İşten Çıkarılmayı Anlık Öğrenme İmkanı Var mıdır?

İyi günler, çalışan işverenin kendisini işten çıkardığını işverenin çalışana bildirmediği taktirde bunu anında yada 1 gün içinde başka bir öğrenme imkanı var mı dır?
Hepimizin bildiği gibi özellikle özel sektörde işverenler bir yığın usulsüzlük yapmakta. Kimisi ssk yapmaz. Kimi maaş ödemez. Kimi çalışana hiç bildirmeden ssk yı kapatır. Çalışan sa bunu çok geç öğrenir. İşte çalışanın işten çıkarıldığını anlık öğrene bileceği bir sistem mevcutmu? E delette anlık gözükmüyor. 170 bu konuda kesin everemiyor. SMS blilgi kayıt sistemi de anlık bilgi vereceğine garanti veremiyor. Bunların hepsini aradım. Sizin bildiğiniz bır yol var mı?

İyi günler, çalışan işverenin kendisini işten çıkardığını işverenin çalışana bildirmediği taktirde bunu anında yada 1 gün içinde başka bir öğrenme imkanı var mı dır?
Hepimizin bildiği gibi özellikle özel sektörde işverenler bir yığın usulsüzlük yapmakta. Kimisi ssk yapmaz. Kimi maaş ödemez. Kimi çalışana hiç bildirmeden ssk yı kapatır. Çalışan sa bunu çok geç öğrenir. İşte çalışanın işten çıkarıldığını anlık öğrene bileceği bir sistem mevcutmu? E delette anlık gözükmüyor. 170 bu konuda kesin everemiyor. SMS blilgi kayıt sistemi de anlık bilgi vereceğine garanti veremiyor. Bunların hepsini aradım. Sizin bildiğiniz bır yol var mı?
Herhangi bir sgk müdürlüğüne gidere danışma bölümlerinden tc kimlik numaranız ile tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Sizin anlık görebileceğiniz bir yer yok maalesef. Ancak çıkış olan ayın aylık bildirgesi verildikten sonra edevlette görebilirsiniz hizmet dökümünde. O da 1 ayı bulur aşağı yukarı. Hemen öğrenebileceğiniz yerler SGK ve İŞKUR. İnternetten anlık görebileceğiniz bir yer yok.

Evet çıkışta girişte sms geliyor ama o sistemde pek düzgün çalışmıyor. Her zaman gelmeyebiliyor sms.

Evet çıkışta girişte sms geliyor ama o sistemde pek düzgün çalışmıyor. Her zaman gelmeyebiliyor sms.
Aynen 170 bunu söyledi. Fakat düzgün çalışacağına garanti veremeyiz diyor. Ben denetimli serbestlik görüyorum. Kamu yararına çalışıyorum. SSK lı işe girersem kamuya çalışmaktan muaf oluyorum. Fakat işten çıkış durumunda 3 iş günü içinde DS müdürlüğüne bildirmem gerek. Benden habersiz çıkışım verilirde bildiremezsem DS ihlali sayılmakta cezaevine gonderiyorlar. Kendimde işten çıkarıldığımı anlık öğrenemez isem bildiremem. O zaman da cezaevine girerim. Bu nasıl adalet şaştım kaldım. İş veren habersiz işten çıkarsın sen bildireme ihlal sayilsin.

Peki işverene seni işten çıkardığında DS'ye bildirim yapma süresi, cezası vs. var mı ona bak? İşvereni bu sorumlulukları konusunda bilgilendirirsen belki daha temkinli davranırlar.

Peki işverene seni işten çıkardığında DS'ye bildirim yapma süresi, cezası vs. var mı ona bak? İşvereni bu sorumlulukları konusunda bilgilendirirsen belki daha temkinli davranırlar.
Yada işverene beni çıkartıp ds ye yada bana haber vermezseniz işyeriniz yüksek cezalar alacaktır de olsun bitsin. İşverenler ceza dendiği an gayet düzgün çalışan firmalar/İnsanlar...

Yada işverene beni çıkartıp ds ye yada bana haber vermezseniz işyeriniz yüksek cezalar alacaktır de olsun bitsin. İşverenler ceza dendiği an gayet düzgün çalışan firmalar/İnsanlar...

