İşle Alakası Olmayanlara Bedelsiz Verilen Mallar?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
İşle alakası olmayan 3.kişilere bedelsiz verilen ticari malların vuk.daki durumu nedir?.Ayrıca bu mallarla ilgili muhasebe kayıtlarını nasıl olması gerektiği konusunda bilgisi olan varmı.?.Teşekkürler.
(Konuyu şu şekilde anlatırsam daha iyi olur sanırım=Kırtasiye malzemisi satan büyük bi firmanın deposuna elini kolunu sallayan arkadaş,dost,ahbab giriyor ve ufak tefek çanta,kalem,kağıt vs..alıyor yada pazarlamacıyla gönderilen 10 çantadan 5'i geri gelmiyor.)
Ben şimdi bunlara ft.kesmem gerekiyormu.?Küçük bedelli olan bu mallara nasıl ft.kesicem.toplayıp ay sonu yada yıl sonu tek ft.kesebilirmiyim.Kendi firmama kesebilirmiyim bu ft.yı yada kesmelimiyim.Ve bu durumda karşı karşıya kalacağım muhasebe kayıtları neler olmalı.Teşeekkürler şimdiden cevaplarınız için.
 
Merhaba ZİNDAN,

Haftalık bazda, sözünü ettiğiniz mallara, kendi firmanız adına fatura kesiniz ve KDV'ni hesaplayınız.

Normal satış işlemi gibi kayıtlarınıza alınız.

Selamlar...
 
İlk öncelikle cevabınız için teşekkürler sayın karaman;
Peki bu faturayı kendi firmamıza alış olarak işlerken matrah ve kdv sini normal mi işlemem lazım, yoksa KKEG 'e mi atmam gerekir.Çünkü bu alınanların içinde firmaca kullanılabilecekler olduğu gibi(örnek:kağıt,kalem), kullanılamayacaklarda var(örnek:çocuk çantası,beslenme çantası.) .Yani sonuçta bu giderler firmanın olağan bi gideri değil.? Yanılıyormuyum sayın karaman.?
 
smmmkaraman' Alıntı:
Merhaba ZİNDAN,

Normal satış işlemi gibi kayıtlarınıza alınız.

Selamlar...

ZİNDAN' Alıntı:
.....olduğu gibi(örnek:kağıt,kalem), kullanılamayacaklarda var(örnek:çocuk çantası,beslenme çantası.) .Yani sonuçta bu giderler firmanın olağan bi gideri değil.? Yanılıyormuyum sayın karaman.?

Sayın ZİNDAN, bu kısmı zaten gider olarak değil, satış/hasılat olarak dikkate alacaksınız.

Selamlar...
 
Sayın karaman;
Konuyu uzatıyorum biraz kusura bakmayın ama şu şekilde bir örnek vereyim size,

Petrol ürünleri satan bir firmamız vardı.Bu firmanın motorin,fuloil,benzin satarken taşımacılıkta kullandığı tankerleri mevcuttu.Bu tankerlerin kullandığı mazot tutarınıda kendisine fatura ediyordu ve fatura ettiği tutarıda kendi firmasına gider olarak işliyordu.

Yani sonuçta sizin satış/hasılat yazıcaksınız dediğiniz kısmı anladım.Benim demek istediğim kendimize satış yaptıysak bu faturayıda kendimize işlememiz gerekmezmi.(1.adım:gelir satış/hasılat ft.kesmek. 2.adım:Kesilen bu faturayı gider ft.olarak işlemek.)
 
Sayın Zindan. uygulamayı biraz daha acarmısınız

Anladıgım kadarıyla Kendinize kestiginiz faturayı hem gelir hemde gider olarak işliyosunuz.!!

saygılarımla

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
Sayın FATİH PESEN'e ;
Evet.Biz A'yız ft.yı A'ya kesiyoruz ve tekrar A'ya işliyoruz.
 
Üst