İstirahatli Olan Birinin Yanlışlıkla Çalışır Gösterilmesi.

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Selamlar arkadaşlar.
Olayı şöyle izah etmeye çalışayım.

Mart ayında istirahat raporu alınmış.02.03 tarihinden 22.03 tarihine kadara istirahatli,23.03 tarihinden itibaren çalışır şeklinde..Buna istinaden mart ayında 9 gün çalışır 21 gün istirahatli olarak bildirge onaylanıyor.Başka istirahat raporu yok düşüncesiyle nisan ayında 30 gün çalışır bildiriliyor.Fakat daha sonra doğrum iznine ayrıldığı öğreniliyor ve başka bir rapor ortaya çıkıyor.Bu raporda da 18.03 tarihinden 16.06 tarihine kadar istirahatli, 17.06 tarihinden itibaren çalışır yazıyor.Firma ile muhasebe arasında bir iletişim bozukluğu olmuş demek ki:)
Haliyel nisan ayında tam ay istirahatli görünmesi gerekiyor. Şu aşamada mart ne nisan bildirgelerinde düzeltme yapılması gerekiyor (iptal ve ek bildirge vs.)
Mart için 1 gün çalışır 29 gün istirahatli
Nisan için 30 gün istirahatli olacak şekilde düzletme yapmak gerekiyor.

kısaca her halükarda bu kişilerin bu tarihlerde raporlu oldukları kuruma bildirilmeli.
Bildirgelerde düzeltmeler yapılırsa sorun ortadan kalkar mı? Herhangi bir cezai uygulama olabilir mi? Veya kurumun uyguladığı başka bir yol var mı?
Daha evvel bu tip olaylar yaşamış arkadaşlar veya konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan fikir rica ediyorum. şimdiden teşekkür ederim.Saygılar.
 
Ynt: İstirahatli Olan Birinin Yanlışlıkla Çalışır Gösterilmesi.

iptal/ek bildirge yapıp düzeltebilirsiniz. Başka çözüm yok
 
Ynt: İstirahatli Olan Birinin Yanlışlıkla Çalışır Gösterilmesi.

asgari ücretin 1/8 oranında ek bildirgenin cezası vardır.
 
Ynt: İstirahatli Olan Birinin Yanlışlıkla Çalışır Gösterilmesi.

fakat daha önceden forumda arkadaşların bu konu ile ilgili yorumlarını okuduğumu hatırlıyorum.İşveren istirahatli olan kişinin SSK sını ister keser, ister kesmez deniyordu.
bende şubat ayında benzer bir sorunla karşılaştım. ocak ayının 20 sinden mart ayının 10 una kadar istirahatli olan kişinin ocak ayını eksik gün bildirmiş fakat mart ayında tam göstermişiz. bir problem çıkmadı şu ana kadar kişi istirahat ödemesinide aldı.
 
Ynt: İstirahatli Olan Birinin Yanlışlıkla Çalışır Gösterilmesi.

bende tedirgin oldum şimdi. bir ceza ile karşılaşılabilir mi ?
 
Ynt: İstirahatli Olan Birinin Yanlışlıkla Çalışır Gösterilmesi.

4857 Sayılı İş Kanununun 49/4 maddesine göre raporlu veya istirahatli olsa bile işçiye tam gün üzerinden ücret ödenip sigortası yatırılabilir.
Aslında raporlu bir işçinin iş yapamayacağı düşünülürse de yasanın bu hükmünden kendi iş sözleşmelerine de ibare eklemek kaydıyla işverenler işçisini çalışıyor gibi gösterip tam gün üzerinden prim ödeyebiliyorlar.
Sizin yukarıda bahsettiğiniz bildirim için bence EK SGK Bildirimi vermeye gerek yoktur.
Çünkü İş Sözleşmesinde varsa raporlu olupta tam ücret ödenen işçi İŞ Görememezlik Parasını işyerine yatırır.
Bu konu "Raporlu İşçiye Ücret ödenir mi" konusu şeklinde geniş yer tutmaktadır.
Saygılarımla
 
Ynt: İstirahatli Olan Birinin Yanlışlıkla Çalışır Gösterilmesi.

Kurumla görüştüm ilgili aylara (ek:10 dahil olmak üzere) iptal ve ek bildirge vermem gerektiği ayrıca durumun bir dilekçe ile anlatılması söylendi.Şu an bildirgeleri hazırlıyorum.Bildirgelere cüzi bir ceza keseceklerdir.Bu şekilde olayı kapatacaz inşallah.
 
Ynt: İstirahatli Olan Birinin Yanlışlıkla Çalışır Gösterilmesi.

Sadece fazla bildirdiğiniz gün ve kazanç kadar iptal vereceksiniz. Ek vermenize gerek olamayacak. İptal için de ipc yok. Benzer durumla karşılaştım. Ek-10 ve iptal hazırlayıp kuruma gittim. Tahakkuktaki görevli "dosya memuru ile görüşmem gerektiğin paraf atarsa alabileceğini" söyledi. Dosya memuruna sözlü olarak "doğum izni raporunun geç verilmesinden dolayı iptal ve ek-10 vermek istediğimi" söyledim. Parafladı ve işlem tamamlandı. Herhangi bir ipc olmadı.
 
Üst