İşçiye Gün İçinde Verilen 1-2 Saatlik Kısa İzinler

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Selamlar arkadaşlar
Bildiğiniz üzere çoğu işyerlerinde işçinin talebi üzerine kendisine 1-2 saatlik kısa izinler verilmektedir.Bu izinler içinde talep yazısı hazırlanmaktadır.
Bu tip talep yazısı örneklerini bulamadım.Kendimce hazırlayabilirim ama iş kanunu çerçevesinde ne kadar geçerli olacağını bilemediğimden kanun nezdinde hazırlanmış bir örneği elinizde mevcut ise paylaşmanızı rica edeceğim.
Ayrıca bu tip izin sürelerinde olası bir kaza durumunda nasıl bir işlem yapılması gerektiği veya kanun karşısındaki durumu konusunda bilgilendirme de yapabilirsiniz çok memnun olurum.
Teşekkür ederim.
Saygılar
 
Merhaba Tahsin bey
(Olay basit gibi görünse de aslında bir çok hususu içinde barındırmaktadır.(bir çok husus demem;bilumum kaza,olay ve ihtilaf lardır)
Malum bu durum her işyerinde var ve şcinin talebi üzerine bu tür izinler verilmektedir
Her işyerinin şekil olarak farklı uygulamaları olabilir.(Kanunen iznin ne şekilde düzenleneceğine dair şekil şartı yok)
Olayın kısa çözümü açısından,şahsen tek form(saatlik izin formu)düzenleyerek uyguluyorum.
İzin formunun içeriğinde işcinin;
ismi(çift isimler de TC.K.No)birimi/departman-görevi-görev yeri-tarih-izin nedeni-iznin başlangıç ve bitiş saati,toplam izin süresi vs.bilgiler mevcut.Bu izin formunu,çalışanın şefi(şef yok ise amiri)-müdürü-ve İK.müd(3 kişi) imzalıyor.
Saatlik izinler genelde yarım günü aşmaz/aşmıyor,istisnalar dışında,yarım günden fazla süreli izinler için günlük izin uygulaması sözkonusu.
İşcinin,iş ve işyerinden kaynaklanmayan,kendine ait-özel şahsi sebeblerden dolayı,işverenden kendi istek ve iradesiyle talep etmiş,işvereninde vermiş olduğu, iş bu izin süresi "bir olayın iş kazası sayılabilmesi için mevzuatca konu edilen şartları"kapsamadığından,işverenin sorumluluğuna gidilemiyeceği düşüncesindeyim.
 
Son düzenleme:
Şeref Bey Selamlar
Öncelikle yorumunuz için tşk.ediyorum.
Sizinde belirttiğiniz gibi,bu türden izin talepleri için şeklen belirlenmiş bir format yok.Her işyeri kendine uygun formatta yazılar düzenleyerek işlemi yapmaktadır. Buradaki asıl sıkıntı olası bir kaza anında bunun iş kazası anlamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği yönünde olacaktır..İş kazalarındaki şartları ve değişik yargıtay kararları incelendiğinde konuyla alakalı çokta benzer örnekler yok.
Bu tür izin durumlarında,İş kazaları şartları incelendiğinde de,iş kazası sayılan haller içinde değerlendirmekte pek mümkün görünmemektedir.Yani şahsım adına söyleyecek olursam,böyle bir izin anında olası bir kaza,iş kazası kapsamında değerlendirilmeyeceğini düşünmekteyim.
Öncelikle işçi başta olmak üzere,işverende bu sorumluluk bilinciyle hareket etmesi kaçınılmaz olacaktır.
Tekrar teşekkürler
Saygılar
 
Katılıyorum.
Yargı kararları konusunda ise;
malum her bir olayın, kendine özgü farklı koşulları/yönleri/özellikleri olabiliyor,bu itibarla kararlarda bu hususlara bağlı olarak farklı şekilde sonuçlanabiliyor,bu sebeble benzer kararlara ihtiyatla yaklaşmakta yarar var görüyorum.
İyi çalışmalar...
 
Tahsin bey sanırım bir yoklama yapmak istemiş, kimler nasıl davarnıyor diye :)
İlk soruda örnek izin belgesi paylaşılmasını isteyip ikinci mesajında her işletmenin formatı kendine uygun düzenlediğini belirtmiş,
ilk soruda izinli olunan sürede kaza olursa iş kazası sayılır mı diye sormuş,
ikinci mesajda gene kendisi iş kazası sayılamayacağını belirtmiş

Amaç neydi anlayamadım :)
 
öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler. bende sizlere katılıyorum, personelin saatlik aldıkları izinlerde mutlaka yukarıda belirttiğiniz bilgilerin içerdiği ve birim amirlerinin onayladığı saatlik izin formu imzalatmak yerinde olacaktır. zira hem izin esnasında yaşaması muhtemel bir kaza hemde karışabileceği bir suçta, o saatlerde iş yerinde olmadığı veya işverenin emir ve talimatı ile bir yere gönderilmediğinin ispatı niteliğinde olur.
 
