İstifa Kabul Edilmemesi

İşçi işverene istifa dilekçesi veriyor.Işveren istifayı kabul etmiyor. Istifa dilekçesinde dilekçenin yazılış tarihi ve işten ayrılış tarihi yazılı. Çalıştırmaya devam etti.Sonradan işveren 18 gün sonra ben istifa dilekçeni işleme alıyorum deyip tazminatsız (ihbarsız) çıkış yapabilirmi?

Son düzenleme:
İş Kanunu'na göre, işçi ve işverenlerin iş sözleşmesini fesh ederken karşı tarafa önceden bildirimde bulunma yükümlüğü vardır. İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olanlar 2 hafta, 6 ayla 1.5 yıl arasında olanlar 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta, 3 yıldan fazla olanlar 8 hafta önceden yazılı olarak sözleşmeyi sona erdireceğini karşı tarafa bildirmekle yükümlüdür.
Eğer bu sürelere uyulmadan taraflardan biri iş sözleşmesini sona erdirirse, bu süreler kadarki ücretleri karşı taraftan talep edebilirler. Bu nedenle işvereninizin de sizden ihbar tazminatı talep etme hakkı vardır.
Ayrıca, işe başlarken yapmış olduğunuz sözleşmeye işi haklı bir neden olmaksızın bırakmanız halinde herhangi bir cezai şart konulmuş ise, örneğin sizi eğitime göndermiş ve bunun masrafını işveren karşılamışsa, bu yapmış olduğu masrafları aradan makul bir süre geçmeden işten ayrılmış iseniz sizden yasal olarak talep edebilir.

Çalışanın kurallarına uygun olarak beyan ettiği istifayı kabul etmeme lüksü - hakkı yok işverenin.
18gün sonra hala ihbar süresi icindeyse, etik olmasa da işverenin yaptığı yasal olmayan bir sey yok demektir.
18gün sonra tetikleyen ne oldu bu istifa dilekçesini onu merak ettim

Anladığım,ihbar öneli içinde işcinin çalışması işverence sonlandırılmış(sanki işci bu borçdan kurtarılmış)sn.Keremcem beyin dediği gibi yasal olmayan bir durum yok.

istifa dilekçesinde özel nedenlerden dolayı yazılı. istifa dilekçesinin yazılış tarihi 31/10/2012 işyerinden ayrılmak istenen tarih 15/11/2012 yazılı.Fakat işveren bu dilekçeyi kabul etmiyor. İşçi işyerinde çalışmaya devam ediyor.18 gün sonra (03/12/2012 tarihinde) işveren ben bu istifa dilekçesini işleme alıyorum ve iş akdini fesh ediyorum diyor.Burada önceden kabul edilmemesi sonradan işleme alınması ve ihbarsız işçinin gönderilmesi yanlış değil mi?

Çalışanın kurallarına uygun olarak beyan ettiği istifayı kabul etmeme lüksü - hakkı yok işverenin.
18gün sonra hala ihbar süresi icindeyse, etik olmasa da işverenin yaptığı yasal olmayan bir sey yok demektir.
18gün sonra tetikleyen ne oldu bu istifa dilekçesini onu merak ettim

benimde öğrenmek istediğim konu şu dilekçe yazılış tarihi 31/10/2012 dilekçedeki işyerinden ayrılınmak istenen tarih 15/11/2012. Fakat işveren bu istifayı kabul etmeyip 18 gün sonra (03/12/2012 tarihinde) ben bu istifayı işleme alıyorum deme şansı ve iş akdini bu istifaya istinaden ihbarsız olarak fesh etme hakkına sahipmidir?

