İşverenim Benimle Çalışmak İstemiyor Ama İstifa Etmem İçin Zorluyor.

Üyelik
13 Haz 2016
Mesajlar
7
Konum
eskişehir
merhabalar .
yaklaşık olarak 2 yıldır bir firmada çalışmaktayım.bundan 1 ay kadar önce rahatsızlığımdan ötürü rapor almak durumunda kaldım.
ve dinlenmek için ailemin yanına gittim. ama ben yokken mesai arkadaşıma iş yeri müdürümüz dolaylı olarak bana hakaret dolu sözler sarfetmiş.
geldiğimde ise kendisiyle görüşmeye gittiğimde bana böyle bir hakkım olmadığını rapor almak için dahi kendisinden izin almam gerektiğini uygun görürse izin vereceğini söyledi.
şimdi ise ısrarla benim istifa etmemi mesai arkadaşıma söyleyip duruyor. yerime çalıştırılmak üzere 13.06.2016 tarihinde yeni bir eleman alınacak. şimdi bu süreçten sonra izlemem gereken yollar nelerdir.
ve bu ay sonu senelik izne çıkmayı planlıyorum ama şöyle ki şirket devletmiş gibi 1 hafta sizin senelik izinleriniz o kanun bize işlemiyor deyip personeli 1 haftaya talim bırakıyor.
ben yasal olarak senelik iznimin 14 gün olduğunu ve tamamını kullanmak istediğimi belirten bir dilekçe vermeyi düşünüyorum. her hangi bir yasal yaptırımları söz konusu mu bunu öğrenmek istiyorum. işveren işleri bahane edip bana belirlediğim tarihler arasında izin kullandırtmama gibi bir durum söz konusu olabilir mi.? ve bu insanlar benimle çalışmak istemediklerini ve çıkışımı vermedikleri için işçi mahkemesine gitsem ne gibi sonuçlar elde edebilirim.
şikayette bulunacağım bir diğer hususlar ise hileli maaş ödenekleri.
stopaj kaçırdıkları senelerce süregiden bir olay. asgari ücret + fark şeklinde elden teslim maaş sistemi uygulanıyor. ve mesai saatleri 11 saat üzerinden hesaplanıyor.
yaklaşık 1 haftadır ne yapacağım konusunda çok kararsızım.
tazminatımı vermemek için psikolojik yaptırımda bulunuyorlar. yerime eleman alınacak olması mahkemede şirketin benimle ilgili yaptırımları ile alakalı delil sayılabilir mi ?
 
Sayın umdeka,

Buradaki uygulama tamamen yıldırma pisikolojisinden başka bir şey değil. Yıllık izninizi kullanmanızla ilgili dilekçe verseniz bile işveren uygun görmediği takdirde sizi göndermeye bilir. Bu onun hakkıdır. Diğer hileli maaşla ilgili olarak ise gerekli yerlere müracaatta bulun netice alabilirsin. ( SGK - İŞKUR - BÖLGE ÇALIŞMA V.S.)
 
maaşınız gerçek aldığınız tutardan mı yatıyor eğer yatmıyorsa bunu bahane edip iş sözleşmesini feshedebilirsiniz haklı sebeble tazminat almaya hak kazanırsınız belki bu yolu deneyebilirsiniz
 
Şimdi şöyle ki aldığım maaş asgari + 150 olarak belirlenmişti.asgari ücrete zam geldikten sonra bu elden verdikleri ücreti de kestiler.bu yıl ki maaş zamlarında 1400 oldu dediler maaşın.zaten agi vs 1350 1370 arası birşey yatıyor. bugünzamanda bugün senelik izin hakkım olduğunu söylediğimde aldığın raporlara say öyle bi hakkın yok gibi ithamlarda bulundular.iyice sinirlenmeye ve agresif davranmaya başlayacağım.bimer e şikayet dilekçesi yazıp her birini tek tek anlattım bu sorunların.gerekli incelemeyi yapacakları bütün kanıtlı evraklar dosyalarda arşivlenmiş şekilde duruyor şirkette.ama ayın sonumda okulum bittiği ve kız kardeşimin düğünü olduğundan ötürü memlekete gitmem gerekiyor.onlara koz bırakmamak için bir yol izlemem gerek.danıştığım avukatın biri istifanı bassan da bimer incelemeye aldığında dava sonuçlanırsa senin hakların da doğar direk olarak dedi.
 