Bizde çalışanlar işleri gereği çoğu zaman dışarıya çıkmak durumundalar. Pratikte amir onayı alınması ve izin formu doldurulması kolay olmuyor.
Allah korusun mesai saatleri içinde, bir personelin dışarda başına bir iş gelse ne gibi sonuçlar doğurma ihtimali var? Saatlik izinler için her halükarda form doldurmak ne kadar gerekli?
Bilgi rica ederiz.
 
Bizde çalışanlar işleri gereği çoğu zaman dışarıya çıkmak durumundalar. Pratikte amir onayı alınması ve izin formu doldurulması kolay olmuyor.
Allah korusun mesai saatleri içinde, bir personelin dışarda başına bir iş gelse ne gibi sonuçlar doğurma ihtimali var? Saatlik izinler için her halükarda form doldurmak ne kadar gerekli?
Bilgi rica ederiz.
yukarıda da arkadaşlarımız belirtti ancak şöyle örnekleyebiliriz. işçi özel işi olduğunu belirtip 2 saatlik izin aldı. izinli olduğu esnada kaza geçirip vefat etti. bu durum tabiki iş kazası değil ancak vefat eden içinin ailesi, işçini iş saatlerinde işverenin emir ve talimatı ile görevli olarak kaza geçirdiği gerekçesi ile olayın aslında iş kazası olduğu gerekçesi ile bir dava açması sonucunda imzalatılan o saatlik izin formu işçinin kendi özel işi için izin aldığını ispat edici delil olabilir. başka bir örnek vermek gerekirse işçi 2 saatlik izin aldı ve izinli olduğu saatte bir suça karşıtında "ben o saatte işyerindeydim " gibi bir durumda yine o saatlerde izinli olduğu iş yerinde olmadığının ispatı delil olarak kullanılabilir.
 
Konu hassas ve girift,bu iletinin başlığı altında konuyu açtığınız için 2 aşamada yorum yapmak isterim.
a-işcinin ,şahsına ait özel nedenlerle,işverenden izin talep edip iş yerinden ayrılması ile
b-işcinin ,işverenin bir işinin görülmesi amacıyle görevli olarak iş yerinden ayrılması,daha doğrusu işveren tarafından görevlendirilmiş olması nedeniyle işyerinden ayrılması,
farklı konulardır.
Şimdi burada "b" şıkkı,5510/M.13/ c veya e bendleri kapsamında meydana gelmiş olabileceği,buna göre de yüksek ihtimal olayın iş kazası sayılması sonucunu doğurabileceği,
"a"şıkkı halinde ise bu manada(yani iş kazası noktasında)olayın iş kazası sayılmayacağı(çünkü bir olayın iş kazası sayılabilmesi için belirtilen hususların" a şıkkında bulunmadığı)
düşüncesindeyim.
 
Sevgili Keremcem selamlar
Prensip gereği (ve tabiki yapılması gereken) genelde,foruma soruyu sormadan önce kendi imkanlarımla araştırmaya gayret ederim.Şayet net bilgilere ulaşamazsam,kafamda tereddütler oluşuyorsa veya da kendi bilgimin doğruuğunu teyit amaçlı olarak da sizlerle paylaşmaya çalışıyorum.
Bu soruya yoklama amacı demek biraz ağır kaçabilir. :) Olsa olsa belki teyit amaçlı diyebiliriz.
İş kanununa göre hazırlanması gereken belgeleri incelediğimde saoruda bahsettiğim türden bir talep belgesine rastlayamadım.İncelediğim yargıtay kararlarında da benzer örneklere rastlayamadım.(Elimde 1000 sayfalık yargıtay karar örneklerinide içeren kitapta mevcut)
Kaldı ki gerek Şeref Bey'in ve gerekse şahsınızın özellikle iş kanunu ve sgk konularındaki bilgi ve tecrübelerinize de güvendiğim için ve gelen yorumlar da düşüncemle paralel olduğu için konuyu çok fazla uzatmamak adına hem soru hemde cevap bir arada yazılmış gibi oldu.
Durum bundan ibarettir. :)
Sevgi ve saygılarımla
 
Bu arada geçmişte Yargıtay öyle enteresan konuları iş kazası sınıfına dahil etmiştir ki,şaşmamak mümkün değil.Bu nedenle tabiki iş kazasıdır veya değildir demek de bizim haddimiz değil maalesef.
 
evet Tahsin bey bu konuda haklısınız. yukarıda tabiki iş kazası değildir dedim. doğru bize göre öyle dediğiniz gibi yargı farklı kararlar verebilir.ama Bu formları imzalatarak en azından olayın iş kazası olmadığı yönünde ispat edici bir delil olarak kullanılabilir. takdir yargının...
 
Olayın iş kazası sayılıp-sayılmayacağı noktasında;
işcinin şahsına ait özel sebeblerden dolayı,kendi istek ve iradesiyle talep etmiş olduğu bu tür izinlerin,ücretli veya ücretsiz olmasının/verilmesinin(olayımız yönünden)bir ilgisi bulunmamaktadır.
 
adam izin aldıktan sonra izin başlangıcından sonraki süreler iş kazasına girmez tartışılacak bir tarafı yok zaten
 
Üst