uyumsoft

İşgörmezlik Raporu

Sayın forumdaşlar,
Daha önce karşılaşmadığım bir durumla karşılaştım.
Uygulamada nasıl olduğu konusunda net bir bilgiye ulaşamadım.
Yardımlarınızı rica ediyorum.

Mevzu şu;
İşçi 29.şubat'tan 9Mart'a 10 gün işgörmezlik raporu alıyor.
Ancak 03.Mart 'ta işbaşı yapıyor.
İşçi gelmediği 3 günün geçmişte kullanmadığı yıllık izinden
mahsup edilmesini istiyor.
Bu durumda işçi sgk'dan 10günlük rapor parasını almayacak.
Daha doğrusu 2 gün kesinti olunca 8gün rapor parasını almak
istemiyor.
Bende hem şubat hemde mart aylığını tam ödeyeceğim.
Kısacası alınan raporu işleme almayacağız.
Eksik gün bildirelmeyecek Ek10 vermeyeceğiz.

Sistemde rapor görünüyor. Altında çalışmıştır çalışmamıştır.
kutucuğu var.
Ben bu durumda çalışmıştır'ı işaretleyip onaylarsam.
şubat veMart bildirgelerini gönderirken eksik gün bildirmeyip
herhangi bir kutucuğu işaretlemezsem
Doğru bir işlem yapmış olurum.
Yada bildirge gönderiken çalışmıştır kutucuğunu mu işaretleyeceğim.
Yanlış yapıyorsam doğrusu nasıl olacak?
Şimdiden Teşekkürler.

Eksik gün göstermeyebilirsiniz ancak raporu çalışmamıştır seçerek onaylamak zorundasınız. Onaylamazsanız ceza yersiniz. İşçiye rapor parası yatacak mecburen. Siz eksik gün yapmayıp tam ödeme yaptığınız için işçi devletten alacağı rapor parasını işverene verecek ve işverende bunu gelir kaydederek hesaplarına alacak.

Sayın Rietvelt
Öncelikle soruma cevap verdiğiniz için teşekkürler.
Görüldüğü gibi her ne kadar mali müşavir olsam'da bu sgk uygulamalarında oldukça eksiğimvar.
Bağımlı ve eleman sayısı az olan işletmede çalışınca haliyle yılda 1 defa bu tür raporlarla
karşılaşıyorum.Genelde çalışanlarımız rapor almazlar beni de yormazlar.
Benim bahsettiğim işçiye yapacağım işlem seçenekleri
1-Vizite giriş sisteminden girip rapor bitiş tarihi olan 9 mart'ı yazıp çalışmamıştırı tıklayıp onaylamak.
2-Aylık hizmet bildirgesinde şubat'tan 1 gün (ama maaşı 28 günden hesaplayıp) eksik gün bildirmek ek 10 ve raporun fotokopisi ile
3-Mart ayından 9 gün eksik gün bildirip (maaşı 22 günden hesaplayıp) mart ayı içinde 9 günlük ek10 vermek aynı raporun kopyasını tekrar vereceğiz.
bu durumda işçi maaşını sgk'tan alacak.İşverende eksik maaş verecek.
diğer bir seçenek sizin cevabınıza istinaden,
1-Vizite giriş sisteminden girip rapor bitiş tarihi olan 9mart'ı yazıp çalışmamıştır'ı işaretlemek
2-Aylık hizmet bildirgesinde işçiyi eksik gün olarak göstermeden şubatı da mart ayını da tamgüngöstermek
burada püf noktası işçinin aylık hizmet bildirgesinde bulunduğu satırdaki kutucuğu çalışmamıştır olarak işaretlemek.
Bu durumda işçi çalıştığı yerden tam maaş alır
Sgk'dan da raporlu olduğu günlerin parasını alır.
Bende sgkya gidip eksikgün bildirgesi vermem.
İşçi parayı getirip işverene verir.
Ancak aklıma takılan,
vizite giriş sisteminde çalışmıştır'ı işaretlersek,
Aylık hizmet bildirgesinide şubat ve mart'ta tam gösterirsek.ve herhangi bir kutucuğu işaretlemezsek.Hiç rapor yokmuş gibi bildirgeyi verirsek.
Bu durumda ne olur?
Vizitegiriş sistemindeki çalışmıştır ın anlamını çözemedim.
Cevap için şimdiden teşekkürler.

raporlu bir işçiyi çalıştırmak suçtur. işçi ya rapor almayacak yada o günlerde çalışmayacak. "çalışmıştır" seçeneği sgk işv. kurduğu tuzak olarak görebilirsiniz. "çalışmıştır" işaretlerseniz sgk o işçi için yapmış olduğu tüm hastane, ilaç ve işgöremezlik masraflarını işv. rücu edebilir. Ayrıca rapor bitişi sonrası bu rapora bağlı hastalığında ilerleme vs. olursa (olurda malulen emeklilik gibi) işçiye yapacağı malulen emeklilik maaşını dahi belli kıstaslarda işverene yansıtma hakkına sahiptir.