İşverenlere Yüzde 5 Genelgesi Nihayet Çıktı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
[size=10pt]15.11.2008 Ali Tezel [email protected] Akşam

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SS ve GSS) Kanunu 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girdi ve aynı Kanun gereğince yüzde 5?lik prim indirimi de yasal olarak başladı ama SGK, reforma hazır olmadığından genelgesini ancak 13 Kasım 2008 günü çıkarabildi. Yüzde 5 prim indirimi uygulaması nasıl olacak?

Kazancın tamamı üzerinden yüzde 5

Kanun gereğince yüzde 5?lik prim indirimi için asgari ücret değil çalışanların SPEP (sigorta primine esas kazanç) tutarları esas alınacaktır yani çalışanınıza ayda 4151,70 YTL veriyorsanız yüzde 5?i olan 207,59 YTL eksik rakamlı prim tahakkuku yapılacak. Yani işçilerinizin SPEK tutarı ne ise hepsi yüzde 5?lik indirime tabidir. Bu indirimden çalışanlarınızdan sadece uzun vadeli sigorta koluna prim ödenen işçilerinizi bu bildirge türü ile gönderebileceksiniz mesela SGDP ile çalışan emeklilerinizi bildiremeyeceksiniz.

En uygun rakam 2554 YTL

BİLDİĞİNİZ üzere, gerek genç işçi (18-29 erkek veya 18 yaşından büyük bayan) istihdamında, gerek 5084 sayılı Kanun?dan gelen teşvikte ve gerekse zorunlu özürlü istihdamı ile ilgili teşviklerde asgari ücret bazlı işveren primlerinden indirim yapılmaktadır ve bu durumda 638,70 X 0,20=127,74 YTL?lik bir eksik prim tahakkuku yapılmaktadır. Bu işçilerden yüksek ücretli olanları ise yüzde 5?lik prim indirimi kısmına geçirmeniz sizin lehinizedir ve en uygun rakam da 2554 YTL?den yüksek brüt ücretlilerdir. Bu brüt rakamdan daha düşük olanlarını diğer teşviklerden yararlandırmaya devam ediniz.

1 YTL?den az borcunuz olmalı

Genelgeye göre SGK?ya herhangi bir başvuru şartı aranmadan, e-bildirge sisteminde kanun türüne ?5510? eklenecek ve sizler yüzde 5?lik prim indiriminden yararlandırmak istediğiniz işçilerinizi listeleyip, önce belge türünü sonra da kanun türü olarak ?5510?u seçip, göndereceksiniz. Gönderdiğiniz program arka planda işyeri dosyanızın borcunun olup olmadığını kontrol edecek ve 1 YTL?den daha az (0,99 YTL) borcunuz olduğunu görürse e-bildirgenizi kabul edip yüzde 5 eksik tahakkuk çıkaracak. 1 (bir) YTL veya daha çok borcunuz varsa bu belge türünü gönderemezsiniz mesajı size gelecek.

Her işçi için ayrı teşvik

Yeni teşvik uygulamaları gereğince her işçi için ayrı ayrı teşvik uygulaması yapabilirsiniz, aynı sigortalı için birden fazla teşvik uygulaması olmayacak ama aynı işyerinde birden fazla teşvik olacaktır. Zira, bütün teşvik uygulaması işveren prim miktarı üzerinde etkilidir. Bu durumda aynı işyerinde farklı çalışanlar için ayrı teşvik uygulanabileceğinden, internet (e-bildirge) üzerinden, aylık prim ve hizmet belgesi gönderilmesi sırasında, belgenin ilişkin olduğu yıl ve ay, sigortalıların niteliklerine uygun belge türü ve varsa düzenlenmesine esas Kanun türüne göre birden fazla e-bildirge göndereceksiniz.

