadan ödeniyorsa ücret pusulasını imzalatıp dosyaya koymamıza gerek varmı ? Kafama takıldı, sizlere bir danışmak istedim. Saygılar...

Ynt: İşçi ücret pusulaları !!

Ödemeleri banka kanalıyla yaptığımız için bordro imzalatmıyoruz.. ama düzenli olarak ücret hesap pusulasını personele dağıtıyoruz.

ücret hesap pusulası veya bordro vermek fark edermi, sonuçta ikisindede aynı bilgiler yer alıyor.

Bir tanesi ücret ödemesi bordrosu adı altında.. yani.. maaşımı tam ve eksiksiz olarak aldım ibaresi taşıyor..

Diğeri Ücret hesap pusulası.. maaşını aldığına dair değil de..maaşı ve yasal kesintileriyle ilgili fikir sahibi olması açısından bilgilendirme amaçlı..

Ama tabiki genel olarak ikisi de aynı..

stajer49 ' Alıntı:
Üstadlar aylık olarak bordroları çıkartıp imzalatıyoruz. Birde bildiğiniz gibi ücret pusulaları var. Eğer maaşlar bankadan ödeniyorsa ücret pusulasını imzalatıp dosyaya koymamıza gerek varmı ? Kafama takıldı, sizlere bir danışmak istedim. Saygılar...
forwhom ' Alıntı:
Ödemeleri banka kanalıyla yaptığımız için bordro imzalatmıyoruz.. ama düzenli olarak ücret hesap pusulasını personele dağıtıyoruz.

Bizde ücret pusulasını imzalıtyor,bir nüshasını çalışanımıza veriyoruz.

"İşveren işyerinde VEYA bankaya yaptığı ödemelerde işciye ücret hesabını gösterir imzalı VEYA işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır."M.37
İşveren,ücret bir bankada açılan özel hesaba yatırılsın veya işyerinde ödensin,işciye ücret hesap pusulası vermek zorundadır.Çift nüsha düzenlenerek,bir nüshası işciye,diğer nüshaya işcinin imzasını alarak işveren dosyasında saklanmalıdır.Bu verilme işleminin ispatı açısından ayrıca "alındı belgesi"imzalatmaaya gerek yoktur.
Aylık bordroların imzalatılması ile ücret pusulalarının imzalatılması arasında fark olmadığı,zira "ispat"açısından her ikisi de aynı kapıya çıkar, madde hükmünde "ücret bordrosu"na değinilmemiş ise de şahsen ücret pusulasının yine de verilmesinden yanayım.Neden,çünkü bu konuda " imza" işlemi ile"verme-alma"işlemini ayrı değerlemek gerek.Birinde ücret bordrosunu imzalanıyor ama işciye verilmiyor,diğerinde ücret pusulası hem "ispat" açısından imzalatılıyor hemde bir nüshası hüküm gereği işciye verilmiş oluyor,doğrusu bu olsa gerek.
Diğer yönden bordrodan ziyade ücret pusulasının işciye verilmesi durumu,işcinin o ay ki çalışma süresi,ücret ve ücretin ekleri ,işyeri ve kşisel bilgileri hakkında kalıcı bilgi sahibi olması açısından önemli,yasa koyucu bu işlemde işcinin bilgi sahibi olması yanında,belge sahibi de olmasını,durumunu açık net olarak görmesi,izlemesi gerektiğini veya buna hakkı olduğunu düşünmüş olmalı...

yorumlarınız için teşekkürler.
bende bundan sonra ücret pusulası göndereyim şirketlere o zaman.
bugüne kadar bordro gönderiyordum, inşallah bir inceleme esnasında sıkıntı olmaz.

stajer49 ' Alıntı:
yorumlarınız için teşekkürler.
bende bundan sonra ücret pusulası göndereyim şirketlere o zaman.
bugüne kadar bordro gönderiyordum, inşallah bir inceleme esnasında sıkıntı olmaz.
Olacağı kanısında değilim.
(farklı düşüncesi olan var ise buyursun...)

bende yalnızca hesap pusulasını imzalatıyordum bordroya imza attırmıyordum. ancak Çalışma Bakanlığından müfettişler teftişe gelmişlerdi ve bordroyada imza atılması gerektiğini söylediler. yani her ikiside imzalatılmalı.

