İşçinin Çalıştığı Bölümün Kapanması Haklı Çıkış Sebebimidir?

Üyelik
20 Ağu 2005
Mesajlar
83
Tekstil üretimi yapan firmamızda, boya bölümümüz kapatılmıştır. Boya işi dışarıya verilmiştir. işçilere başka bölümde çalışma teklif edilmiştir. fakat başka bölümde çalışmayı kabul etmemişlerdir ve tazminatlı çıkışları verilmiştir. İş güvencesi yasasına göre mahkemeye başvuruda bulunurlarsa kazanabilirlermi. çıkış işlemlerini nasıl gerçekleştirmemiz gerekmektedir.
 
Bazı iş türlerinin kaldırılması veya benzeri hallerde(Yeni teknolojinin uygulanması, işyerinin daraltılması, yeni çalışma yöntemlerinin uygulanması gibi) o bölümlerde çalışan işçileri 4857/17.ve 18. maddeye istinaden kıdem ve ihbar tazminatı ödeyerek çıkartabilirdiniz. Ama sizin yaptığınız uygulama farklı, uygulama sonucu yaptığınız işlem doğrudur.
 
[AYNI BÖLÜMÜ TEKRAR AÇIP İŞE ELEMAN ALIRSANIZ İŞE İADE KARARI VERİLİR.
 
Merhaba,
Genel Bilgi olarak Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin bu konuya benzer bir davada vermiş olduğu kararı aşağıya aldım.

Kod:
T.C.
Y A R G I T A Y 
9.Hukuk Dairesi 

                                        Y A R G I T A Y   İ L A M I 

ESAS NO       :2003/1959
KARAR NO		:2003/14524


                                          
                                        Y A R G I T A Y     K A R A R I 

         İşverenin davacının çalışma şartlarını tek yanlı değiştirdiği ve buna dair memorandumu davacıya tebliğ etmek istediği, tebellüğ etmeyince hizmet akdini 1475 sayılı yasanın 17/II.maddesine göre  feshettiği anlaşılmaktadır. İşveren çalışma koşullarındaki esaslı değişikliği ancak işçinin kabulü ile yapabilir.İşçinin somut olayda böyle bir kabulünün varlığı kanıtlanabilmiş değildir. Davacının iş şartlarındaki esaslı  değişiklikle ilgili memorandumu tebellüğ etmek istememesi işverene iş sözleşmesini 1475  sayılı Yasanın  17/II. Maddesi gereğince  fesih hakkı vermez. Bu nedenlerle davacının ihbar ve kıdem tazminatı isteklerinin kabulü  gerekirken yazılı şekilde reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
	SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA,  peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine,15.9.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. 

Başkan                  Üye                       Üye                      Üye                        Üye
 
Üst