alo 170 den cevabı aldım. üstatlar sizin de bilginiz olsun işveren belirli tarihteki iş sözleşmesini işçi tarafından feshi için yazılan ihbarlı istifa dilekçesini kabul etmeyip ihbarın bittiği tarihten sonra ben senin istifa dilekçeni işleme alıyorum ve sözleşmeni bu istifa dilekçesine istinaden ihbarsız olarak fesh ediyorum şansına sahip değil. Eğer ki bu istifa dilekçesindeki tarihte iş akdini fesh etseydi (15/11/2012) ihbarsız olarak fesh etme hakkına sahipti. Bu tarihten sonraki hiçbir şekilde ihbarsız fesh olamaz. Şikayet halinde incelemeye girer ve ihbar ödenir.

a-işcinin işe giriş tarihi nedir?
b-işci bu dilekçeyi işverene 31.10.2012 tarihinde verdiğini (yani işverenin/ve veya vekilinin bu tarih de bigi sahibi olduğunu-bildirim yaptığını) ispat edebilir mi?
c-işci 03.12.2012 tarihine kadar çalıştı mı?

Bu bilgi yanıltıcı. Baştan savma verilmiş. Kim inceleyecek, Kim ihbar ödenmesine karar verecek. Bunlar mahkeme kararı isteyen şeyler.Mahkeme de olayı en ince detaına kadar inceleyip delil üstünde adil karar verecektir.

Sanırım istifa dilekçesi NOTER aracılığı ile gönderilmiş olsaydı bu sorunlar hiç oluşmayacaktı :) Kanun aynen taraflara işleyecekti...

alo 170 den cevabı aldım. üstatlar sizin de bilginiz olsun işveren belirli tarihteki iş sözleşmesini işçi tarafından feshi için yazılan ihbarlı istifa dilekçesini kabul etmeyip ihbarın bittiği tarihten sonra ben senin istifa dilekçeni işleme alıyorum ve sözleşmeni bu istifa dilekçesine istinaden ihbarsız olarak fesh ediyorum şansına sahip değil. Eğer ki bu istifa dilekçesindeki tarihte iş akdini fesh etseydi (15/11/2012) ihbarsız olarak fesh etme hakkına sahipti. Bu tarihten sonraki hiçbir şekilde ihbarsız fesh olamaz. Şikayet halinde incelemeye girer ve ihbar ödenir.

Buradaki cümleler çok eksik ve yanlış olduğu için önceki iletimdeki sorulara cevap verilmesini istedim.

Aslında söylenen dogru,ama eksik.
Sn.nguroy un da belirttiği üzere,
dilekçede belirtilen ayrılma tarihinden günler sonra o dilekçeyle işlem yapılamaz,
olay işveren feshine dönmüş olur,ihbar oneline uyulması gerekir,uyulmamış, fesih yapılmış ,bundan sonra ihbar vs.tazminatların ödenmesi kararı sadece mahkemece verilebilir.

Benim merak ettigim konu,
ihbar tazminati ödemeden sözlesmeyi hemen fesheden işverene BÇMüd. Bir ceza uyguluyor mu uygulamada?

Bölge çalışma sadece uarı gönderir. Belki ihbar hakkı olmayacak. Ancak mahkeme karar verir.

İş hukunda "istifa"kavramının iş sözleşmesi yönünden manası,sözleşmenin işci tarafından bozulması,başka bir ifadeyle "istifa"iş sözleşmesinin işci tarafından feshedilmesidir diyebiliriz.
-Dilekçe tarihi (diyelim ki işverene bildirim tarihi)31.10.2012, işcinin ayrılmak istediği tarih 15.11 ise sözleşme süresi, 17/a ya göre ayrılacağı tarih 14.11 günü-son gün mesai saati bitimi,
-diğer şıklar yönünden de ayrılacağı tarih,belirtilen sürelerin bitimidir
-İşcinin ilişiği, bildirim sürelerinden daha sonraki bir süre-zamanda kesilmek istenmiş-kesilmiş ise artık işverenin bu işlemi işcinin bahsekonu dilekçesine istinaden değil,(sn.keremcemin dediği gibi"...o dilekçeyle işlem yapılamaz"-o hukuki durum-süreç kapandı)bu defa işveren tarafından fesih sözkonusu olmuş olur.