Yada, o kadar isimin arasinda bir de seninle mi ugrasacagim arkadas diyip sizi isten cikartir, kuruma da bildirimde bulunur, cezaydi oydu buydu dertten tumden kurtulmayi secer

İşverenin çıkış yapabilmesi için ibraname, ihbar gibi bazı evraklar imzalatması gerekir. Bunların yapılmaması/imzanızın olmaması haberiniz olmadan çıkış yapıldığına dair elinizde delil olur. Habersiz çıkış nedeni ile cezaevine göndermeye kalkılır ise bunu öne sürerseniz durumunuz değerlendirilecektir.

a-İşverenin çıkış yapabilmesi için ibraname, ihbar gibi bazı evraklar imzalatması gerekir. Bunların yapılmaması/imzanızın olmaması haberiniz olmadan çıkış yapıldığına dair elinizde delil olur.
b-Habersiz çıkış nedeni ile cezaevine göndermeye kalkılır ise bunu öne sürerseniz durumunuz değerlendirilecektir.
c-sn.sedat beyin dediğini yazıya dökerek,iş girerken işverene imza karşılığı vermek olabilir ama alacak işveren nerde,kaç tane,
(DS yönünden ortaya bir kural konuluyor/konulacaksa,bunun sağlılıklı bir şekilde uygulanabilililiği gözardı edilip,ilgililer kusurlu duruma düşürülmemeli)

Arkadaşlar hepiniz verdiğiniz cevaplar için sağolun. Dediğim gibi SMS bildirimi tam sağlıklı çalışmıyormuş. Buna SSK da garenti vermiyor. Diğer yandan işverene durumu izah etmek daha vahim sonuçlar doğura bilir. Çünkü işverenler bizi zaten nefretle çalıştırıyor bazen maaşımızı vermiyor. Birde bu konudan haberdar olursa araya bir anlaşmazlık girdiği an hiç haber vermeden aniden çıkış verir cezaevine göndermek için. Diğer yandan DS iş verenin bildirmesi yetmiyor birzat kendim bildirmem lazım. Bildirme sürem 3 gün. DS 3 gün içinde bildirdin bildirdin bildirmedin ben alır atarım içeri diyor. Sizin dediginiz gibi öyle iş veren ihbar evrağı filan imzalatmak zorunda değil . Başıma çok geldiği için tereddüt ediyorum zaten. En 2, 3 kez haberim olmadan çıkış verildi. Hatta ben ssk sız ücretsiz haftalar boyu çalışmışım. DS büro haberim yoktu haksız yere çıkarıldım bana bildirilmedi falan anlamam diyor. Öyle birşey olmaz diyor. Bizde kural bu diyor sen bize uyman lazım biz sana değil diyor. En az 4 kez bu konuyu DS yle müzakere ettim. Müdürüyete gittim. SSK müdürlüğüne kadar derdimi yazdım maalesef bir çözüm bulamadım. SSK geri dönüş yapmadı. Şimdiye kadar bulduğum tek çare her gün bir SGK müdürlüğünü aramak yada bizat gidip sormak dendi. Oda tam sağlıklı çalışır mı calismaz mı güvenemiyorum.

Bazı kurumlarımızda malisef çözüm odaklı çalışma kültürü yok!
işciden habersiz, işverenin iradesi ile gelişen böylesi durumdan(çıkış bildiriminden)ve yapılan çıkışın işverence önceden veya sonradan işciye bildirilmemesinden dolayı DS nasıl işciyi sorumlu tutabilir,ayrıca sorumlu tutulamayan bu konuda bunun bedelini neden işci ödesin?işverence yapılan/yapılacak sgk-çıkış işi/işlemine zamanında işci müdahil olsa,olmasına rağmen bu durumu DS ye bildirmese tamam işci kusurlu olsun ama bu olayda işcinin kusuru yok düşüncesindeyim,dava konusu olur ise kanaatim odur ki işci kusursuz sayılır ve bu bedeli ödemek zorunda kalmaz(tabi içeri girdikten sonra ne manası kalır diyebilirsiniz)bakanlık bu duruma çözüm bulmalı diye düşünüyorum.

Bu durumda , ssk lı bir işe girme alternatifinden vazgeçip, kamu yararına çalışmaya devam etmeniz , hapse girmekten kurtaracak en garanti yol oluyor öyle değil mi?

Evet arkadaşlar, tekrar yazdığınız cevaplar ve konuya gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok, çok teşekürler. Yazdığım gibi aylardır kamuya çalışıyorum. Halbuki ssklı işte çalıştığımda ve çalıştığım sürece kamuya çalışmaktan muaf olacağım. DS görüpte kendi işinde çalışan için yada güvene bileceği bir işte çalışan için güzel bir velinimet . Fakat benim gibi bulabileceği herhangi bir işe giripte ne zaman işten çıkarılıp çıkarmayacağını bilmeyenler içinde hiç çözüm deyil. İhtiyacım olduğu ve iş bulduğum hâlde güvenmediğim ve cezaevine götürülme korkusuyla işe girmeyip kredi kartlarımın ve banka kartlarımın son limitini kullanarak hayatta kalmaya çalışıp kamu işine devam ediyorum. Yazdığım gibi DS büroya durumumu defalarca arz ettim. Kural gereği 3 gün içinde diyorlar başka bir şey demiyorlar. Habersiz işten çıkarılırsam diyorum. Biz öyle bir şey duymadık. Sen bize uyacaksın biz sana değil diyorlar. Çalışmaya ihtiyacım var diyorum maddi durumum yok diyorum. Bir daha suç islememen lazım diyorlar.
Şeref aydemir arkadaşımızım dediği gibi bazı kurumlar kanunlar kurallar koyarken oluru olurmu olmaz mı nasıl olur diye hesaplamadan kurak koyuyorlar. Birde hiç esnek davranmıyorlar kanun budur başka yoktur var. Burada amaç doğruyu yapmaktan çıkıp konunan kuralı doğru kılmaya yineliyor. Burda da mantık bitiyor. Keremcem arkadaşımızın yazdığı gibi ne pahasına olursa olsun kamuya tek çözüm kamuya çalışıp bitirmek. Bu dertten kurtulup bir dahada bu insanların eline düşmemek.

