fonradar

İstifa Eden İşçinin İhbar Süresi Kullanmadan / İhbar Süresini Kısaltarak İşten Ayrılması

Üyelik
15 Şub 2014
Mesajlar
3
Konum
ANKARA
3.5 yılı aşkın süredir şu anki işyerimde çalışmaktayım. Başka bir yerde işe başlamak için istifa edeceğimi söyledim. Yöneticim ihbar süresini kullanmamı istedi. İnsan Kaynaklarına bu durumu bildirdim. 25 gün iznim olduğunu, 10 Şubat tarihli bir dilekçe ile 9 martta işten ayrılmak istediğimi belirten bir dilekçe yazmamı söyledi. Ben de yazdım, yöneticime onaylattım. İnsan Kaynaklarına teslim ettim. Bu durumu yeni başlayacağım işyerine bildirdim ve 17 Mart ta iş başı yaptıracaklarını belirttiler. Her şey buraya kadar normaldi. Dün yeni başlayacağım işyerinden telefon geldi. 17 Martta iş başı yaptıramayacaklarını; gelebilirsem 3 Mart'ta, gelemezsem 7 Nisan'da iş başı yapabileceğimi belirttiler.(Bunun nedeni: kurumsal ve büyük firma. Çalışanlar işe başlangıçlarını toplu şekilde yapıyorlar ve şu aralar çalışan alımı az olduğu için şimdilik sadece her ayın ilk pazartesi olacak şekilde ayarlamışlar.) Bu durumda, ben 7 gün süreyle 3 Mart'ı kaçırdığım için neredeyse 1 ay çalışmayacağım. Böyle bir şey olmasını istemiyorum. 2 Martta işten ayrılmak için ne yapabilirim?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
3.5 yılı aşkın süredir aynı yerde çalışıyorsanız ihbar süreniz 8 haftadır 25 gün değil.Bugün söylemiş olsanız istifa edeceğinizi 12 nisanda bitiyor ihbarınız. işden ayrılmak için haklı nedenleriniz varsa derhal fesh edebilirsiniz sözleşmenizi beklemeye gerek duymadan. ama haklı sebebiniz yoksa ve işveren ihbar sürenizi çalışarak kullanmanızı istiyorsa, çalışmazsanız işverenin size ihbar tazminatı için dava açma hakkı var(ki yapabilirler de) bu durumda en akıllıca olan işverenle konuşup bir iki gün erken çıkmaya ikna etmek. Uzlaşmayı deneyin.
 
İhbar sürem normalde 8 hafta, 25 gün iznim düşerek 9 Mart'ta ayrılabileceğim ve 10 Martta tamamen ilişiğim kesilmiş olacak. Onu belirtmeye unutmuşum. 1 haftalık ücreti ihbar tazminatını(ücretini) ödeyerek ayrılmak istesem, böyle bir şey mümkün olabilir mi? 2 Martta ayrılmak istiyorum. Tamamen ilişiğimi kesin demek istiyorum. Bana yaptırımları dava açmak olabilir, anladığım kadarıyla? Dava açmayın, ücreti neyse ödemek istiyorum desem?
 
yani başta bir haftalık ücretten bahsetmeden konuşun kabul etmezlerse bir haftalığınızı alacağınızdan kesmelerini teklif edebilirsiniz. kabul edip etmemek işverene kalmış.
 
İhbar sürem normalde 8 hafta, 25 gün iznim düşerek 9 Mart'ta ayrılabileceğim ve 10 Martta tamamen ilişiğim kesilmiş olacak. Onu belirtmeye unutmuşum. 1 haftalık ücreti ihbar tazminatını(ücretini) ödeyerek ayrılmak istesem, böyle bir şey mümkün olabilir mi? 2 Martta ayrılmak istiyorum. Tamamen ilişiğimi kesin demek istiyorum. Bana yaptırımları dava açmak olabilir, anladığım kadarıyla? Dava açmayın, ücreti neyse ödemek istiyorum desem?
Öncelikle, ihbar süresi , bölünemez, yani 5 gününü kalan izne say, 20 gününü çalışırım, 3 günün de parasını öder, 28 günlük ihbar süresini tamamlamış olurum şeklinde düz bir hesap yok,
böyle bir durum sadece işverenin kabul etmesiyle olabilir.
Kabul etmemesi durumunda, 27 gün de ayrılıp gitmiş olsanız, işverenin ihbar süresine uyulmadığı iddiasıyla dava açıp tüm ihbar süresi için ( kalan kısım için değil) talep etme hakkı doğar,
alır mı? %51 alır.
 
Merhaba ;
Çalışma sürenize orantılı olarak 8 haftalık(56 gün) ihbar süreniz var.Kimse bahsetmemiş ama bu süreler içinde günde 2 saat iş arama iznine sahipsiniz ve süreleri isterseniz toplu olarak kullanma hakkına sahipsiniz.(Toplu olarak izin kullanımında dilekçe vermeniz gerekmektedir)Bu şekilde yaparsanız ihbar sürenizi 12 gün kısaltırsınız.Toplamda fiili olarak 44 gün çalışmanız gerekecektir.10 şubat tarihli dilekçenizi istifa olarak baz alırsak istifa tarihiniz 06.04.2014 olur ancak son çalışma gününüz 25.03.2014 olur ve içeride bulunan 25 gün izin hakkınızıda size ücret olarak ödemek zorunda kalırlar.(İhbar süresi içerisinde ücretli izin mahsuplaşması , ücretli izin kullanılması yapılamaz.)
 
