İşyeri hekimi

Üyelik
19 Kas 2011
Mesajlar
24
Konum
antalya
10.01.2012 tarihinde yeni bir işyeri hekimi ile anlaştık ,dünde bakanlıktan onay yazısı geldi,
ancak sgk girişi henüz yapılmadı.
sgk girişi olarak uygulama aynı mıdır? sözleşme tarihi mi onay tarihimi baz alınmalıydı?
 
Ynt: İşyeri hekimi

Emekli ise özel sektörde sgdp yatırılarak çalışabilir,kamuya ait işyeri ise maaşı kesilir ve tüm sgorta kollarına tabi olur,girişi işcilerde olduğu gibi,yani sözleşme tarihi farklı olabilirsede fiilen işbaşı yaptığı tarih ile sgk bildirimi aynı olmalı,onay tarihi önemsiz burda,özlük hakları bakımından iş yasasına tabi(dir diye düşüncesindeyim)
 
Ynt: İşyeri hekimi

Evet işyeri hekiminizin bundan sonraki çalışmaları,diğer işcilerde olduğu gibi iş yasası na göre değerlendirilecek,şartlar oluşur ise tazminat y.izin hakları doğacaktır.
 
Ynt: İşyeri hekimi

iş yeri hekimi 4 iş yerinde çalışıyor.
Her biri ile 2.500TL/ay brüt olarak anlaşmış.
Toplam 10.000TL/ay brüt aylık para kazanıyor.

2 yıl sonra her iş yeri, doktoru çıkarıyor diyelim.
firma başına 5.000TL/ay dan 4 şirketten toplam 20.000TL kıdem tazminatı alıyor oluyor.

Bir de devlet de çalışıyorsa, oradan da emekli olunca kıdem tazminatı alacak.

Başka bir çalışan ise, 10.000TL/ ay brüt maaş alıyor olsun.
SGK tavanı ise 2.800TL olsun. 2 yıl sonra işten çıkarılırsa, 5.600TL kıdem tazminatı alacak.

10.000TL/ay brüt ile çalışan işyeri hekimi 2yıl sonunda, toplamda 20.000TL kıdem alırken, aynı maaşla çalışan bir kişi 5.600TL alacak.
Bir de devletden emekli olunca alcak.
Bu iş de bir yanlışlık yok mu Sizce? !!!
 
Ynt: İşyeri hekimi

4 işyerinde çalışabilmesi mevzuat yönünden mümkün olmasa gerek,ya işci sayıları çok düşük ,yada mevcut mevzuata göre değil önceden izin almış olmalı,yahut emeklidir burası ayrı bir konu,ancak 4 işyerinde part-tıme çalışması mümükün olmuş ise elbette dediğiniz doğru,mantıken yanlış dolayısıyle karşılaştırdığınızda adaletli değil,ancak,MEVZUAT MÜSAADE EDİYOR İSE hukukende uygun diyebiliriz.(NOT.bu kısmi çalışmada ki hesaplama da beni düşündürüyor!...)
 
Ynt: İşyeri hekimi

Ayda 225 saati geçmiyecek şekilde çalışabilir.
bunu yeni mevzuat ile değiştirdiler.
Şimdi bakanlık olaya daha dikkatli bakıyor.
Ancak eski durumdan çıkmak için kıdem tazminatı ödemek zorunda kalınacak gibi.
Bu da diğer normal çalışana göre, işyeri hekimlerine kıdem tazmınatında ekstra kazanç getiriyor gibi geliyor bana.
Kıdem tazminatı normal koşullarda, sigortalı çalıştığı yerden emekli olacak bir personelin çalıştığı senelerinin kıdeminin hakkıdır.
Her yerden kıdem tazminatı alınması mantıklı gelmiyor bana.
Hangi iş yerinde sigortalı ise ve o iş yeri haksız yere iş akdini fesh ediyorsa veya oradan emekli oluyorsa, kıdem tazminatını o işyerinden vya kuruluştan alabilir gibi geliyor bana.
 
