İşverene Manevi Tazminat Davası

Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

teşekkür ederim sizleride çok yordum
hele şu borçlarımı ödeyeyim hemen dava açacağım ve sonucunuda sizlere duyuracağım
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

Öncelikle merhaba

İşvereniniz öncelikle eksik gün bildirmemiş diye anladım.

Eğer öyleyse aynı anda hem eksik günün yok hemde işe izinsiz gelmiyorsun diye noterden ihtar göndermiş bu sizin için şahide gerek kalmadan rahatlıkla ispatlayacağınız bir durum.

Hukuk yönünü tam bilmiyorum ama tavsiyem kesinlikle çok fazla zaman geçirmeden bu davayı açmanız.

iyi çalışmalar
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

Rapor alanın tam bildirilebilmesi gibi bu da olabilir. İşveren işe gelinmeyen günler için tutanak tutar ancak ücretten kesinti yapmaz.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

ben sadece işe gitmediğim gün için yani maaşlar geç yatırılıyor diye gitmediğim c.tesi günü için bir kağıda neden gitmediğimi belirtip imza attım
işe 3 gün üst üste gelmeme yada herhangibir tatil gününden sonraki gün gelmeme ( 2 defa takrar ) böyle bişi yok..öyle bir tutanak yok
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

Bir iş ilişkisinden bahsediyoruz, her an taraflardan biri tarafından kendince haklı bir sebeple sona erdirilebilecek bir ilişki.
Varsa maddi tazminatınızı talep edebilir, alırsınız.İşten çıkarıldım manevi zarar gördüm iddiası geçerli olamaz.
Göreceğiniz maddi zarar için ise açabileceğiniz tazminat davaları kıdem ve ihbar tazminatları için olabilir.
İşten çıkarılmanızın üzerinden 30 günden fazla zaman geçmeden işe iade davası açabilirsiniz.30 günü kaçırmış olduğunuzdan bu davayı da açamazsınız.
30 dan az çalışan yerde çalışansanız kötü niyet tazminatı davası açabilirdiniz.
30dan fazla çalışan olduğundan ve 30 gün şartını kaçırdığınızdan bu davayı da açamazsınız.
Kıdem ve ihbar tazminatınızıalmadı iseniz lütfen davanızı açın, herhangi bir harç ödemeden davanızı açabilirsiniz.
Tazminatlarınız aldı iseniz, aldığınız tazminatları dava masrafları ve avukat ücreti olarak dağıtmak istiyorsanız dilediğiniz kadar manevi tazminat davası açma hak ve özgürlüğüne sahipsiniz.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

aragoryou ' Alıntı:

..onlarda aynı gün noterden iş akdini 25/g maddesine göre fes etmişler.kağıt 2 hafta sonra elime ulaştı.
şimdi,
( 25/g maddesi: g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi)

Danıştay, sözleşmeli memurun mazeret bildirmeden kesintisiz 3 gün veya bir yılda toplam 10 gün işe gelmemesini, işten çıkarılma sebebi sayan düzenlemenin yürütmesini durdurdu.
Saat: 11:40



Danıştay 12. Dairesi'nin oy çokluğuyla verdiği kararda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memurların, "mazeretsiz olarak görevi 10 gün kesintisiz olarak terk etmeleri veya bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemeleri halinde işten çıkarıldıkları" hatırlatıldı. Kararda, sözleşmeli memurlar için bu sürenin, "kesintisiz 3 gün veya bir yılda toplam 10 gün olmasını" düzenleyen Bakanlar Kurulu kararının yasadan daha ağır koşullar getirmesi nedeniyle üst hukuk normlarına aykırı olduğu sonucuna varıldığı vurgulandı.


Kararda, söz konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.


Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sözleşmeli memurlara yönelik bir haksızlığın daha önüne geçtiklerini ifade etti.


Söz konusu düzenlemenin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna aykırı olduğunu ve sözleşmeli memurun işten çıkarılmasını kolaylaştırdığını savunan Kahveci, "Danıştay?ın verdiği bu kararla bir ayrımcılık, haksızlık son bulmuş oldu. Biz kamuda tek istihdam modeli olarak kadrolu istihdamı istiyoruz. Fakat ısrarla sözleşmeli alımına devam ediliyor" dedi.

Danıştay?ın verdiği bu kararın, sözleşmeli memurların hakları bakımından, kadrolu çalışanlarla aynı olması gerektiğini net bir biçimde ortaya koyduğunu belirten Kahveci, Hükümetin sözleşmeli istihdamdan vazgeçmesini, tüm sözleşmelileri kadroya almasını istedi.

Türk Sağlık-Sen, 31 Aralık 2010'da yayımlanan ?Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Dair Esaslar´da yer alan bazı hükümlerin iptali istemiyle Danıştay?a yaptığı başvuruda, "Sözleşmeli memurun kesintisiz 3 gün veya toplamda 10 gün işe gelmemesi durumunda işten çıkarılmasını öngören düzenlemenin" iptal edilmesi istenmişti.

http://www.gazeteport.com.tr/haber/54212/isten_atma_artik_daha_zor

Bu karar sizin durumunuza uyarlanabilir mi bilemiyorum..ama..aktarayım dedim..
 
Üst