Ynt: İşverenlere Yüzde 5 Genelgesi Nihayet Çıktı

E bildirge giriş ekranında kanunno sahasında 5510 seçeneğini görebilen var mı acaba.

ben muğla sosyal güvenlik kurumunu aradım nihayet genelge geldi ama genede uygulama hakkında birşey bilmiyruz diyorlar ve ankarada telefonlarımızı açmıyorlar diyorlar ??? ;D ;D ya komedi yemin ediyoırum kanun 1 ekimde yürürlüğe girdi ama uygulanmasını kimse bilmiyor saçmalıktan öte bir şey değil ya ssk işveren hissesinden de 5 puanlık indirim zaten faso fiso birşey birde uygulanmasını bilinmeyen kanun çöıkarark milleti ortada bırakıyorlar çok komik

iyi hoş ama çok geç oldu. bi sürü kişi bildirgesini yolladı bile. herkes iptal edip tekrar yollayacak şimdi. bekleyip göndermesen ne olacağı, ne zaman çıkacağı belli değildi. insanı tereddütte bırakıyolar.

halen e-bildirge üzerinde 5510 kanun seçeneği yok.170 no'lu e-bildirge hattında da operatörlerin yoğunluğu nedeniyle devamlı bekletiliyoruz.

Genelgede şöyle bir ibare var..

""""Kapsama giren sigortalılara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin 5510 sayılı Kanun türü
seçilmek suretiyle Kuruma gönderilmesi halinde, bu nitelikteki işyerlerinin tahakkuk eden
malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren hissesine isabet eden beş puanlık kısmı
için Hazine tahakkuku oluşturulacak olup, sigortalı hissesi ile Hazinece karşılanmayacak olan
işveren hissesi prim tutarlarının tamamının yasal süresi içinde ödenmesi halinde, beş puanlık prim
indiriminden yararlanılmış olunacaktır. Dolayısıyla, 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle
Hazine tahakkuku oluşturulmuş olsa da sözkonusu indirimden, gerek 5510 sayılı Kanun türü, gerek
diğer teşvik kanunlarına ilişkin kanun türü, gerekse kanun türü seçilmeksizin düzenlenmiş olan
aylık prim ve hizmet belgelerinden kaynaklanan sigorta primlerinin, sigortalı hissesi ile Hazinece
karşılanmayacak olan işveren hissesinin tamamının yasal süresi içinde ödenmiş olması kaydıyla
yararlanılabilecektir.
Öte yandan, muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçları bulunan işverenler, bahse konu borçlarının tamamını
ödemeleri halinde, sözkonusu sigorta prim indiriminden, yasal verilme süresi sona ermemiş ilk
aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak yararlanabileceklerdir."""""

yani programda yapılacak değişikliği beklemeden bildirge tahakkuklarını almış olan arkadaşlarımızın iptal değişiklik yapmaları gerekmeyecek sanırım..

arkadaşlar ben aylık bildirgeyi daha önceden nasıl olsa çıkmayacak diye gönderdim fakat şimdi iptal edicem aranızda 5 puanlık indirimden yararlanabilen varmı çünkü e-bildirge ekranında herhangi bir kanun çıkmıyor tereddütte kaldım indirimde az değil totale bakarsak 6000 ytl gibi bi tutar var ortada uygulamayı yapabilen arkadaş varsa lütfen yardımcı olsun...

Bence iki güne kalıncaya kadar iptal vermeyin. "5510" kurdelasını kesmezler ise boşu boşuna iptal vermiş olursunuz.

Bu ay % 5 indirim hakkımı kullanmıyor devletimizin hazinesine feda ediyorum.
İptal bildirgesi yollayıp tekrar elden bildirge düzenleyip SSK' da sürünmektense devletimiz var olsun!
Ben ve mükelleflerimin %5 i hibe olsun!

Zaten bu %5 indirimin ben genelde kolay uygulanabileceğini sanmıyorum.

Hiç borcu olmayan firmaların bile borç çıkıyor nedense.

