İşten Ayrılış Nedeni Hk.

Yukarıda kısaca yazdığım gibi kod.29 İş kanununda tanımlı olan işv. haklı nedenle fesih işlemlerinde geçerlidir. İş yerinde iş kanunu 25. maddede sayılanlar dışında da bazı disiplin kuralları olabilir kod.26 bu kurallar için geçerlidir. Başka bir örnek uzun saç iş kanununda fesih için haklı neden olarak sayılı değil ama işin gereği tehlike arz ettiği için işyeri disiplin kurallarında bu belirtilir ise ve işçi bu kurala aykırı davranır ise kod.26 ile işine son verilebilir.
 
......İş yerinde iş kanunu 25. maddede sayılanlar dışında da bazı disiplin kuralları olabilir kod.26 bu kurallar için geçerlidir.
Yani,
Kod.26-M.25/II de tanımlananlar dışında,işverene haklı fesih hakkı veren durumlar için geçerli,örneğin üretim bölümünde bone takılması, işin gereği zorunlu olduğu halde,önceden bu durumu biliyor olması ve sonradan uyarılmasına rağmen bonesini(atıyorum 3-5 kez)takmayıp,gıda güvenliğini tehlikeye düşüren işcinin, iş bu davranışı sebebiyle,disiplin kuruluna sevk edilmesi sonucu,sözleşmenin feshine karar verilmesi halinde(detayı ayrı konu)bu işcinin çıkışı kod.26 ile bildiriliyor,burada ki ayrıntının temelinde yine "fesih nedeni"öne çıkıyor ise de farklılık şu ki,işcinin bu davranışı 25/II deki tanımlamalara uymadığından,disiplin kuralları arasında tanımlı hükümlere istinaden bu işlem yapılıyor.
Bu tür durumlar için uygun mu?evet olabilir,peki bu tür durumlara istinaden yapılan/yapılacak fesihler sonucu çıkış bildirimi kod unun adına "disiplin kurulu kararı ile fesih"mi denmeliydi,yoksa başka bir sıfat mı belirtilmeliydi,buda başka bir nokta ama sanırım şimdiki gibi olmamalıydı,çünkü çok yanıltıcı,zira disiplin kurulu bulunan işyeri/işletmelerde neredeyse tüm disiplin suçları disiplin kurulunda görüşülür,karara bağlanır,onaylanır.
İşveren tarafından 25/II de belirtilen bendler kapsamında yapılan fesih durumları işci tarafından nasıl yargıya taşınıyor ise kod.26 ile yapılan çıkışlara ilişkin fesihlerde aynı şekilde taşınabilir,sonuç leh de veya aleyh de olur burası ayrı konu.

Sn.merkür2 ye teşekkür ediyorum,aydınlattığı niçin,başkaca düşüncesi olan var ise paylaşabiliriz.
 
Son düzenleme:
Mesela tis şöyle bir madde var ; "İşyerine dışarıdan bir kimseyi çağırıp müsaadesiz gezdirmek " işten çıkarma cezasıdır. şimdi disiplin kurulunda bu personeli tazminatsız işten çıkarabiliriz kod:26 yapabiliriz. Tazminat verirsek eğer 04 mü yapmalıyız? yoksa yine 26 yapabilir miyiz?
 
1--mevzuata aykırı olmayan tis/sözleşme hükümleri geçerli ve bağlayıcıdır,
2-suç ve ceza arasında bir orantı yani ölçülülük olmalıdır.

