fonradar

İşe İade Davası Sonucunda İşbaşı Yaptırılıp Eski İşinde Çalışamama

Üyelik
16 Tem 2005
Mesajlar
3
Merhaba Arkadaşlar,
Şu an tecrübe etmekte olduğum bir durumum var başına gelen/konu hakkında bilgi sahibi olanlar bilgilerini paylaşırsa memnun olurum.

Çalıştığım şirketten 2017 yılında çıkartıldım. İşe iade davası açtım ve kazandım. Dava 2 sene sürdü. Karara istinaden şirkete başvuru yaptım ve işveren de işe davet etti, 2019 Mart ayında işe başladım. Ancak işe başladığım günden beri eski işimle ilgili hiçbir iş yapmadım. Kullanmam gereken bilgisayar, telefon gibi ekipmanlar tarafıma sağlanmadı ve departmanımdan ayrı bir yerde masa gösterildi orada oturuyorum, hiç bir iş yapmıyorum. Müdürle konuştuğumda bu durumun böyle devam edeceğini anlıyorum. Uzlaşarak ayrılalım demeye getiriyor. Yani mahkemenin ödenmesine karar verdiği tazminatın tamamını ödemek istemiyor. Ben de hesaplama yaparak rakamı görmek istiyorum ki bir karar verebileyim. Hesaplama aşamasında kafama takılan sorular şöyle;
1) İşe başlatıldığımdaki ücret aynı pozisyonda çalışanın emsal ücreti değil, çıktığım tarihteki ücretime 2 yıllık enflasyon rakamları üzerinden zam yapılarak belirlenmiş, kabul etmeli miyim?
2) 4 aylık boşta geçen sürenin ücreti hesaplanırken ayrıldığım tarihteki net ücret mi, şu anki net ücret mi baz alınmalı? Net ücrete agi eklenmeli mi?
3) İşe başlatmama tazminatı olarak belirlenen 5 brüt maaşı işe girişte belirlenen ücretten mi, emsal ücretten mi hesaplanmalı?
4) Kıdem farkı hesaplanırken kıdem gününe eklenecek olan 4 aylık kıdem gününe şu an çalıştığım süreleri eklettirmeli miyim?
5) Kıdem+ihbar farkını hesaplarken emsal ücretten mi, işe başlatıldığımda belirlenen ücret üzerinden mi hesaplanmalı?
6)Tazminat hesaplaması yapılırken yasal faiz hesaplanır mı, hesaplanır ise nasıl hesaplanır?
 
6-Halihazırda tazminata hak kazanmış olmadığınızdan herhangi bir faiz hesabına da gerek yok.
5-Kıdem ve ihbar tazminatları son aldığınız ücret dikkate alınarak hesaplanır.
4- Elbette, 4 ay boşta geçen süre ve çıkışınızın yapıldığı güne kadar olan süreler de hesaba dahil edilmeli.
3- İşe başlatmama tazminatı emsal ücret üzerinden hesaplanır ama işe başlamış durumdasınız işe başlatmama tazminatı şu an için sözkonusu değil.
2- Emsal ücret üzerinden hesaplanması gerekir.
1- Kabul edip etmemek tamamen sizin kendi kararınıza bağlıdır, Emsal ücret ile şu anda zamlar uygulanmış haliyle ödenecek denen ücret arasında dağlar kadar fark yoksa çok ta yokuşa sürmenin sizin açınızdan bir faydası olmayacağı ortada.
0- Beğenmediğiniz herhangi bir durumu kabul etmek zorunda değilsiniz, hesaplamaları bir avukata danışabilirsiniz.
 
Cevabınız için teşekkürler.
Emsal ücret ile şu anki maaşım arasında nette 600 lira fark ediyor. İnternetten araştırdığım kadarıyla şu anki durumum işverenin işe başlatmada samimi olmadığını gösteriyor, işten ayrıldığımdaki şartlarımla şu anki şartlarım aynı değil. Bu durum da tekrar bir dava konusu olabilir. Bu nedenle uzlaşma için belirleyeceğimiz rakamda işe başlatmama tazminatını da hesaplamamız gerekir diye düşünüyorum. Çünkü burada uzlaşmadan kasıt işe devam etmem değil, işten ayrılmamla ilgili.
 
Pratikte uzlaşmanın anlamı, gel ben sana senin aslında hak ettiğin kadarını değil de şu kadar vereyim anlaşalım demek oluyor genelde bu tür durumlarda.
O nedenle eğer yapacaksanız, o görüşmeyi bir an önce yapmanızda fayda var. Duruma göre bahsettiğiniz gibiişe başlatmada samimi olmama , gereğini yerine getirmeme gibi sebeplerle sözleşmeyi feshedip yeni bir dava ile tazminatlarınızı talep edebilirsiniz.
 
Üst