Merhaba ;
Çalışma sürenize orantılı olarak 8 haftalık(56 gün) ihbar süreniz var.Kimse bahsetmemiş ama bu süreler içinde günde 2 saat iş arama iznine sahipsiniz ve süreleri isterseniz toplu olarak kullanma hakkına sahipsiniz.(Toplu olarak izin kullanımında dilekçe vermeniz gerekmektedir)Bu şekilde yaparsanız ihbar sürenizi 12 gün kısaltırsınız.
Bu şekilde yaparak ihbar süresini kısaltabilmek iş kanunun 27.maddesine göre mümkün değildir sn.extremetr,

iş arama iznini toplu şekilde kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır
 
Bu şekilde yaparak ihbar süresini kısaltabilmek iş kanunun 27.maddesine göre mümkün değildir sn.extremetr,

Evet haklısınız kanun maddesi bu şekilde diyor ancak uygulamada çoğunlukla rastladığım ihbar süresinin sonuna denk getirilmesidir.Maddeye aykırı olduğu belli ama işçi ile işveren anlaşırsa sorun çıkacağını zannetmiyorum.
 
Tarafların anlaşması yok ise(bu noktada ki anlaşmanın işçi lehine olması daha uygun olabilir,bu nedenle talep/öneri işçiden gelmeli!...)bildirim süresi kısaltılamaz/azaltılamaz, zira iş sözleşmesi yürürlüktedir,dolayısıyle bu süre bitmeden ayrılan işçi veya çıkış veren işveren,bildirim süresine uymayan taraf olur ki,bu defa sürenin tamamınına ilişkin ücreti ödemek zorunda kalır.
 
Merhabalar; Eşim 1,5 yılı aşkındır özel sektörde çalışmakta. İhbar süresini göz önünde bulundurarak istifa etmek istediğini belirtiyor. Lakin işveren 6 haftalık ihbar süreni kullanmadan bugün itibari ile işten ayrılabileceğini bildiriyor. Bu durumda işverenin 6 haftalık ihbar süresini kullandırmadığı için, işçinin mağduriyetini karşılamak adına 6 haftalık ücretini, bayram ikramiyesini ve yıllık 14 işgünü izin hakkının ücretini peşinen ödemesi gerekmiyor mu? Ya da bu konuda işverenin ihbar süresini ödememesi gereken bir kanun maddesi var mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Çalışan ihbar süresine uyarak bildirimi yapmış ve ihbar süremin sonu olan .. tarihinde işyerinden ayrılıcam diye dilekçesini vermiş ise, işveren de " istemiyorum hemen git " derse . İhbar süresine ait toplam ücreti, izin haklarını, bu süre içersinde başkada bir hakkı doğar ise bunları ödemek zorundadaır.
 
Bütün forumu inceleme vaktim olmadi ayni soruyu soran oldumu bilmiyorum. Beni aydinlatabilirseniz sevinirim.

20.11.2017 tarihli ise girisliyim. 31.10.2018 tarihinde cikacagimi belirttim. 30.11.2018 de cikisimi yapacagim. Simdi oncelikte is arama iznini toplu kullanip 22sinde yarim gun calisip fiili olarak calismayi birakicam. Ayni zamanda yillik iznim doluyor(7gun kullanmistim) kalan 8 gunu de ihbar suresi icinde kullanabilecegimizi okudum. Yani fiili olarak 14unde calismaya biracakagim. Ama o zamanda fiili olarak 1 yillik olmamis oluyorum

İs arama suremle beraber resmi cikisim 30.11.2018 olmasiyla yillik izni hak ettigim kabul mu gorur yoksa kullanamaz miyim. Durum nedir??? Ayrica mecburen 30.11.20-8e kadar sigorta ve mesaim isleyip parami vermek zorunda olduklarindan kullanabilirmiyim.
 
Öncelikle, 20.11 tarihinden önce işten ayrılırsanız izin hakkı kazanamadan ayrılmış olursunuz + ihbar süresine de uymamış olursunuz+ izne hak kazanma süresini tamamlamadan işten ayrılmış olduğunuz için daha önce kullandım dediğiniz 7 günlük izne ait ücret işveren tarafından kesilebilir.

İhbar süresi ile yıllık izin iç içe geçemez, yani ihbar süresi içinde izin kullanamazsınız.

İş arama izinlerinizi toplu olarak kullanacağınızı işverene bildirmiş olmalısınız. ( Yarılma bildiriminizi de iş arama iznini topluca kullanacağınıza dair bildirimi de yazılı olarak yapmış olmanız gerekir ki bu gereği yerine getirebildiğinizi ıspatlayabilecek durumda olabilesiniz)
Bu izni ihbar sürenizin sonunda toplu olarak kullanmak ihbar sürenizi kısaltmaz, yani işten çıkışınızın yapılacağı tarih gene ihbar sürenizin sona erdiği tarih olur.

Yeni iş arama izni, sadece çalışma günlerinizde kullanabileceğiniz bir izindir, yani haftada 5 gün çalışıyorsanız haftanın 7 günü için değil çalışma günü olan 5 gün için izne hak kazanırsınız, bu süreye ait hesabınızı gözden geçirmenizi öneririm.
 
Üst