İşe İade Tazminatı

Üyelik
16 Ocak 2006
Mesajlar
73
Merhabalar,
Açılan işe iade davası sonucunda yargıtay işe iade kararı vermiş olup, kişinin göreve başlatılmaması durumu için 4 aylık ve çalışmadığı süreler için de 4 aylık tazminat olmak üzere bir ödeme belirlemiştir.
Biz kişiyi göreve başlatmayı düşünmüyoruz. Bu durumda kişiye 8 aylık net ücret üzerinden mi tazminat ödememiz gerekir? Yoksa brüt ücretten mi? Kişiye maaşına ilave olarak ikramiye de ödeniyordu bu da dikkate alınmalı mı?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
ssk primi için ssk'nın 16-370 ek genelgesine bakabilirsiniz.
 
ssk primi değil
ödenecek olan tazminat yargıtay ilamında aylık olarak belirtilmiş
net mi brüt mü
anlayabilmiş değilim
 
Merhaba,
Teoride olarak çalışanın ücreti net ücret değil, brüt ücrettir. Bu nedenle tazminat hesabında brüt ücreti almanız gerekiyor.
 
brütten ödenip sosyal kazançlar ve ek ödemeler dikkate alınmaaz tazminatında
 
işe iade tazminatı hk.

Benin kanım işçinin hakettiği ücret bürüt ücrettir. bürüt ücret üzerinden ssk ve vergiler kesilerek işçiye net ücret ödenir. Burada hanönemli olan hangi durumlarda işçiden ssk ve vergi kesilir onu tartışmak lağzım. işçiyi işe almış olsaydınız yasa gereği çalışılmayan ve boşta geçen 4 aylık ücretini ödeyecektiniz. Bu ücret bürüt ücrettir ama bu ücretten ssk prim ve vergileri ayrıca kesildiği için işçinin eline geçen net ücret olacaktır.
Ama işçiyi işe almadınız ve bu durumda mahkeme size boşta geçen süre için 4, ve ayrıca işe alınmama tazminatı olarak 4 ay (en fazla 8 ay olabilir) tazminat vermenizi kararlaştırmışsa;
ilk 4 aylık kısmın ssk ve vergileri kesilerek işçiye net 4 aylık ücreti verilir, son 4 ayın ücreti (bu ücret değil aslında işe başlatmamanız nedeniyle işçiye ödediğiniz tazminattır) ise bürüt olark işçiye ödenir. Tazminattan vergi kesilip kesilmeyeceği için ayrıca bir vergi mevzuatına bakmak lağzım. Benim hatırladığım kadarıyla kesilmemektedir. Eğer kesiliyorsa kesinti yapıldıktan sonra kalan kısım işçiye verilmelidir.
 
Tabi durum tartışmaya açık. Mahkemenin karar verdiği tazminatın bir ücret olduğu kanısında değilim.
Öncelikle yasalarımızda (net ücret) diye bir kavram yoktur. Yani hükmedilen ücret brüt ücrettir.
Bu iş akdi sözleşmesinin usulsuz şekilde fesih edilmesinden doğan bir tazminat söz konusudur.
İşletme açısından işin yürütülmesi için katlanılan bir tazminat olup gider yazılabilir.
Çalışan açısından bu bir gelir unsurudur. Doğal olarak da her gelir gibi vergilendirilmelidir.Bu vergilendirme öderken stopaj yolu ile yapılabilir.
Çalışılan süre karşılığı olmadığı için SSK kesintisi söz konusu olmayacağını düşünüyorum. Nitekim ihbar önelinden de ssk primi kesmiyoruz.
 
nane' Alıntı:
ssk primi için ssk'nın 16-370 ek genelgesine bakabilirsiniz.
hangi durumda ssk primi ödeneceği genelgede açıkça yazılı.

ücretin net mi? bürüt mü? olacağıda fesih öncesi işalanla yapılan sözleşmede belirtilen şekilde yani net ise net bürüt ise bürüt üzerinden hesaplanmalı. net ücret yazılı ise yapılması gereken kesintilere göre bürüt hesaplanmalı ve tahakkuk yapılmalı.
 
MERHABALAR

Daha önce bende bu durumla karşılaştım. konuyu araştırırsanız herkes farklı düşünceler içinde. Dolayısı ile durum zaman zaman kafa karıştırmakta. Ancak işçinin net ücreti diye bir şey yoktur. yapılan kesintilere göre dolayısı ile işçinin net ücreti her zaman değişiklik göstermektedir. örneğin %20'lik dilimi geçmesi gibi. Dolayısı ile brüt ücret üzerinden hesap yapmalısınız. işçinin çalışmadığı döneme ait 4 aylık ücretini brüt ücret üzerinden hesap yapmalı diğer 4 aylığıda brüt ücret üzerinden hesap yapmalısınız diye düşünüyorum. eğer kıdem ve ihbar tazminatı var ise vergi kesintileri olacaktır. dikkatinizi çekmek isterim. kolay gelsin
 
Üst