işveren tarafından işten çıkarılma ( onemlı konu)

Üyelik
11 Haz 2005
Mesajlar
4
bir işyerinde çalışan işci cocuğu hasta olduğu için 5 gün işe gelmiyor. fakat buarada işverende hiç bir şekilde izin alınmıyor 5 gunu sonunda işci kardeşiyle cocuğunun hastane raporunu işyerine gönderiyor. fakat buarada gene kendısı işe gelmiyor ve izin almıyor. işveren ise işcisini işten cıkartıyor.ihbarsız ve tazminatsız olarak fakat işci işvereni mahkemeye veriyor.
sizce haklı kım?
 
4857/I-SAĞLIK SEBEPLERİ A:İşçinin kendi kasdından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde,bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş işgücünde fazla olması.

4857/II-AHLAK VE İYİ NİYET KURALLARINA UYMAYAN HALLER VE BENZERLERİ-G:İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü veya bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi.

her iki madde de işverenin tazminatsız olarak fesih hakkını doğurur.Ancak bura da 2.madde de en önemli konu işçinin işverene neden haber veremediğidir.Buna benzer bir olayda işveren işçiyi tazminatsız olarak işten çıkarmış fakat işçinin savunmasını haklı bulan yargıtay işçi lehine tazminat ödenmesi doğrultusunda karar vermiştir.Tabi ki burada günümüz şartlarında işçinin nasıl olupta işverene ulaşıp haber veremediği de oldukça önem arzediyor.Zira işçinin ihmali söz konusu ise haklı olarak işçiye herhangi bir tazminat ödemeden çıkışını verebilirsiniz
 
erena rkadaşımızında belirttiği gibi işçi sonucunda izin almadan 2.iş günü işe gelmediği için sebepsiz yereve kendi zevkinden dolayı işi aksatacak şekilde dawrandığından dolayı işçi aleyhine sonuçlanır.
 
K O N Y A L I' Alıntı:
erena rkadaşımızında belirttiği gibi işçi sonucunda izin almadan 2.iş günü işe gelmediği için sebepsiz yereve kendi zevkinden dolayı işi aksatacak şekilde dawrandığından dolayı işçi aleyhine sonuçlanır.

İŞÇİ MAZERETİNİ GÖSTEREN BELGEYİ İŞYERİNİZE FAKSLAMIŞ. KONU HAKKINDA BİR HAKİM GÖRÜŞÜNÜ OKUMUŞTUM . HAKİM KONUYU İYİ NİYET KURALLARI İÇİNDE DÜŞÜNÜR VE YORUMUNU ONA GÖRE YAPARSA MAHKEME İYİ NİYETE AYKIRILIK TAN DOLAYI İŞÇİYİ HAKLI BULABİLİR. SİZ İŞÇİYİ İŞTEN ÇIKARTMAYI KAFAYA KOYARSANIZ VE KANUNU DİREK OLARAK YORUMLARSANIZ (İZİN ALMAKSIZIN KISMI) İŞÇİYİ BUNA GÖREDE ÇIKARTIRSANIZ MAHKEME İŞÇİYİ HAKLI BULUR VE İŞVEREN ALEYHİNE KARAR VERİR. AMA ŞUNADA KATILIYORUM İŞÇİ HABER VERMEDEN GELMESİ DOĞRU DEĞİL AMA OLAYLARA İYİ NİYET GÖZÜYLE BAKMAK LAZIM KANISINDAYIM
 
Bence de Kanunda kesin olarak belirtilmişse de hakimler, iyi niyet kuralları gereği işçi lehine karar veriyorlar.

Saygılar
 
Ben de diğer arkadaşlar gibi, işçi lehine karar verileceği kanısındayım.
(işçinin haklı bir sebebi olduğu için) Fakat yine de işçinin, işverene haber vermesi gerekirdi.
 
Şayet böyle bir durumda işveren işçinin devamsızlık nedenini işçinin tebligat adresine bir yazı yazarak sorar ve tebligata cevap için bir süre koyarsa ve süre sonunda cevap alamaz ise işveren tüm iyiniyet kurallarını yerine getirrerek fesih hakkını kullanabilir. Bunun dışında yasalar her zaman işçi lehine yorumlanmaktadır . Bu nu hepimiz biliyoruz
 
iş mahkemeleri çoğunlukla işçi lehine karar verdiği için tahminat hakkı doğar aynı zamanda işçinin mazereti vardır.
 
Eğer fesih yazısını noterden çekmiş ise tebliğ şerhi verilmek üzere ayrıca geçerli mazeretini bildirmesi için imkan verilmiş ise Kıdem ve ihbar konusunda sorun yok bu konuda Mtolunaya katılıyorum. Ancak Mahkeme açıldığı zaman dosya evraklarınızın sağlam olması lazım çünkü istekler sadece kıdem ihbar olmuyor. Mesala fazla mesai kıdemden fazla tutabiliyor bordroya işlenmemiş ise ve bordrolarda işçinin imzası yok ise işler daha da karışıyır ücretimi bile almadım diyebiliyor. Yıllık Ücretli izin defterinde imzalar yok ise yıllık izinlerini alabiliyor. Hafta tatili çalışmaları bordroda yok ise şahitle kanıtlayıp alabiliyor. Ücret konusunda meslek odalarına yazı yazarak sorulan ücret geçerli oluyor mahkeme bunun üzerinden hesaplıyor her türlü hakkı siz asgari ücretten çalışıyor deseniz de.

Yani sonuç olarak evraklarınız bu anlamda tam ise ve evraklarınıza güveniyorsanız sorun yok eğer bunları yapmadınız ise avukata vereceğiniz ve yukarıda saydığım rakamların faiziyle düşünüyorsanız. Bu uyuşmazlık konularına çok fazla girmeyin daha sonra diğer işçilere virüs gibi bulaşıyor. Ne dersiniz haksız mıyım?
 
Üst