İstifa Eden İşçi ,İş arama İzni İsterse ?

nirvana3482

Katkı Sunan Üye
Merhaba arkadaşlar,

Bir konuda sizlerinde düşüncelerini öğrenmek istedim,bugün bir çalışanımız işten ayrılmak istediğini belirten yazı yazmış ve 2 hafta sonrası için işten ayrılmak istediğini belirtmiş ihbar süreleri içerisinde de günde 2 saat iş arama izni talebinde bulunmuş.

Böyle birşeyle ilk defa karşılaştığım için sizlerlede paylaşmak istedim sizlerin bu konuda düşünceleriniz nelerdir, paylaşırsanız çok sevinirim.

İstifa eden işçi günde 2 saat iş arama izni talep edebilir mi?

Şimdiden teşekkürler,

Ynt: İstifa Eden İşçi ,İş arama İzni İsterse ?

Evet herşey gayet nizami yapılmış.

Teşekkürler,

Peki işveren istifa dilekçesi yazan kişiyi ihbar öneli sonunda değilde örnek olarak tekrar bir yazı ile yarın itibariyle işten ayrılmanız uygun görülmüştür diye işten çıkışını yapabilir mi?

ihbar öneli bitimini beklemeli mi? İşten ayrılacak olan birini daha fazla iş sahasında tutmak istemeyebilir.

Bu konuda süreç nasıl ilerlemelidir.

Teşekkürler

nguroy ' Alıntı:
Evet herşey gayet nizami yapılmış.

Evet bunu yapabilir. İşverenin kendi hakkı olan bir süre bu zaten.
Genelde işveren çıkardığı işçiyi çalıştırmak istemez. İhbar öneline ait ücreti" ihbar tazminatı" ödeyerek işteri ile ilişiğini keser.
Tersi durumda ise uygulamada genelde her iki durumla da karşılaşıyoruz.
Bazen istifa eden işçiye işveren tamam güle güle hesabını kestir yolun açık olsun diyor. Daha fazla işletmede kalmasını istemiyor.
Bazen de yerine adam bulana kadar çalış diyor. (ihbar süresi)
Her iki durumda da karşılıklı mutabakat gerekiyor.

İstifa eden işçi ihbar süresi içinde günde 2 saat yeni iş arama izni talep edemez.

nguroy ' Alıntı:
Israrcıyım bu konuda kusura bakmayın :)

İşverenin derhal fesih hakkını düzenleyen madde içinde , çalışanın tek taraflı bildirimli fesihte bulunma durumu belirtilmemiştir.Yani, işverenin bu durumda sadece, peki, aldım kabul ettim, o kadar beklemem, hemen gidebilirsin diyerek sözleşmeyi derhal sona erdirme hakkı bulunmamaktadır.
Bildirim süreci içinde ,çalışmaya devam eden işçi, iş kazası geçirip uzun süreli bir rapor almış olsa, hah zaten istifa ettiğini bildirmişti bu işçi diyerek raporlu olunan süre bitmeden veya ihbar süresini 6 hafta aşmadan sözleşme feshi yapılabilirmiydi??

ihsans ' Alıntı:
İstifa eden işçi ihbar süresi içinde günde 2 saat yeni iş arama izni talep edemez.
Haklısınız, yeni bir iş bulduğunu belirterek istifa eden işçi yeni iş arama iznine hak kazanamaz , ancak başka bir sebep belirtmişse veya hiç bir sebep belirtmemişse, yeni iş arama izni işçiye kanunla verilmiş bir hak,işverene ise yüklenmiş bir zorunluluktur.İşçinin bunu talep etmesi bile gerekmemektedir yasal olarak.

Hiç bir zaman çalışan " ben yeni iş buldum o yüzden ayrılıyorum" diye dilekçe vermez.
Genelde yazılan " özel nedenlerle " ihbar süremin sonunda işyerinden ayrılıcam. Şeklinde dilekçelerdir.
Bu durumda işçiye" vay sen her halde yeni iş buldun o yüzden iş arama iznini kullanamazsın" denebilirmi?

Nizam Bey Merhaba,

Şimdi işveren bu durumla karşı karşıya kaldığında ihbar süresini beklemeden çıkartmak istemesi halinde işveren mi ihbar tazminatını ödemek durumunda yoksa ben mi yanlış anladım.

İhbar süresince ben işyerinde kalmasını istemediğim taktirde şunu diyebilirmiyim dilekçenin yazıldığı tarih itibariyle istifanız kabul edilmiştir.İhbar süresince çalışmanız uygun görülmemiştir.

Açıkçası işçi haklarını herzaman savunan birisiyimdir fakat ben işçi tarafından istifanın ihbar sürelerinde verilmesi gerektiğini çıkacak olan işçinin yerine işveren tarafından yeni bir işçinin alınması için tanınan bir süre olarak düşünmüştüm.Şimdi bir işçi kendi kendine böyle bir hakkı tanıması bana yanlış geliyor.Ben işçi arayacak durumdayken işçi birde 2 saat işe gelmeyecek peki o iki saat boyunca onun işini kim yapacak.

