fonradar

İşverenin İşciyi Resmi Günde Çalıştırması Yasaktır

Elbette.
4857/M.44 doğrultusunda çalışılma yapılması halinde,sözleşme de ayrık hüküm yok ise ücreti 47 nci maddeye göre ödenir.
 
Aklıma gelmişken malum olan bir hususu hatırlatmak isterim.
Paylaşımlarımızda zaman zaman"sözleşme hükmü"ibaresinden söz eder,ediyoruz.
Bundaki maksat,mevzuata aykırı olmayan sözleşme hükümlerinin geçerli, dolayısıyle taraflar adına bağlayıcı olduğunu belirtmek.
Denilebilir ki, kanun hükmü varken sözleşme hükmü niye?
Bu noktada esas olan kanun hükmü ANCAK nispi emredici hükümlerin işci lehine uygulanması mümkün olduğu için geçerlidir.Örneğin kanun da belirtilen yıllık izin sürelerinin sözleşme de 14 günden 16 güne çıkarılması gibi.

Yukarıdaki olayımız yönünden,47 nci maddeye göre "...tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir"hükmü yerine,sözleşme de belirtilmişse 2 günlük ücret de ödenebilir,ancak 1 günlük ücretin altında (sözleşme hükmü olsa da-zaten geçersiz)böylesi bir ödeme yapılamaz.
 
Sözleşmede ayrık hükümden kastınız yıllık 270 saate kadar olan fazla çalışma ücretlerinin de aylık ücrete dahil olduğu yönünde bir hükümse Şeref bey,
yargı resmi -genel tatil günlerindeki çalışma sürelerini bu durumun dışında tutmakta, yani o yönde bir hüküm de olsa ücreti ödenmelidir demektedir.
 
Sn.Keremcem ne demek istediğinizi tam anlayamadım.
Bu noktada,sözleşmede ayrık hükümden kastım şudur:
Sözleşme de Kanununa aykırı olmayan işci lehine hüküm var ise(örneklerde olduğu gibi) buna uyulmalıdır
 
mrb ben üniverisitede çalışıyorum ve kısmi zamanlı öğrenci işe giriş bildirgesi hazırlıyorum ...ve en son yaptığım işe giriş giriş bildirgesini 07.12.2013 tarihi yani cumartesi gününe geldiğini ve sisteme bu şekilde giriş yaptığımı hatırladım bunu iptal edip 09.12.2013 yapma şansım varmı ..yada ne yapmalıyım bu durumu nasıl düzeltebilirm yardımcı olursanız seviniirm ...
 
Üst