Eğer banka kanalı ile ödeniyor ise zaten bu direk resmi bir kanıttır bordro veya pusula imzalatmanıza gerek yok.Ama elden veriliyorsa bordro imzalatmanız yerinde olur.Pusulayı ise çalışana maaşıdan neyin ne kadar kesildiğine dair ayrıntılı bilgi alması için verebilirsiniz.Pusula imzalatmanıza gerek yok kanımca.Sadece bilgi amaçlı verilebilir.

Çarçaf bordro ücret detayını göstermez, SGK tarafından inceleme sırasında bu bordroyu isterler sizden bu ödemelerin yapıldığını banka ödemesi tutturursanız sorun yok.

Ücret pusulası ÇSGB tarafından incelenir, kişiy efazla mesai, genel ve resmi tatil ücreti, prim vb ödemelerinin detayını gösterir buraya imza alınması çalışanla ilerde yaşayacağınız sorun karşısında şirketi koruyacaktır.ÇSGB denetiminde de imzasız olması geriye yönelik ek ödeme yapmanıza neden olacaktır 5 yıl bayram mesai vb sıkıntıları yaşayabilirsiniz.

Ben tüm personelden ücret bordrolarına imza alıyorum, yılda 1 ya da 2 tane sorun çıksa bile avukat akadaşlar yıllık izinden, fazla mesai, genel tatilinden aklına ne geliyorsa yazıp nerden açık olursa ordan kazanç sağlamak adına haklı olduğunuz durumda bile şirket suçlu çıkabiliyor sonrasında da işinizi eksik yapıyorsunuz durumuna düşüyorsunuz. Maç 11' de bitiyor ve işçi 10 - 0 önde sizin hiç hata yapmamanız lazım.Banka ödemesi sadece bordrodaki tutarın ıspatı için evet iddalar için hayır.

Selamlar,
Murat

İşveren tarafından işciye ödenmek üzre banka hesabına para yatırılması ücret borcunun ifası sayılır ise de ihtilaf yada dava süreçlerinde yapılan ödemeye ilişkin işcinin ihtirazi kayıt düşüp-düşmediğinin özel öneme haiz olduğunu tartışmaya bile gerek yoktur.
Bu nedenle ister bordro,ister ücret hesap pusulası(hangisi diye sorulduğunda genelde sgk mevzuatı içinde olanlar bordro,İK içinde olanlar ücret pusulası diyor,bazılarımız ise her ikisine de gerek yok demekte )İş Kanunu yönünden ücret hesap pusulası ,ayrıca daha açık net anlaşılır üstelik imza karşılığı diğer nüshayı da işciye veriyorsunuz ki mddde (37)hükmünün gereğini,bu zorunluluğuda yerine getirmiş oluyorsunuz.Aksi takdirde verilmemiş olması halinde M.102/b istinaden idari para cezası sözkonusu olacaktır.(bu miktar 2012/II.6 ay için 450,00tl)
Yargı bir Karar ında "...Aynı yasanın 37.maddesinde işci ücretlerinin işyerinde ödenmesi yada banka hesabına yatırılması hallerinde ücret pusulası türünde bir belgenin işciye verilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.Usülünce düzenlenmiş olan bu tür belgeler,işcinin ücret noktasında işverenden sadır olan yazılı delil niteliğindedir.Kişi kendi muvazasına dayanamıyacağından,belgenin muvazalı biçimde işcinin isteği üzerine verildiği iddiası işverence ileri sürülemez.Ancak böyle bir husus ileri sürülsün yada sürülmesin ,muvazaa olgusunun mahkemece reesen araştırılması gerekmekle,mahkemenin belgeye değer vermeden önce muvazaa şüphesini ortadan kaldırması ve kendiliğinden gerekli araştırmaya gitmesi gerekir.
Çalışma belgesinde yer alan bilgilerin gerçek dışı olmasınında yaptırıma bağlanmış olması,belgenin ispat gücünü artıran bir durumdur.
Asıl sorun,yasal yükümlülüğe rağmen 8.ve 37. madde hükümlerine aykırı şekilde belgelerin hiç verilmemesi noktasında ortaya çıkar." Yarg.9.HD.17.12.2009,2008/12376 E.,2009/35575 K.