Ithalat İşlemleri Kur Farkları

Üyelik
18 Nis 2014
Mesajlar
72
Konum
ANKARA
Üstatlar merhaba,

Yurtdışından ithalat yapıp bize fatura kesen bir firmadan alışımız söz konusu, bu firma ithalatı da ispanyadan kendi merkezinden yapıyor. Ben gümrük giriş beyannamesi ile kayıt yapıyorum. ancak satıcı firma satış faturasıyla kayıt yapıyor. bu durumda onun dönem sonunda hesapladığı kur farkı ile benim hesapladığım kur farkı arasında fark çıkıyor. bu durumda satıcı firma ile nasıl anlaşacağız.



(08.09.2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 418 Sıra Nolu VUK Genel Tebliği ile 396 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “3.2.2.” numaralı maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:

“ İthalat işlemlerinin form Ba ile bildirilmesinde gümrük giriş beyannamesinin kapanış tarihi dikkate alınacaktır.

İthalat işlemlerinin form Ba ile bildirilmesinde tutar alanına; 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 21 inci maddesi gereğince gümrük vergisi tarhına esas olan kıymet, malın gümrük vergisinden muaf olması durumunda ise katma değer vergisi matrahını oluşturan katma değer vergisi hariç bedel yazılacaktır.")
 
Açıkça belirtmemişsiniz ancak yaptığınız ithalat işlemi antrepodaki malın satıcı tarafından size devrine ilişkin durumdan bahsediyorsunuz. Bende bu şekilde ithalat yapıyorum. Ba formunda satıcının faturada belirttiği kuru (veya TL tutarı) esas alarak bildiriyorum. İthalat beyannamesine göre bildirirseniz fark çıkar ve sürekli olarak izahat vermek durumunda kalırsınız. Kur farkına gelince faturalaşmadan normal bir ithalat işlemindeki gibi hesaplayıp kapatacaksınız.
 

Benzer konular

Üst