fonradar

İşveren Net Ücret Sisteminden Brüt Ücret Sistemine Geçmek İstiyor

Üyelik
4 Kas 2019
Mesajlar
2
Konum
İstanbul
Merhabalar,
Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var , çalışmakta olduğum şirket net maaş uygulamasından brüt maaş uygulamasına geçmek istediğini belirtti ancak henüz detaylar belli değil ama herhangi bir mağduriyet oluşturulmayacağı belirtildi.
Benim sorum yaşatılmaması düşünülen mağduriyet kaç yıl düşünülmeli? Örneğin önümüzdeki sene için tüm hesaplamayı yapıp alacağım zam ile birlikte net gelir ortalamamı yüne brütle bana sağlayarak 1 yıl için herhangi bir kaybım olmayabilir , ancak sonraki 2. , 3. ve daha sonraki senelerde bir kaybım olabilir mi?
Diğer sorum önümüzdeki sene için hiç bir kaybım olmayacağını taahhüt ederse bile anlaşmayı reddedip tazminatlarımı alabilir miyim?

Yardımınızı rica ederim..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Biz brütten nete geçtik ama burada kavram yanlışlığı olmasın, arka planda yine brüt çalışıyor, program her ay brüt ücreti değiştiriyor ama personele aylık ödenen ücret 12 ay boyunca net ücret + AGİ olmakta. Daha önce kulandığımız brüt ise yıllık ortalamayı esas alan brüt idi. Burada aylık ele geçen değişken olduğu için nete geçtik, ikisi arasında hem personel ve hem işveren maliyeti açısından bir fark yok.
 
Yıllık brüt aynı kalacak şekilde sistemden hesaplatıp netin ortalamasına göre bir brüt ayarlanır, bu durumda yıllık bir kaybınız sözkonusu olmaz. Sonraki senelere gelince, o da sizin sözleşme şartlarınıza bağlı, her sene bu durum yeniden tekrarlanabilir.
 
Ocak ayındaki net ücreti brüte çevirirseniz (Yine net elinize geçen aynı kalmak şartı ile) yıl sonuna doğru aylık aldığınız tutar gelir vergisinin artmasından dolayı düşecektir.
Ancak tüm aylardaki elinize geçen net tutarın ortalaması alınıp, bunun üzerinden bunu brüte çevirerek yapılırsa, aynı kalır bir problem olmaz.

Ama bunu her sene ilerleyen yıllarda da bu şekilde yaptırmak zor olacaktır, büyük ihtimal aynı şartlarda yıllarca devam etmeyecektir. Sözleşmenizi sağlam yapmalısınız, yenilemelisiniz.
 
Üst