fonradar

İtalya'dan Alınan Faturaları Nasıl Gider Gösterebiliriz?

Üyelik
30 Eki 2011
Mesajlar
7
Konum
milano italya
Merhaba,

Milano, Italya'da yasiyorum ve buraya Turkiye'den gelen sirketler icin organizasyon hizmeti veriyorum. Ornegin buradaki fuarlara katılan ya da ticari geziler, eğitimler yapan Türkiyeli firmalara hostes, stand görevlisi, dj, kiralık şoförlü otobüs, otel rezervasyonları gibi hizmetler sağlıyorum. Italya'da bir şirketim yok, bu nedenle faturaları da Türkiye'deki arkadaşıma ait turizm organizasyon limited şirketi üzerinden kesiyorum (kdv muaf bir sekilde).

Sorum şu;

Örneğin burada 20 kişilik bir grup için şoförlü otobüs tuttum 1 hafta için. Otobüs firmasından aldığım faturayı TR'de üzerinden fatura kestiğim arkadaşımın şirketi adına aldım (diyelim ki 200 euroluk bir fatura). Ve bu hizmeti Türkiye'den gelen müşteriye 500 eurodan sattım (dolayısıyla TR'den 500 euroluk fatura kestim yine TR'de bulunan bu şirket için).

İtalya'daki otobs firmasından aldığım faturayı TR'ye göndereceğim ki arkadaşım gider gösterebilsin. Bu faturayı gider göstermek için kimi kişiler %20 stopaj ödenmesi gerektiğini söyledi, kimisi ise hiç gerek olmadığını, direk gider yazılabileceğini söyledi.

Üzerinden fatura kestiğim arkadaşımın şirketinin muhasebecisi de stopaj ödenmesi gerektiğini söylüyor fakat kendisinin bu konudaki bilgisine güvenemiyoruz açıkcası çünkü kendisi gıda sektöründe yer alan ve yalnızca Türkiye'ye hizmet veren şirketlerle çalıştığından yurtdışı faturalarla ilgili hiç bir tecrübesi yok.

Ayrıca %20 stopaj ödeyeceksek fatura tutarından, o zaman zaten direk toplam alınan bedelin (500 euro) %20'sini vergi olarak ödesek de aynı şey olmuyor mu? Gider göstermenin ne anlamı kalıyor o zaman?

Birisi lütfen bana yukarıdaki örnekte olduğu gibi;

200 Euro gider
500 euro girdi
300 euro kar

seklindeki iste 200 euroyu nasil gider gösterebileceğimizi anlatabilir mi?

Günlerdir kafamızı kurcalıyor bu soru ve çözüm bulamazsak giderinin de vergisini ödeyen ilk örnek olacak gibiyiz dünyadaki.

Şimdiden çok teşekkürler,
 
Son düzenleme:
Buonanotte,

Keşke siz ve arkadaşınız ve hatta arkadaşınızın şirketinin mali müşaviri yaptığınız şeyin sahte belge düzenlemek ve kullanma ve de iştirak suçu olduğunun ve 3 ila 5 yıl hapis cezası gerektirdiğinin farkında olsaydınız, o zaman zaten stopaj falan umrunuzda olmazdı.
 
Son düzenleme:
koray bey,

sahte belge duzenlemek gibi bir faaliyette bulundugumuz fikrine ne sekilde ulasmis oldugunuzu lutfen aciklar misiniz? kestigimiz fatura gerçek, sirket deseniz o da gerçek, vergi deseniz onu da oduyoruz, allah askina sahtekarlik bu isin neresinde?

arkadaşımın şirketi türkiye'den italya'ya giden firmalara yine italya'da yerleşik firmalar aracılığıyla hizmet veriyor oluyor, vergisini de ödüyor.
 
Son düzenleme:
İtalyada hangi konuda yüksek lisans yaptığınızı bilmiyorum ama sanırım hukuk veya maliye değil, buna göre

Sahte ve/veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlendiği fikrine nasıl ulaştığımı anlatmak için size önce şu konuları baştan sona anlatmam gerekiyor,

1-Ceza Hukuku Doktirini

2-Vergi Ceza Hukuku

3-Vergi Usul Kanununun hürriyeti bağlayıcı cezaları düzenleyen maddeleri

4-Türk Ceza Kanunu Genel Hükümler ile vergi ceza hukuku arasındaki bağlantılar
 
Tabi haklısınız benim amacım zaten sizin sorunuzu baltalamak, hatta bu konuda size yardımcı olabilecek bilgi birikimim de tecrübem de yok, vergi hukukunun "v" harfini bile bilmiyorum ayrıca. İnşallah yardımcı olabilecek arkadaşlar size yardımcı olur.
 