Teşekkürler

nguroy ' Alıntı:
Genelde işveren çıkardığı işçiyi çalıştırmak istemez. İhbar öneline ait ücreti" ihbar tazminatı" ödeyerek işteri ile ilişiğini keser.
Tersi durumda ise uygulamada genelde her iki durumla da karşılaşıyoruz.
Bazen istifa eden işçiye işveren tamam güle güle hesabını kestir yolun açık olsun diyor. Daha fazla işletmede kalmasını istemiyor.
Bazen de yerine adam bulana kadar çalış diyor. (ihbar süresi)
Her iki durumda da karşılıklı mutabakat gerekiyor.

Evet bence diyebilirsiniz. Zaten söyledim ya uygulama genelde bu şekilde oluyor.
İşçi istifa derse işverenin işçiden ihbar süresi kadar çalışmasını isteme hakkı vardır. Bu yasal bir hak ve bu süre içersinde günlük 2 saat iş arama izni verme zorunluğu da içiye tanınmış bir karşı haktır.
Bu durumda alacaklı olan kimdir? . İşveren değil mi?
İşverende kendi alacağından tek taraflı olarak feragat edebilir.

Yeni iş arama izni, sözleşmenin kim tarafından feshedildiğine bakılmaksızın belirsiz süreli iş sözleşmelerinde bildirim süresi içinde kullanılmak üzere işçiye tanınmış bir haktır. Bundan dolayı sözleşmenin işverene bildirim süresi tanımak suretiyle işçi tarafından feshedilmesi halinde de işveren tarafından işçiye yeni iş arama izni verilmesi gereklidir. Çünkü Kanun?da sadece bildirim süresinden söz edilmiş, feshin tarafları arasında bir ayırım yapılmamıştır . Başka bir ifadeyle, yeni iş arama izninde sözleşmeyi hangi tarafın sona erdirdiğinin önemi bulunmamaktadır. Bu bağlamda yeni iş arama izni, belirsiz süreli iş sözleşmesinin gerek işçi gerekse de işveren tarafından bildirimli sona erdirildiğinde kullandırılması gereken bir haktır

Teşekkürler,

şimdi daha açıklayıcı oldu :)

nguroy ' Alıntı:
Evet bence diyebilirsiniz. Zaten söyledim ya uygulama genelde bu şekilde oluyor.
İşçi istifa derse işverenin işçiden ihbar süresi kadar çalışmasını isteme hakkı vardır. Bu yasal bir hak ve bu süre içersinde günlük 2 saat iş arama izni verme zorunluğu da içiye tanınmış bir karşı haktır.
Bu durumda alacaklı olan kimdir? . İşveren değil mi?
İşverende kendi alacağından tek taraflı olarak feragat edebilir.

Yeni iş arama izni, sözleşmenin kim tarafından feshedildiğine bakılmaksızın belirsiz süreli iş sözleşmelerinde bildirim süresi içinde kullanılmak üzere işçiye tanınmış bir haktır. Bundan dolayı sözleşmenin işverene bildirim süresi tanımak suretiyle işçi tarafından feshedilmesi halinde de işveren tarafından işçiye yeni iş arama izni verilmesi gereklidir. Çünkü Kanun?da sadece bildirim süresinden söz edilmiş, feshin tarafları arasında bir ayırım yapılmamıştır . Başka bir ifadeyle, yeni iş arama izninde sözleşmeyi hangi tarafın sona erdirdiğinin önemi bulunmamaktadır. Bu bağlamda yeni iş arama izni, belirsiz süreli iş sözleşmesinin gerek işçi gerekse de işveren tarafından bildirimli sona erdirildiğinde kullandırılması gereken bir haktır

İşçi 03.12.2010 - 18.04.2011 tarihleri arasında çalıştığından kıdemi 6 aydan azdır ve İş K. 17/II -a uyarınca iş akdini bildirimli olarak fesh edebilmesi için 2 hafta öncesinden bildirim yükümlülüğünü yerine getirmelidir.

İşçi bu yükümüne uygun davranmadığından, talebinin kabulü mümkün değildir.

18.04.2011 dilekçenin yazıldığı tarih, ihbar süresi sonunda 01.05.2011 tarihinde işten ayrılmak istemekte.

Buna göre işçi yanlış bildirim yapmış durumda mı oluyor iki hafta öncesinden bildirimi yapmadı Bu açıklama doğrumudur ?

Yapmış işte 18/4 + 1 hafta=25/4
25/4+ 2 hafta 1/ 5 oluyor.
Bildirim doğru yapılmış.

Üstteki görüşümü düzeltirim. İşveren istifa eden çalışanı ihbar süresinde çalıştırmayı düşünüyorsa
Sn. Nguroy'a katılıyorum.

İş Kanunu
Yeni iş arama izni
MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.

İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder