İşe Geç Gelen İşçinin Ogün İşe Başlatılmaması

kenanacur

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Kas 2006
Mesajlar
203
Konum
izmir
Merhabalar,

Personel sürekli yarım saat 1 saat geç kalıyor. saatlik kesinti yapmak işe yaramıyor. kıdem ödeyerek işten çıkarmakta istemiyoruz. ie geç kalmaları engellemek adına işe geç kalan işçinin o gün işe başlatılmaması ve hafta tatilinin kesilmesi gibi bir uygulama söz konusu olabilir mi
 
İşe geç kalmaları tutanakla tesbit edip işçinin yazılı savunmasını aldıkdan sonra ihbar ödemeden ancak kıdem ödeyerek çıkışını yapabilirsiniz.

Not; aynı soruyu birden fazla yazınca daha hızlı cevap alacağınızı mı sanıyorsunuz? :(
 
Son düzenleme:
O zaman kıdem tazminatı alarak işten ayrılmak isteyen her sabah işe geç kalsın istediğini alsın gibi olmuyor mu?
 
İş knununu sizden iyi biliyorumdur emin olun.Sorduğum sorunun cevabı iş kanununa yazmıyor. İş kanuna yönlendirdiğinize göre bence siz iş kanunu okuyunuz.İş kanununda yazmayan konular Yargıtay kararları ve yönetmeliklerle belirtilir. Bu paylaşım platformunun amacı aynı problemle karşılaşan meslek mensuplarının çözümlerini ve bilgilerini paylaşmaktır. Ukalalık yapma yeri değildir. Yanlışlıkla iki defa açtım. Her gördüğünüze cevap vermek zorunda değilsiniz.

iyi Günler.
 
Merhabalar,

Personel sürekli yarım saat 1 saat geç kalıyor. saatlik kesinti yapmak işe yaramıyor. kıdem ödeyerek işten çıkarmakta istemiyoruz. ie geç kalmaları engellemek adına işe geç kalan işçinin o gün işe başlatılmaması ve hafta tatilinin kesilmesi gibi bir uygulama söz konusu olabilir mi

İş akdi mesai saatlerine uymayarak geç gelen ve mazeretsiz işe gelmeyen işçinin kusurlu davranışı mutlaka belgelenmelidir. Yani işveren veya vekili olayla ilgili olarak işyerindeki işçi, ustabaşı veya diğer personelle olayı açıklayan bir tutanak düzenlemelidir. İşçinin konuyla ilgili mazereti araştırılmalı ve savunması alınmalıdır. Savunma veya işçinin tebellüğden kaçınması halinde bu durum oradaki işçilerle düzenlenecek bir tutanakla tespit edilmelidir. Olayı gören şahitlerin ifadesine başvurulmalıdır. Tutanaklara mukabil işçiye ihtar ve ikazlarda bulunulduğu halde işçinin sürekli işe geç kalması çalışma ilişkisi işveren açısından çekilmez bir hal aldığından 4857 sayılı İş Kanunun md.25/II-h” işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi”denilerek, işveren tarafından haklı fesih sebebi olarak sayabilecektir. İşverenin haklı sebeple iş sözleşmesini feshedebilmesi için mutlaka birkaç kez işçisinin ihtar ve ikaz edilmiş olması gerektiği, fakat buna rağmen işçinin davranışında değişiklik olmaması ve işçinin bu tutumunu ısrarla sürdürmesi hususu ifade edilmektedir.
İş sözleşmesinde çalışanın işe geç gelme konusuyla ilgili olarak bir hüküm bulunuyor ise
(mesala; çalışan mesaiye 45 dakika geç geldiğinde işveren çalışmaya başlatmayabilir ve o gün devamsız sayılarak ücret ödenmez gibi) işveren işçiyi işe başlatmayarak devamsız sayıp puantaj kayıtlarında haftalık 45 saat çalışmayı tamamlamadığını belirten bir yazıyı işçi ve kendisi imzalayarak hafta tatilini ödemeyebilir diye düşünmekteyim.

Saygılarımla.
 

Benzer konular

Üst