Geçmiş olsun,Allah düşürmesin.
İş başa düşünce öğreniyor insanoğlu,bu konuda epey yol katetmişsiniz maşallah.
Evet sn.keremcemin dediği tek çıkar yol görünüyor.
Uygulamayı hukuki açıdan sorun üretir görüyorum.
1-işci hakkında yani sgk-çıkış bildirimi noktasında,işverenin insiyatif ve iradesi sözkonusu
2-işveren çıkış konusunda,işciyi bilgilendirmiyor/bilgilendirmemiş ise işci bu durumda hukuken sorumlu tutulamaz,çünkü işcinin bu çıkış konusunda en ufak dahli bulunmamaktadır,bu bulunmama noktası,sgk-çıkış bildirim yükümlülüğünün işverende olmasından ve çıkış ile ilgili işverenin işciyi bilgilendirmemesinden kaynaklanmaktadır.(İşveren çıkış esnasında işciyi bilgilendirmiş olsa veya işveren sgk-çıkış bildirimini işciden habersiz yapamaz olsa da işci bu durumdan doğrudan haberdar olsa,buna rağmen işci DS ye bilgi vermemiş olsa,işte o zaman işci kusurlu görülür ama malisef uygulamada bu durumlar yok ve olmuyor)
3-hukuki açıdan şu an ki durumunuz,maddi olarak sizi zorluyor,ekonomik açıdan bu durum başta çocukların eğitimi ve ailenin geçimi/temel giderler + borçlar işi güçleştiriyor,hukukcu değilim ama bu durumlar gösteriyor ki,"suçun ve cezanın şahsiliği ilkesi"dışına çıkılarak,şahsın kendisi dışındaki aile ferdlerinin de zarar görmesini/ailenin zarar görmesinide gündeme getiriyor.
4-Adalet bakanlığının bu uygulamayı yeniden ele alarak,uygulamanın problem üreten değil,çözüm üreten bir noktaya taşıması gerekiyor,malisef başkada bir şey diyemiyorum

Hepinizin ilgisine ve anlayışına çok teşekkür dostlar. Malesef eksik adalet yersiz adalet ben ne dersem o olur oydu buydu anlamam şuydu anlamam adalet, Hukuksuz adalet oldumu insan da birkez bunun pençesine düştü mü. Ancak düşen bilir. Düşmeden bir çok şeyden habersiz kaliyoruz. Taa ki kendimize sira gelene kadar da hiç bilmiyoruz. Ben böyle 4 ayımı bitirdim borçla harçla geçindim. Verenimiz vardı da borç harç buldum ya olmayanlar? Olmayanlar ne yapsın bilmem. Yönetmelik kendini aklamak için de ben mağdur etmiyorum çalışıp kazana bilir notunu geçmiş fakat iş veren işten çıkardığında ben içeri atarım notunu saklı tutmuş. Ülkemizde kaç kişi işverene bu kadar güvene bilir? Eminim bunu onlarda biliyor. Son 35 günüm kaldı 35 gün daha borç ala bilirim. Sonra allah bir daha düşürmesin adaletin eline! Amin.

Konunun ilgisi gereği ilgili mevzuatı tam bilmiyoruz(en azından ben bilmiyorum)ama olayımıza bağlı sgk ve iş kanunu süreçlerini biliyoruz,bu bilgilere göre de DS uygulamasının hatalı olduğunu ileri sürüyoruz(en azından yukarıdaki düşüncelerimi koruyarak,ben hukuken ileri sürüyorum,aslında olayın çözümü çok basit,DS kapsamında ki işçiyi çalıştıran işveren,SGK çıkış bildirimini işçinin bilgisi olmadan yapamaz veya çıkış esnasında işçiye bilgi vermekle yükümlüdür vs.gibi ibareyi ilgili mevzuata(muhtemelen yönetmenliğe) eklersiniz olur biter,böylelikle uygulamadan kaynaklanan sorunu gidermiş olursunuz,diğer ifadeyle hukuksuzluğu gidermiş,bu kapsamda haksızca sorumlu tutulan işçilerin mağduriyetini gidermiş olursunuz,şeklinde düşünmekteyim.