İşgücü Teslimi mi?

sultan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
127
merhaba herkese buradan kolaylıklar diliyorum yoğun bir dönem içerisindeiz malum...
97 nolu kdv tebliği kapsamında bir kez daha gündemimize gelen tevkifat konusunda görüş almak istiyorum.
bir fabrika binasının içinde iki tane şirket bulunmaktadır,şirketin birtanesinin bordrosunda güvenlik görevisi mevcuttur (benim mükellefim)bu güvenlik görevlisi binayı komple koruduğu için bizim şirket ikinci şirkete fatura kesiyor bu işgücü telimine girermi %90 oranında tevkifat uygulanırmı.
görüşlerinizi bekliyorum
 
Sayın Sultan,
Burada belirleyici özellik güvenlik görevlisinin sevk ve idaresinin kimde olduğudur.Doğal olarak bordrolu çalıştığı şirkette olduğunu düşünmek ve tevkifat yapılmaması gerektiğini belirtmek durumundayız.Ayrıca bina güvenlik görevlisinin bordrolu çalıştığı firmaya ait ise yani hizmeti alan firma kiracı hatta alt kiracı ise bu durum daha da netleşmiş olacaktır kanaatindeyim.
 
iki şirkette fabrika binasında kiracı,güvenlik binayı bekliyor ama benim şirketimde bordrolu işçi, benim şirketim diğer şirkete güvenlik görevlisi ücreti diye fatura kesmek istiyor...tevkifat kapsamına girmez görüşünüz hala devam ediyormu üsteki bilgilerden sonra ... teşekkürler
 
Merhaba,
Sayın Ekici'nin görüşüne katılıyorum. Tevkifat kapsamına girmesi için kabaca ifade etmek gerekirse, sizin bordronuzda görünen güvenlik elemanlarının kiracı (sizin fatura edeceğiniz) şirket sevk ve idaresinde çalışması (tabir güzel değil ama işçi kiralanması işlemi olması) gerekir. Bahsettiğiniz örnekte böyle bir durum yok. Güvenlik elemanları sizin sevk ve idareniz altında siz sadece masrafları paylaştırıyorsunuz.
 
Evet.Tevkifat yapılmamalı.Diğer firma sizden belli bir işin görülmesi için işgücü temin etmiyor.O firma olmasada zaten siz binayı koruyacak o elemanı o iş için çalıştıracaksınız.Diğer firma sizin kendi firmanız için oluşturduğunuz bir güvenlikten yararlanıyor ve Sayın Başkan'ında ifade ettiği gibi masrafınızı paylaşıyor.Görevlinin sevk ve idaresi sizin firmanızda.
 
Gerçi SAyın Başkan ve M.Kemal cevaplamışlar ama Bende "başka bir ifade" bağlacıyla devam etmek istiyorum.

Başka bir ifade ile, stopaj şirketin ana faaliyet konusu içerisine giren işçilikler için söz konusudur. Bekçinin durumu şirketin ana faaliyet konusu içerisine girmez.
 
Sn. Sultan;

Bilindiği üzere 28.11.2005 tarih ve 35997 no’lu Resmi Gazetede yürürlüğe giren 96 seri no’lu KDV Genel Tebliği ile katma değer vergisi mükellefi bazı işletmelere; mal veya hizmet üretimlerine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü kendilerine hizmet akdi ile bağlı ücretli statüsünde hizmet erbabı çalıştırarak temin etmek yerine, alt işverenlerden veya bu alanda faaliyette bulunan diğer kurum, kuruluş veya organizasyonlardan satın almaları halinde söz konusu tebliğin yayımını izleyen aybaşından itibaren temin ettikleri işgücü hizmetlerine ait katma değer vergisinde % 90 oranında tevkifat uygulaması gerekliliği getirilmiştir.

Maliye Bakanlığı söz konusu genel tebliğde bahsi geçen hangi türden hizmet alımlarının tevkifata tabi olacağının mükellefler tarafından açık olarak anlaşılamadığı gerekçesiyle 02.02.2006 tarih ve 26041 no’lu Resmi Gazete ile 97 seri no’lu KDV Genel Tebliğini yayımlamış ve bu hususta ek açıklamalarda bulunmuştur.

Fakat sizin sorunuzda yer alan hususa ilişkin olarak, 96 seri no'lu KDV Genel Tebliğinde “söz konusu hizmetin alt işverenlerden veya bu alanda faaliyette bulunan diğer kurum, kuruluş veya organizasyonlardan satın alınması halinde” tevkifat uygulanması gerektiği ifade edilmiştir.. Bu ifadeden tevkifata tabi tutulacak hizmetten kastedilenin ana faaliyet konusu kapsamında temini gerçekleştirilen işgücü hizmetleri olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla mükellefiniz bulunan firmanın kesmek istediği güvenlik hizmeti faturalarına istinaden, karşı firmanın herhangi bir KDV tevkifatı uygulamasına gitmemesi gerekmektedir. Kaldı ki, söz konusu iki firma arasında gerçekleştirilecek faturalaşma, sadece masraf yansıtması şeklinde olacaktır. Yani mükellefiniz olan firma, ilgili hizmet teminini faaliyet dışı bir gelir olarak dikkate alacaktır.

Ayrıca 91,95,96 ve 97 seri no'lu KDV Genel Tebliğlerinde yer alan çeşitli tevkifat uygulamalarının amacının riskli görülen sektörlerde katma değer vergisinin güvence altına alınmak istenmesi olduğu ve mükellefinizin de bu sektörlerde faaliyet göstermediği hatırlanırsa; söz konusu tevkifatlar kapsamına bahsi geçen durumun dahil olmayacağı ortadadır.
 
Tevkifat yapılmayacaktır. Burada alınan işgücü hizmeti değil. GÜVENLİK HİZMETİDİR. Eğer ben üretimim veya faaliyet konumla ilgili şirketten pesonel takviyesi yapsaydım, tevkifat olacaktı. Fakat belirttiğiniz durumda tevkifat olmayacaktır.
 

Benzer konular

Üst