İskan-Kusurlu Yapı-Müteahhit

Üyelik
2 Kas 2023
Mesajlar
10
Konum
İstanbul
geçen sene taşındığımız dairede pek çok yapı kusuru mevcut. 4 dairesi olan sıfır bina.

en önemli sorun ısı yalıtımı. geçen kış ev buz gibi oldu. dışarısı 5 dereceyken özellikle ebeveyn odası ve banyosu kombiye rağmen 16-17 derecelerde kaldı .
müteahhite bildirdik, başta olumlu yaklaştı.
önce kış geçsin dedi . geçti.
sonra buraya iskele kurulmaz dedi . usta buldum , usta kurulur dedi
bunun üzerine alt komşu izin vermez dedi . bunun üzerine komşuya sorduk , komşu sorun yok dedi.
bunun üzerine müteahhit "ben yapmak istemiyorum , biz yalıtım yaptık. duvarlara içerden yapalım.
araştırdık, uzmanlar içerden yapmak işe yaramaz dedi. o yüzden dışardan yapmak için ısrarcı olduk.
ben usta buldum , teklif aldım. müteahhit kendin yaptırırsan ben karışmam diyor.

ve diyor ki iskan için son aşamaya geldik , belediye gelip iskele görürse iskan tehlikeye girer, ben sorumluluk kabul etmem, suç senin olur ve komşularla papaz olursun

nasıl bir yol izlemek lazım ?
yaptıkları ısı yalıtımının yetersiz olduğunu nasıl kanıtlarım? whatsapp yazışmalarında evin soğuk olduğunu kabul etmişti .

not : binanın çok kusuru var . komşuların evi foseptik bastı, bizim tavan aktı, tesisat su kaçırdı, küf oldu , daha bir sürüşey, bunların bazılarını tadil etti , bazıları beklemede
 
Şu an için bina yeni olduğundan dolayı herhangi bir bilirkişiye gerek yok, ayrıntılı bir dilekçe yazılarak belediye'ye, çevre şehircilik il müdürlüğü'ne, çevre ve şehircilik bakanlığı'na ve yapı denetim firmasına dilekçe yazın.
 
Her yapılan bir binanın denetleyici yapı denetim firması mevcuttur, belediye den ada parseli sorgulatın öğrenebilirsiniz, iskan almadan öncede dediğim gibi kurumlara dilekçelerinizi bir an önce veriniz.
 
"iskan almadan öncede dediğim gibi kurumlara dilekçelerinizi bir an önce veriniz." dediniz. yapıdaki kusurlar ile ilgili olarak diyorsunuz değil mi? bu konuda deneyim sahibi değilim bu yüzden soruyorum. dilekçe örneği bulunur mu? dilekçede neleri nasil yazmak gerekir?
 
Evet aynen. Şu şekil özetleyim; yapı ile ilgili bir şüpheniz yada mimari projede bir aykırılık var ise, (yapı denetim firması, ilgili belediye, çevre şehircilik il müdürlüğü, çevre şehircilik bakanlığı) sıkıntılarınızı dile getirerek bir dilekçe yazın, dilekçeniz ayrıntılı olsun, gerekirse ek belge foto ekleyin, ayrıca ilgili belediyeye giderek yapının ruhsatının fotokopisini alın, her dilekçeye bu ruhsatı ekleyin. Yazılan dilekçede açık adres ve ada parsel ilgili belediye mahalle belirtmeyi unutmayın.
 
bu dilekçeler sebebiyle iskan almakta bir sorun yaşanırsa müteahhit bizi suçlar mı? önceki hafta ben müteahhite "dışardan mantolamayı yeniden yaptıracağım sen yaptırmıyorsan , ve faturayı sana yollayacağım " dedim o da : "ben ödemem, ayrıca iskan için son aşamaya geldik , belediye gelip iskele görürse iskan tehlikeye girer, ben sorumluluk kabul etmem, suç senin olur ve komşularla papaz olursun" dedi.

gerçi geçen hafta belediyeden sorduk , projeye göre eksiklrr falan varmış, onlar tamamlanıp iskan başvurusu yapacakmış. yani son aşamaya geldikleri yok.
 
Müteahhit firmaya eksikleri söylediğiniz halde yapmadıysa yada inkar ediyorsa, bir an önce dilekçelerinizi verin, iskan aldıktan sonra vermiş olduğunuz dilekçeleriniz işleme girer fakat biraz oyalatır sizleri fazla ilgilenen olmaz, ''belediye kısmı müteahhit firma için kolaydır'' anladıysanız.
 
teşekkür ederim. çevre şehircilik il müdürlüğü, çevre şehircilik bakanlığına dilekçe yazarken belli bir bölüm-birim var mı? posta yoluyla mı, yada noter kanalıyla mı göndermek lazım?
 
Büyük ihtimal, yapı işleri müdürlüğü olması lazım. Yazılarınızı bulunduğunuz il'deki yerlere elden verin ve tarih sayı alın, posta ile gönderirseniz eğer de iadeli taahhütlü gönderin.
 
Üst