İşin İçinden Çıkabilmek İçin Ne Yapmalı...

Üyelik
27 May 2010
Mesajlar
2
Sevgili Alo Maliye forum üyeleri,

Bir süre önce VD Ağustos 2009 dönemi belgelerimizi istedi ve beyan edilmeyen faturalarımız olduğunu belirtti. Açıkçası önce şok olduk sonrada ne yapacağımızı kararlaştırmaya çalıştık. Bunu KDV forumundada belirttik ancak anlaşılan sorunlar göründüğünden daha büyük sanırım şöyle ki;

1- İstenilen belgeler Ağustos ayına ait olmasına rağmen fark ettik ki takip eden aydada muhasebecimiz boş beyanname vermiş buda Eylül ayındada sorun olduğunu gösteriyor. Amacımız vergi kaçırmak olmadığı için bunları düzeltmek istiyoruz. Bağlı olarak ilgili ayın KDV beyannamelerini vermek istiyoruz sanırım bu durum çözüm olacak ve gider gelir dengesi açısından kdv borçlusu değil alacaklısı konumunda olduğumuz için otomatikman vergi ziyaı durumu oluşmuyor dediler, doğru mudur

2- Bu arada şirketimizin vergi dairesi tarafından yapılan yoklamalarda adreste bulunamadığımız için resen terk yapıldığını öğrendik oysa aynı tarihlerde izmir'de irtibat bürosu açılışı ile uğraşıyorduk ve bunu karar defterinde noter onaylı olarak belgeleyebiliyoruz.

Sizden öğrenmek istediklerim şu şekilde olacak şayet mümkünse ;

1- İzmir ofisimizi merkez adresi olarak tescil ettirmek sureti ile yeniden faaliyet bildirimi mi yapmalıyız, ya da eski ofisimize yoklama çağırarak mı faaliyete geçtiğimizi belgelendirmeliyiz.

2- Resen terk nedeni ile vergi dairesi internet girişlerimizi kapatmış durumda bu durumda : (tüm beyannamelerimiz verilmiş olmasına rağmen adres tespiti yapılamamış olması gerekçesi ile)
a. İzmir'de yeniden başlama vererek düzeltme mi yapmalıyız
b. Ankara'da yeniden başlama vererek düzeltme mi yapmalıyız
c. İnternet ortamında düzeltme mecburiyeti olduğunu ama internetten veremediğimizi düşünürsek ne yapmalıyız

3- Aynı tarihlere yönelik BS/BA formlarında da düzeltme vermeli miyiz. Bunun cezası nedir

4- Anlaşılan o ki en azından usulsüzlük cezası yiyeceğiz ilgili aylara yönelik olarak bu cezayı hemen ödemeli miyiz, ya da çıkması olası olan affı mı beklemeliyiz...

Tavsiyeleriniz için teşekkür ederiz...


Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.
 
Ynt: İşin İçinden Çıkabilmek İçin Ne Yapmalı...

Sayın pulashki
Özellikli bir durumunuzun olduğu ortada.Bunun için burada yazılacak bütün yorumlar hatalı değil ama eksik olacak ve bu sizleri tatmnin etmeyecektir.Durumunuzu çözecek ve size yol gösterecek olan vergi idaresidir.Daireden bilgi almanız daha sağlıklı olacaktır.Saygılar.
 
Ynt: İşin İçinden Çıkabilmek İçin Ne Yapmalı...

Öncelikle, mali müşavirinizle aranızdaki sorunu çözmeye çalışınız. Bu durum genellikle uzun süre ücret ödemeyen müşterilerin başına geliyor. Tabi başka bi sorun da olabilir. Sorunu çözdükten sonra mali müşaviriniz sizin sorununuzu çözecektir. Buna emin olunuz.
 
Ynt: İşin İçinden Çıkabilmek İçin Ne Yapmalı...

sayın pulashki

Madem ki Ankara'daki işyeriniz Re'sen kapatılmış, orayı hiç karıştırmayın ve İzmir'de işe başladığınızı eski vergi dairenize bildirin. Konu hakkında VUK'nun 2004/13 sayılı içgenelgesinde bu konuda etraflı açıklama var. (www.gelirler.gov.tr ) adresinden bu içgenelgeye ulaşabilirsiniz.
Diğer taraftan merkez şube ilişkileri sermaye şirketleri arasında olan bir uygulamadır ve şubenin ticaret siciline tesçili gerekir. Bu nedenle iki işyeri arasında böyle bir rabıta kurmanıza gerek yok.
Bir gerçek kişinin sayısız işyeri olabilir. Bu işyerleri arasında merkez-şube ilişkisi kurmaya gerek yoktur. daha sonra isterseniz Ankara'daki adreste de tekrar işe başladığınızı vergi dairesine bildirirsiniz.
 
Üst