Ynt: İşletme Defterinde Lokanta
Sn. gurdal67;
Lokantacılık işinin hizmet işi mi, yoksa imalat işi mi olduğu konusu çok tartışılan bir konudur. Genel kabul gören yaklaşım bu işin bir hizmet işi olduğu yönündedir.
Ancak bana göre lokantacılık imalat işidir. Çünkü sonuç itibarıyla malın değerlemesi, şeklinin değiştirilerek başka bir ürün haline dönüştürülmesi ve belli bir kar koyularak satışa sunulması işidir bu iş. Bu işte malın maliyetini kullanılan malzeme, sebze, gıda ürünleri, yakacak giderleri vb. belirlemektedir. Bunların hepsi değerlendirildiğinde bir mamul (yemek) çıkmaktadır ortaya. Bu mamulun maliyetini belirleyen en temel faktör hizmet değil, maldır. Dolayısıyla lokantacılık da bir imalat işidir.
Nasıl yemek fabrikalarının, yemek dağıtım işletmelerinin birer imalat işletmeleri olduğunu söyleyebiliyorsak, lokantaların da imalat işletmeleri olduklarını söyleyebiliriz.
Bu nedenle yemeğin maliyetine belirleyen tüm harcamaların işletme defterinde mal alış kısmına, diğer harcamaların da gider kısmına yazılması gerekir.