İşsizlik Maaşı Evlilik

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mes_ar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mes_ar

Tanınmış Üye
Günaydın arkadaşlar, evlilik nedeniyle işten ayrılan bir kişi son 120 gün çalışmış olma ve son 3 yılda en az 600 gün çalışmış olma şartını taşıyorsa işsizlik maaşı alabilir mi?

Evlilik nedeiyle işten ayrılma " çalışanın haklı nedenle tek taraflı feshi" kapsamında olduğu için. Ben artık evlendim evimin kadını olucam çalışmıcam anlamında bir iarde beyanıdır. Tek taraflı çalışan tarafından fesihdir. Bu nedenle alamaz.

4 aylık prim ve hizmet belgesi hesaplama

Arkadaşlar benim sorum şu ; işten çıkartılan personel işe iade davası açtı ve kazandı 4+4 tazminatı kendisine ödenecek
çıkış tarihi 08.04.2013 çıkış yaptığı tarihte kümülatif matrahı 17.141,43 TL. Son ay bordrosunda brüt maaşı 3.147,29 TL.
Yalnız internette netten brüte maaş hesaplama programında matrah ve net maaşı girdiğimde brüt maaş : 3.346,17 TL.
gösteriyor. Personel evli 3 çocuk sahibi ve eşi çalışıyor 4 aylık prim ve hizmet belgesini nasıl hesaplayacağım konusunda
yardımınıza ihtiyacım var şimdiden teşekkürler...

Verdiğiniz 3.147,29 TL brüt ücret üzerinden gittiğimde agi hariç 2.116,27 TL net ücret buluyorum.Gelir vergisi kesinti oranı %20.Son ay bordrosunu kontrol eder misiniz net ücret doğru çıkıyor mu benim bulduğumla.

Peki o halde diğer şartları taşıdığına göre, çıkışta başka bir yere girip 1 ay sonunda işveren çıkarmış gibi çıkışi yapılsa;
bu konuda ne dersiniz?

Yani o şekilde de yapılabilir.Yanlız arada hiç gün kaybı olmaması gerekiyor çıkışla giriş arasında.Yoksa yine 120 gün beklemesi lazım.Eğer gün kaybı olmadan başka bir yere giriş olursa ve oradan işveren tarafından çıkış olursa alabilir.1 ay beklemesinede gerek yok 1 hafta falan sigortalı gözükse yeter.

Emrah bey ilginize tşk. ediyorum yalnız sorumun cevabı bu değil ayın 8 inde çıkış yapmış nisan bordrosunda 8 günlük çalışması var belki doğrudur bulduğunuz sonuç ama benim istediğim
4 aylık prim geçmişe dönük nasıl hesaplanıyor çünkü çalışmadığı ayları hesaplıyorsunuz brüt maaşı siz buluyorsunuz nasıl ??

Peki hak hukuk gözönüne alındığında sorun olur mu? Tüyü bitmemiş yetimin hakkı da yenmesin istiyor şahıs, yani vicdanen rahatsız ama kanımca şartları taşıdığına göre giriş çıkış yaptığında hak kazanıyor, yanılıyor muyum?

Peki hak hukuk gözönüne alındığında sorun olur mu? Tüyü bitmemiş yetimin hakkı da yenmesin istiyor şahıs, yani vicdanen rahatsız ama kanımca şartları taşıdığına göre giriş çıkış yaptığında hak kazanıyor, yanılıyor muyum?
Tüyü bitmemiş yetimin hakkını düşünen biri , bu bahsedilen yola başvurmaz ki sn.mes ar!
Belli, evllilik nedeniyle ayrılıyor, ama salt işsizlik sigortasından yararlanmak için ayrılıp aynı gün bir başka yerde çalışmaya başlıyor ve bir kaç gün sonra oradan işveren tarafından çıkartılıp işsizlik sigortasından yararlandırılıyor.
Nerde kaldı bitmeyen tüy? Yetim -kul hakkı??

Kanunen alabilir mi derseniz, dendiği gibi hiç gün kaybı olmadan çıkış giriş yapılabilmişse, işsizlik maaşı alabilecektir.

Tüyü bitmemiş yetim derseniz o konu kendisine kalmış ama ben öyle düşünmüyorum.Çünkü her ay işsizlik sigortasına prim ödüyoruz.Bu zaten bizim paramız.Yıllarca ödüyoruz bunu.Kendi yatırdığımız parayı geri alıyoruz.Ben böyle bakıyorum olaya.Geçen aylarda Ali Tezel gelmişti konferans için.İşsizlik sigortası fonunda milyonlarca lira biriktiğini hiç kimsenin bunu kullanmadığını söylemişti.Bence alın.

Öyle derseniz sn.rietveld, alınacak olan işsizlik maaşı kişinin sadece kendi ödediği primlerden ibaret değil, bir ortak havuzdan pay alınması olay,o havuzda benim de ödediğim primler var, üstelik 1985 yılından bu yana kesintisiz aynı işyerinde çalışmakta olan biri olarak, evlilik nedeniyle bu aralar ayrılacak olan bir bayan çalışana göre çok çok daha fazla payım var oluyor :)