Uygulanacak Adımlar

1-Size hakaret ettiyse bunu iki şahit ile kanıtlayıp tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Ancak tabi işyerindeki arkadaşlar iş korkusuna doğal olarak şahit olmazlar.
2. İzin dilekçeni izne ayrılmadan en az 1 ay önce vermen gerekiyor. Sebebleri ile birlikte bildirmen gerek. Bunu bahane edebilir.
3. Eğer 2002 yılından önce Sgk lı isen ve 3600 günün var ise tazminatını alırsın.
4. Yani kısaca sen istifa etmek istemiyorsan. Seni atmasını bekleyeceksin. Dayanamaz isende Noterden, İşyerin de hakarete uğradım. İş Kanununun 24. Maddesi gereğince iş akdi sözleşmemi haklı nedenle fesih ediyorum.Yasal Haklarımın tarafıma ödenmesi gerekmektedir diye ihtar çekiyorsun. Ondan sonrasını onlar düşünsün. Her türlü alırsın. Mahkemede her zaman işçi haklı oluyor.
 
İstifa ederseniz alabileceğiniz sadece hak kazanıp ta kullanmamış olduğunuz izin süresine ait ücret olur.
Görünüşe göre haklı fesih için bir sebebiniz de yok, bu nedenle kıdem tazminatına hak kazanamadığınız gibi , 1,5 yılı aşmış olan çalışma süreniz nedeniyle 8 hafta olan ihbar sürenize uymadan istifa etmeniz durumunda işverene ihbar tazminatı da ödemek zorunda kalırsınız.

İstifa etmeyin derim, son ücretinizi aldıktan sonra gitmeyiverin işe, bırakın işveren devamsızlık nedeniyle çıkışınızı versin.
 
Birde gitmeyin işe demişsiniz. Tamam varsayım gitmedim işi aksatmamdan ötürü herhangi bir ceza ile karşılaşırmıyım.
 
Son maaşı aldıktan sonra eğer çıkmayı kafanıza koydu iseniz bunu yapın deneyin.2 yıl kısa bir süre anladığım kadarı ile yaşınız genç elbet iş bulursunuz. Önce noterden ihtar çekin. Sonra bekleyin 15-20 gün. Bu sefer işkura gidin. Bana hakaret ettiler. Bende noterden ihtar çektim ancak buna rağmen tazminatımı alamadım diyin. Hakkınızı arayın yane. Hem sustuğumuz için böyle oldular. Ayrıca haklı nedenle fesihte sadece kıdem tazminatı alabilirsiniz. İhbar değil onu belirtmek istedim.
 
İşe gitmemek,
işi aksatmak diğer ifadeyle işyerinde olumsuzluğa sebebiyet vermek gibi anlamalara gelir gibi düşünülüyor ise de,
işe gitmemek,
kural olarak işcinin işe devamsızlığı olup,bu durumda işveren M.25/II ye göre haklı fesih yoluna gidebilecektir.
 
Üniversite okuyorum. Aynı zqmanda boş vaktim çok olduğu için bu firmada çalışmaya başladım.haksızlığın olduğu bi tek bu olay değil yani tazminatımı geçtim iyi bir şekilde devletten ceza yemelerini istiyorum. Elimde maaş farkı aldığıma dair kasa raporları var fotoğraflarını çektim.muhsb. mizin imzası da altında duruyor.bunları da maliye ye sunarak inceleme başlatacağım.
 
İşe gitmeyiverinden kastım,
işyerine bir istifa dilekçesi vermeden,
noterden işi bıraktığınıza dair bir ihbar göndermeden,
artık işe gitmeyivermekti.
 
İşcinin devamsızlığı nedeniyle,iş sözleşmesi işverence feshedilen işci Hakkı'nda,daha sonra işveren tarafından ayrıca dava açıldığı/açılabileceğini bilmiyorum,hiç görmedim,duymadım,nadiren bazı özel durumlar/hallerde belki olabilir!..tam bilmiyorum,irdelemek gerekir.
 
İşçinin devamsızlığı yasada belirtilen sınırları aştığında işveren devamsızlık nedeniyle haklı sebeple fesih hakkını kullanabilir.
Fesih haklı sebeple olsa dahi, sözleşmeyi fesheen tarafın ihbar tazminatı hakkı doğmaz.
 
Üst