İstifa ve Haklar ile ilgili

Üyelik
25 Haz 2020
Mesajlar
2
Konum
Çalışan
Merhaba Bir çağrı merkezinde satış elemanıyım 2 buçuk aydır sigorta ve asgari ücretli çalışanım istifa etmeye karar verdim ama işyerinde daha önce istifa edip çıkan eski iş arkadaşlarım içeride 3 haftalık kalan maaşlarını alamadılar eğer şu an çıkarsam maaş tarihine gelmeden yani 1 aylık hakediş dolmadan çalıştığım günlerin hakedişi kalacak içeride merak ettiğim şu hakkımı günü gününe almamın bir yolu var mıdır mesela 2 hafta önceden bildirsem çıkacağımı bir işe yarar mı lütfen yardım
 
Sayın Zeynep

Belirsiz süreli iş sözleşmesi, işçinin istifası ya da işverenin geçerli nedeni ile feshediliyorsa, feshetmek isteyen tarafın, diğer tarafa belli bir süre önce bildirmesi gerekmektedir. Bu süreye ihbar süresi denir. Bu sürenin ne kadar olacağını belirleyen işçinin kıdem süresidir. Asgari bildirim süreleri 4857 sayılı İş Kanunu madde 17’de, şu şekilde belirtilmiştir:

  • Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün)
  • Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün)
  • Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün)
  • Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün)
Sürelere uymak istemeyen taraf, bu sürenin ücretini “ihbar tazminatı” olarak karşı tarafa öder.

İhbar Süresini Hesaplarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Birçok iş yeri, işten çıkış bildirimlerini genelde mesai saati bitimine doğru söylemeyi tercih etmektedir. İşçiye iş saati başında söylenmediği müddetçe, ihbar süresi bildirimin ertesi gününden itibaren başlamış sayılır.

Süreler kanunda hafta olarak belirtilmiştir. İhbar süresi takvim günü olarak sayılır. Hafta sonları, resmi tatillerin hepsi ihbar süresinin içinde sayılır.

Örneğin iki hafta ihbar süresi olan birisi için, bildirimi yapıldığı tarihin ertesi gününden itibaren 14 gün sayılır. 14. gün iş sözleşmesi feshedilmiş olur.

İhbar süresi, bildirimin yapılacağı güne göre belirlenmektedir. İşten çıkacağının ihbar edileceği gün, işçinin kıdem süresi ne kadar ise, ihbar bildirimi de o süreye göre belirlenecektir.

Yukarıdaki açıklamalara göre istifa halinde maaşınız ödenir. Kıdem Tazminatı ödenmez
 
Üst