İşe başlama

Üyelik
11 Ara 2010
Mesajlar
24
misal mükellef aralık ayında açılış yapacak yalnız mükellefiyet açtırmadan daha önceden ocak ayında aldığı toplu mal alış faturalarını kullanabilirmi. bu işlem aynı yıl içinde
 
Ynt: İşe başlama

Selamlar.
Yani yıl sonunda açacak,o yılın başında aldığı malımı kullanabilir mi? Bunu mu soruyosunuz..Aynı yıl derken o anlama geliyor çünkü..
 
Ynt: İşe başlama

açılışdan önce fatura almış olman işe fiilen başlaman demektir. Dolayısıyla işe başlama bildirimini zamanında yapmamaktan kaynaklanan yaptırımlara maruz kalırsınız.
 
Ynt: İşe başlama

Maalesef bu mümkün değil.Aslında bir önceki ayda malı alsa bile yine olmaz da "yeni açılış sebebiyle" bunu görmezden geliyorlar.Fakat sizin durum çok farklı..Aynı yıl olsa da nerdeyse 1 yıllık süre geçmiş..
Bu faturayı kullanamazsınız.
 
Ynt: İşe başlama

peki bunda bir süre varmıdır. yani bir ay önce 10 gün önce vs. gibi bir durum sözkonusumu?
 
Ynt: İşe başlama

yasin_yasin ' Alıntı:
peki bunda bir süre varmıdır. yani bir ay önce 10 gün önce vs. gibi bir durum sözkonusumu?

Aslında böyle bir süre yok.Tc kimlik numarası uygulaması çıkmadan evvel,işe başlamadan önce alınan faturalarda (vergi numarası belli olmadığı için) vergi dairesinin ismi yazılarak ve numara yerine de "yeni açılış" denilmek suretiyle faturalar alınabiliyordu.Fakat burada da aslında şuna dikkat etmek gerekir.Bu tip fatura alışlarında vergi dairesine önce müracaat edilmeli fakat vergi numarası henüz çıkmamış mükellefler için uygulanmalıdır.Yani ortada henüz bir müracaat yokken yeni açılış diye fatura alınması da doğru değildir.
Fakat tc numara sistemi çıktıktan sonra vergi numarası yerine tc numarası yazılmak suretiyle fatura alınabiliyor.Yoklamaya gelindiğinde işyerinde mal varsa memur malın faturasını görmek ister.Memur iyi niyetliyse fatura olmadan da yoklamaya işyerinde bulunanları sıralarken " bir miktar emtea" diye de yazabilir.Ama önüne bir yıl öncesinin faturasını koyarsanız bu alışı ne zaman ne amaçla yaptığnızı sorabilir.O nedenle açılışa yakın tarihli bir fatura tedarik etmeniz sizin menfaatinize olur.
Kendi kendinize gider pusulası kesme olayına gelince,evet,mümkün gibi görünür ama yine de bana göre yanlıştır.Gider pusulası kesmekle şunu demek istersiniz." ben daha önce mükelleftim.İşyerini kapattım,eldeki malıda satacak kimse bulamadım,kendime fatura ettim.Şimdi o malı yeni açtığım işyerinde kullanıyorum." Böyle bir şey var mı? Yok. O nedenle bu şekilde yapılması da bana göre yanlış..
bana göre tek yapmanız gereken (gerçekten elinizdeki fatura kadar malınız varsa) yakın tarihli fatura temin etmenizdir.Başka türlüsü bence kabul edlebilir ve inandırıcı değildir.
Saygılar.
 
Üst