Ynt: İşyeri hekimi

İşyeri hekiminin çalışması ile ilgili ,hem işci başına tayin olunan ZAMAN(dk/saat) ve toplam bakabileceği işci SAYISI(tek işyeri ve birden fazla işyerlerindeki işci sayılarına göre)işyeri hekiminin pozisyonuna göre değişmektedir.Dediğiniz gibi son dönemlerde ,sınırlamalar(çsgb) sözkonusu.
Ayrıca emekli işyeri hekimi,birden fazla işyerinde makul süre ve işci sayısına göre çalışabilir,(diğer işciler-çalışanlarda kısmi süreli sözleşme kapsamında çalışabilmektedirler)buraya kadar sorun yok.İşyeri hekimi bu olayda zaten tam zamanlı çalışmıyor,herbir işyerinde yukarıdaki kıstaslar çerçevesinde çalışıyor.Burda sorun kısmi süreli çalışanın,şartların oluşması halinde,ihbar,kıdem,y.izin gibi haklarına ilişkin elde ettiği miktar, tam zamanlı işcilerde olduğu kadar değil.(tam zamanlılar gibi usül aynı,fakat diyelim bir işyerinde tam zamanlının 10 yıl kıdemi var,kısmi süreli sözleşme kapsamında part tıme çalışanında sözleşme süresi 10 yıl, maaşlarıda aynı olsun(tabi kısmi çalışan,örnek aynı işi yapan tam zamanlı işcinin aylık ücreti üzerinden çalıştığı sürenin ücretini alır)ancak elde edecekleri miktar farklı olacaktır.)Bir önceki mesajımda bu noktaya dikkat çekmiştim,ancak açıklama yapan olmamış.Bu noktayı tam bilmiyorum ama 2 veye 3 işyerinde kısmi çalışması olanında toplamda alacağı,sizin ilk mesajınızda belittiğiniz miktarlar olmamalı diye düşünüyorum.(açıklama yapan olur ise öğrenmiş oluruz)
 
Ynt: İşyeri hekimi

Konu ile alakalı olduğu için buraya yazmak istedim.
2012 yılında yenilenmiş ÇSGB onaylı işyeri hekimliği sertifikam mevcut.

İstanbulda ikamet etmekteyim ve su an herhangi bir yere bağlı olarak çalısmıyorum.

İşyeri hekimi ihtiyacı olan şirketlerle anlaşabilirim

Anıl Billurcu

[email protected]
 
Ynt: İşyeri hekimi

İşyeri Hekiminin özel sektörde part tıme olarak, değişik tehlike sınıfı olan ve birden fazla işyerinden ziyade,bir tek işyerinde azami bakabileceğiniz işci sayısına göre tam zamanlı çalışmanız, bir çok yönden daha uygun olur diye düşünüyorum(araştırma yapmış yada yapıyor olmalısınız) tabiki de takdir sizlerindir.saygılarımla .
 
Ynt: İşyeri hekimi

Merhaba ,

Ben bu konuda bir noktaya değinmek isterim ki , kesinlikile bir hekim 4 işyeri ile part time çalışması imzalayamaz. Bu kişiler için günlük çalışma saati nasıl ayarlanacak ki ? Bu da 30/4 üzerinden sgk primi yatırarak ilerledikleri takdirde , mevcutta personel sayılarıda baz alınacaktır.

Bahsedilen işhyerilerinin personel sayıları da önem arz etmektedir. Örneğin 1000 kişilik bir işyerinde part time çalıştırmak istiyen bir işveren , ile 50 personel arasında büyük farklılılar meydana gelmektedir.

Geçirmiş olduğum teftişlerin birisinde bir hekimin olması , ve işkur'dan hekim talebinin yazılı olması önem arz etmekte olup İPC ksımında size yardımcı olacaktır.

Selamlarımla.
 
Ynt: İşyeri hekimi

Memur değil, emekli yada başkaca bir yer(hastane)de bir işverene bağımlı olarak çalışmayan işyeri hekimi ,özellikle az tehlikeli sınıfda ve çalışanıda az(örneğin 50-60 kişi)bulunan ve zaman açısından birbirine yakın birden fazla işyerleri (3-4 işyeri)çalışmasına mevzuat açısından engel bir durum bulunmamaktadır.Tabikide az tehlikeli veya tehlikeli aynı zamanda çalışanı da fazla olan işyerleri için durum farklı olacaktır.(lütfen paylaşalım)
Benim tavsiyem(sn.işyeri hekimlerimizde bilirler ki) gerek hekim ,gerek işyeri ,gerekse çalışanlar ve işyeri hekiminin görev ve sorumlulukları (ayrıca iş kanunundan ayrı kanun olarak yürürlüğe girecek yeni tasarı)düşünüldüğünde, verimlilik,etkinlik sonuçta hizmet kalitesi açısından şartları zorlaştırmadan,uygun olanın tercih edilmesidir.
Sgk açısından,sn.işyeri hekimi işyerleri ile görüşerek,prime esas gün sayıları ayarlanabilir.
Diğer bir husus, Kamu niteliği bulunmayan işyerlerinin,bu konuda İş Kurumu ile nasıl ilgileri bulunabilir?Bu durumada açıklama yapılırsa anlamış oluruz
 

Benzer konular

Üst