Son düzenleme:
Merhaba Sayın icetin.Anlattığınız iş ilişkisini şu şekilde değerlendirir isek anlatışınıza göre siz merkezi Türkiyede bulunan bir şirketin İtalyadaki çalışanı gibisiniz yani Türkiyeden İtalyaya giden yolculara orada hizmet verilmesini sağlayan italyan firmalalrla irtibat kurup işin yüreümesini sağlayan vekili-çalışanı konumundasınız.Anlattığınız şekilde bu durumda italyada alınan hizmet faturalarını olduğu gibi türkiyedeki şirket elbette gider olarak işleyebilir.italya vergi kanunlarını bilmediğim için birşey diyemeyeceğim ama türkiye açısından siz Türkiyedeki firma namına müşteri kabul edip hizmet verilmesini sağlayan çalışan olduğunuz için türkiyede sigortalı olarak gözükmelisiniz tabii çalışanı olarak değerlendirdiğimizde olay bu şekliyle ve dolayısı ile %20 lik bir stopaj söz konusu değil.Diğer taraftan sizi bu işi kendi nam ve hesabınıza İtalyada yerleşik olarak yapmanız durumunda italyada vergi mükellefi tesis edip italyan vergi kanunlarına göre türkiyedeki firmanın mşterileri için verdiğiniz hizmeti türkiyeye fatura edip bu hizmet içi katlandığınız giderleri kendi işletmenizde indirip gider yazadabilirsiniz.Sanırım Sayın Koray beyin anlattığınız iş ilişkisinde sizin elde ettiğiniz gelirin ne türkiye nede italya tarafından vergiye tabii tutulmadığı için böyle bir yorumda bulundu.Özetle benim düşünceme göre anlattığınız iş ilişkisi iki şekilde ele alınabilir birincisi Türkiyedeki turiz firmasının namına ve hesabına firmanın italyadaki çalışanı sıfatı ile iş takip edip satın alınan gider faturalarının Türkiyeye gönderilmesini sağlayıp Türkiyede bu faturaların gider kaydedilmesini sağlamak.(Bu durumda mükellefiyet sadece Türkiye içindir) yada sizin İtalyada işyeri açıp italyan vergi mükellefi olup italyada verilen hizmeti türkiyeye fatura etmeniz aldığınız hizmetleride direkt kendi adınıza işlemenizdir.Velhasıl kanaatimce her iki durumda da stopaj durumu söz konusu değildir.
 
Sayin koraykarakayanin ilk mesajindan son mesajina kadat tek harf bile yazmak konunun alakasiz uzamasi ve hatalar silsile ile takip eden ve bos mesajlardan oteye gidemeyecektir.

Sayin tanercelik,

Ya soruyu tam anlamadiniz yada vergi hukukuna tam vakif degilsiniz size cok bariz konunun ozetinden sunu soyleyeyim italyadaki kisi yani soruyu soran kisi Turkiye deki sirkette sigortali yada Turkiye deki isleri takip eden bir kiside olsa Turkiye deki sirketin konudan uzaktan yakindan ilgisi olmadigi icin boyle bir soylem yapamazsiniz. Gerek olmadigi icin fazla aciklamalarada gerek yok.

İyi Gunler.
 
aldigim soruma cevap olmayan yanitlardan sonra deneyerek ogrenmek durumunda kaldim. sonucu yazayim da baskalari cesitli isguzarliklarla ugrasmasin dedim.

direk gider gosterebiliyorsunuz faturayi. her hangi bir isleme gerek yok baska.
 
Madem bizler işgüzarlık yapıyoruz, madem faturayı direk gider olarak gösterebiliyormuşşunuz,madem herhangi bir işleme gerek yok neden bize soruyorsunuz sormasanızda olur.

Nasıl olsa bizler hiçbir şey bilmiyoruz sadece sizin yapmak istediğiniz işlemlerin önünü tıkıyoruz. Umarım ilerleyen dönemlerde bu ve başka konularda bize soru sormazsanız seviniriz nasıl olsa biz bir şey bilmiyoruz bizim söylediklerimiz uydurma.
 
Üst