3-"işyerine dışarıdan bir kimseyi çağırıp müsaadesiz gezdirmek"tanımında;
a-"1 ci madde"yönünden,yasal açıdan aykırılık var mı,bilmiyorum,mesela kanunen işyerine dışarıdan birisinin girmesi yasak mı,yasak ise uygun,kanunen böyle bir yasak yok ama işyerinde yürütülen işin mahiyeti yada çeşitli nedenlerle örneğin işyeri çok tehlikeli sınıfta ise isg yönünden işyeri/işletme bünyesinde dışarıdan birinin izinsiz gezdirilmesi işyerince yasaklanabilir,böyle ise yine uygun,sorun yok.
b-"2 ci madde"yönünden,kanunen yasaklama var ve dışarıdan birisi izinsiz işyerinde gezdirilmişse ölçülülük açısından ceza uygun,böylesi yasal durum yok ama işverenlikçe çeşitli sebeblerle bir yasak getirilmiş,işci de önceden bu yasağı biliyor olmasına rağmen,dışarıdan birini izinsiz gezdirmiş ise;
x-işverinin bu kararına/talimatına aykırı davranmış olur ama bu dışarıdan birinin işyerine izinsiz alınması ve gezdirilmesi neticesinde işverenlik aleyhine somut bir durum doğmuş mu,doğmuş ise ölçülülük var,doğmamış ama "doğabilir di" belki sonradan"doğabilir"illaki o esanada doğması gerekmez,beklenmez ama "tedirginlik ve endişe"ye sebebiyet verilmiş olabilir vs.gibi hususlar,dava konusu olursa,ileri sürülebilir!..
y-"x"noktası tartışılabilir,esasen(ilgili maddeyi açıkladınız ama)işyerinin faaliyeti,bu işcinin görevi,neden izinsiz böyle bir davranış sergilediği,olayın sonuçta işyerinde
ne tür olumsuzluklara sebebiyet verdiği,verebileceği irdelenebilir vs.
4-Tazminat ödenir ise tazminat noktasında sn.deptor un ikinci iletisi gündeme gelir.
5-Artık kod.26 kullanılmalı
6-olaya ilişkin,kod noktasından ziyade yine önemli olan husus fesih nedeni dir.
 
Son düzenleme:
Kişisel görüşüm kod:29 tazminatsız kod:26 ise tazminat ödenerek yapılabilirliği yönündedir.
Not: İş kanunu 25. md paralel şekilde 27-28-29 nolu kodlar sgk çıkış işlemlerinde tanımlanmıştır.
 
İş yerinde iş kanunu 25. maddede sayılanlar dışında da bazı disiplin kuralları olabilir kod.26 bu kurallar için geçerlidir.
sn.merkür2
Kod.26 hk.bilgi sahibi olan siz,böylesi ifade kullanınca,
bende,
Yani,
Kod.26-M.25/II de tanımlananlar dışında,işverene haklı fesih hakkı veren durumlar için geçerli,
şeklinde anladım.
Kişisel görüşüm kod:29 tazminatsız kod:26 ise tazminat ödenerek yapılabilirliği yönündedir.
Not: İş kanunu 25. md paralel şekilde 27-28-29 nolu kodlar sgk çıkış işlemlerinde tanımlanmıştır.
Şimdi aynı kod(26)hakkında tazminat ödenerek,diyorsanız,
buradan şunu anlamalıyız,
M.25/II de belirtilen haller dışında,tazminat doğan durumlarda kod.26 kullanılır...
(bende şaşırmış durumdayım desem yalan olmaz:)
 
Eski iş kanunu md.14 işverenin 17/2 (Yeni İş K.25/II) dışında yani 25/I- Sağlık, 25/III- zorlayıcı neden, 25/IV için kıdem tazminatı ödenmesi gerektiği belirtildiği için bu görüşteyim. Malum 25/I ve 25/III-IV maddeleri de işverene haklı nedenle fesih hakkı vermiş.
 
Kod.26 hk.
-İş kanunu.com daki çizelgede ihbar-kıdem-işsizlik ödeneği doğmuyor.
-üstad sn.sadettin orhan bey de işsizlik ödeneğine hak kazanamaz diyor.
ben de böyle düşünüyorum.
Olayı netleştirmek gerek.
 
Haklı neden, geçerli neden.
Haklı nedenler iş kanununda belirtilmiş. Geçerli nedenler için bir açıklama yok. Haklı sebep olmayıp geçerli sebep kabul edilebilen fesih sebepleri de mevcut.
Disiplin yönetmeliğinde sözleşme feshine sebep olacağı açıkça belirtilmiş olan durumlar nedeniyle fesihte, kıdem tazminatı ödenerek sözleşme feshi mümkündür. Bu durumda kıdem tazminatı ödenmesine rağmen bir dava durumunda işe iade kararı çıkmamaktadır genellikle.
Disiplin yönetmeliğinde açıkça sözleşme feshi olacağı bildirilen durumların ihlalinde çıkış kodu olarak 26 kullanılması gerekir . Tazminat ödenip ödenmemesi ayrı bir konudur.
 
Üst