5 puandan faydalanamıycaz sanırım. Ankarayı aradım 3-5 yere paslandım sonunda 7354 dahiliye aktardılar, açan yok. son güne kadar bekleyeceğiz anlaşılan.

ben e- bildirgeyi xml olarak sisteme transfer ettim. kanun no sorgulaması ile karşılaşmadım. genelgeyi okuduktan sonra deneme amacı ile aylık prim hizmet belgesi işlemlerinden elle girmeyi denedim. kanun seçme yerinde sadece özürlü istihdamı ile ilgili kanun numaraları buluuyor. acaba ssk borcumuz olduğu için mi 5510 yasa numarası gözükmüyor? ???

bende deniyorum ama beklemekten başka yapıcak bişey yok anladığım kadarıyla bu yüzde 5 hikaye olarak kalıcak yararlanamıycaz işverende %5 indiremedik diye bize bozuk atıcak
anlaşılan herzaman olduğu gibi işverenle devletin arasında muhasebeci ezilecek!!!!!!!
varolsun devletim ;)

arkadaşlar aranızda %5 lik indirimle ilgili bildirge gönderebilen varmı başvuru yaptım dilekçeyi verdim borcumda yok ama xml transfer ediyorum 5510 la ilgili hiç bişi sormuyor nasıl olacak bu iş ???

vatanımıza feda olsun %5 zaten toplayamıyoruz muhasebe ücretlerini bari devlet toplasın kendi parasını (unutmayın devlet alır ama vermez burası türkiye)

ttfvol ' Alıntı:
arkadaşlar aranızda %5 lik indirimle ilgili bildirge gönderebilen varmı başvuru yaptım dilekçeyi verdim borcumda yok ama xml transfer ediyorum 5510 la ilgili hiç bişi sormuyor nasıl olacak bu iş ???

xml transferi sırasında kanun no seçimi yapılmaz. xml dosyanızın içinde kanunno=05510 yazıyor olması gerekiyor.
e bildirge girişini manuel yapma aşamasında kanunno seçimi soruluyor.
hoş zaten yazıyor olsa da büyük ihtimalle sgk kayıtlarınıza 05510 kanun maddesi eklenmediği için yine gönderemeyeceksiniz.

yoruldum artık değişiklikleri takip etmekten.ne huzur kaldı nede iş yapma aşkı.bişeylere yetişicem derken bigün stresten ölüp gidicem yeter artık kanun çıkarıyosan baştan herşeyi hazırla yasa yürürlüğe giriyor ama eksik nedir bu anlamadım >:( >:( >:(

Bursa SMMMO - İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı Komisyonundan Duyrulur:

Değerlİ meslektaşlarimiz bakanliktan aldiğimiz bİlgİye göre 5510 sayili yasa İle İlgİlİ %5 lik İndİrİmden faydalanabİlmek İçİn aktİvasyon İşlemİ bu gün öğleden sonra ankara merkez den tamamlanacak.bu günden İtİbaren bİldİrgelerİnİzİ %5 lİk İndİrİm (5510 sayılı yasa)bölümünü seçerek gönderebİleceksİnİz. ayrica daha önce aylik bİldİrgelerİnİ %5 lİk İndİrİm seçİmİnİ yapamadan göndermİş olan meslektaşlarimiz İse aylik prİm ve hİzmet belgelerİnİ İptal edecek, yenİden asil olarak 5510 sayili kanun türü seçİlerek asil nİtelİkte aylik prİm ve hİzmet belgesİ düzenlenerek İnternet ortaminda verİlebİlecek. daha önce yayinlanan 2008-93 nolu genelgede İnternet ortamindan bahsedİlmİyordu kağit ortaminda düzenlenerek gönderİlecek denİyordu fakat sgk sİstemİ hazir olmadiği İçİn genelge böyle hazirlanmiş.şİmdİ sİstem süresİnden önce aktİve edİleceğİnden İnternet ortaminda gönderebİleceksİnİz.

Elden verilme kurumun cari ay ek/iptal bildiriminin zorunlu olarak int. verilme kararına tersti ve ipc sözkonusu idi. Akıllarına gelmiş olacak ki düzeltme yapmışlar.

gözümüzaydın, ssk.gov.da duyuru yayınlandı ..aylık prim ve hizmet belgesi gönderilme tarihi 01.12 ye kadar ertelenmiştir. ;D ;D