İşyerlerinde İşin Durdurulmasına Dair Yönetmelik Taslağı''nı hazırlayarak sosyal taraflara gönderdik

ebru şener

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2005
Mesajlar
1,802
Konum
İstanbul
ANKARA (AA) - İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, ''İşyerlerinde İşin Durdurulmasına Dair Yönetmelik Taslağı''nı hazırlayarak sosyal taraflara gönderdiklerini belirterek, ''Yeni yönetmelik ile fabrikanın tamamını kapatmayı kaldırdık. Artık sadece iş sağlığı ve güvenliği açısından sorun olan bölüm kapatılacak, hayati tehlike olmayan diğer bölümler faaliyete devam edecek'' dedi.
Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1 Ocak 2013'te tüm maddeleriyle yürürlüğe gireceğini bildirdi.
Bu kapsamda bazı yönetmelikler hazırladıklarını anlatan Özer, ''İşyerlerinde İşin Durdurulmasına Dair Yönetmelik Taslağı''nı hazırlayarak sosyal taraflara gönderdiklerini ifade etti.
Özer, yeni yönetmeliğin yayımlanmasıyla ''İşyerlerinde İşin Durdurulması veya İşyerlerinin Kapatılmasına Dair Yönetmelik''in yürürlükten kaldırılacağını belirtti.
Daha önce iş yerlerinde, çalışma yöntemlerinde veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde işin durdurulduğuna veya iş yerinin kapatıldığına işaret eden Özer, şunları kaydetti:
''İş sağlığı ve güvenliği konusunda bir yerde bir noksan bulduğunuzda, bir fabrikayı kapatıyordunuz. Fabrika bütün faaliyetlerini durduruyordu, kapıya kilit vuruyorduk. Noksan tamamlanıncaya kadar hiçbir faaliyet yapamıyordu. Örneğin, statik elektriğe karşı tedbir alınmadığı için, 10 yıl önce, MKE Fişek Endüstrisi Fabrikasını kapatmıştık. Yeni yönetmeliğe göre, böyle bir durumda artık tespit edilen tehlike giderilinceye kadar riskin etkileyeceği alan ile çalışanlar dikkate alınarak iş yerinin bir bölümde ya da tamamında iş durdurulabilecek. Yeni yönetmelik ile fabrikanın tamamını kapatmayı kaldırdık. Artık sadece iş sağlığı ve güvenliği açısından sorun olan bölüm kapatılacak, hayati tehlike olmayan diğer bölümler faaliyete devam edecek. Eskiden iş yeri girişini mühürlüyorduk. Şimdi problem olan bölümde çalışmayı durduruyoruz. Mesela preslerin olduğu yerde bir sıkıntı varsa, presleri durduruyoruz.''


-Risk değerlendirmesi yapmayanlara durdurma-


Özer, yönetmelik taslağına göre, çok tehlikeli sınıfta yer alan metal ve yapı işleri ile hayati tehlike oluşturabilecek kimyasallarla çalışan iş yerlerinde ya da büyük endüstriyel kazaların olabileceği iş yerlerinde risk değerlendirmesi yapılmadığının tespit edilmesi halinde iş yerinin tamamında iş durdurulacağını vurguladı ve ''Örneğin, 15 işçinin çalıştığı bir inşaatta işveren risk değerlendirmesi yapmamışsa o inşaat doğrudan durdurulur'' dedi.
İş yerinin bir bölümünde veya tamamında işin durdurulması kararı verilmesi halinde kararın, ilgili valiliğe ve iş yeri dosyasının bulunduğu il müdürlüğüne bir gün içinde gönderileceğini anlatan Özer, işin durdurulması kararının, mülki idare amiri tarafından 24 saat içinde yerine getirileceğini belirtti. Özer, iş yerinin bir bölümünde veya tamamında işin durdurulacağını ve kolluk kuvvetlerince mühürleneceğini ifade etti.


-Kapatma kararını veren heyetin yapısı değişiyor-


Özer, iş sağlığı ve güvenliği şartlarını taşımayan iş yerlerine kapatma kararının 5 kişilik bir heyet tarafından verildiğini söyleyen Özer, yönetmelikle bu heyetin yapısının da değiştirildiğini bildirdi.
Heyetin daha önce durdurma veya kapatmayı isteyen bir müfettiş, yanında ikinci bir müfettiş, bölge müdürü, işveren temsilcisi ve işçi temsilcisinden oluştuğuna dikkati çeken Özer, şöyle devam etti:
''Heyeti oluşturan 5 kişiyi bir araya getirmek bazen 1-2 ay sürüyor. Bazen işveren temsilcisi gelmiyor, bazen işçi temsilcisi gelmiyor, bazen bölge müdürü izinde oluyor. Artık, heyet durdurma veya kapatmayı isteyen bir müfettiş ile 2 müfettişten oluşacak ve durdurma kararını bu heyet verecek. Bu, bir günlük bir iş.''
Müfettişlerden oluşan heyetin kapatma kararı vermesinin ardından, kararın mülki amire tebliğ edileceğini ve mülki amirin kolluk kuvvetleriyle o iş yerinde durdurma yapacağını anlatan Özer, işverene eksiklikleri gidermesi için zaman tanınacağını, belli bir süre verilmeyeceğini ifade etti.
Özer, ''Özellikle süre verilmiyor, 10 gün deriz, işveren 2 günde bitirir, 8 gün niye beklesin. Eksikliklerin tamamlanmasının ertesi günü müfettiş tekrar gidecek, tespit edilen noksanlıklar giderilmişse durdurmayı kaldıracak.
İşverenin, işin durdurulması sebebiyle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödemekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermekle yükümlü olacağını aktaran Özer, bu süre içerisinde çalışanın yazılı talebi olmadıkça işverenin sigorta primini ödemeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
 
Üst