fonradar

İzin Süresinin ücret hesabı hk.

Üyelik
28 Şub 2012
Mesajlar
1
Merhaba,

iş akdim işveren tarafından fesh edildi. İçeride 9 günlük yıllık izin alacağım var. brüt ücret üzerinden maaş alıyorum. brüt ücretim 2700 tl. hesaplanan 2700/30*9=810 TL bunu nete çeviriyorlar yaklaşık 579 net ödeneceği söyleniyor. Bu hesap doğru mu? Bir de ihbar tazminatımı tek seferde kıdemimi 2taksitle ödeyeceklerini söylüyorlar bu yasal mı?




Konu başlığı ve içeriğinde Büyük Harf kullanmak yasaktır.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!
 
Ynt: ÇOK ACİL İZİN SÜRESİNİN ÜCRET HESABI

yıllık izin parasını net ücret üzerinden verecekler.enin verdiğin 2700 tl brüt ücret olabilir. Kıdem tazminatını taksit şeklinde,çek şeklinde verebilir .
 
Ynt: ÇOK ACİL İZİN SÜRESİNİN ÜCRET HESABI

Evet doğru olarak hesaplanmıştır. Ödeme güçlüğü bulunan hallerde kıdem tazminatını yasal faiziyle birlikte iki taksitte ödeme mümkündür.
 
Ynt: ÇOK ACİL İZİN SÜRESİNİN ÜCRET HESABI

İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve kanundan doğan para ve parayla ölçülmesi mümkün menfaatlerin, iş sözleşmesinin sona ermesi halinde, tam olarak ödenmesi zorunludur.

Söz konusu gecikme faizi hesaplanırken, işçiye sanki kıdem tazminatı derhal ödenmiş de, işçi bu parayı o anda en yüksek faizi veren bankaya yatırmış gibi işlem yapılacaktır. Kıdem tazminatı için faiz başlangıcı iş sözleşmesinin fesih tarihidir.

Taksitle ödeme

İşçi ve işverenin uzlaşmaları durumunda, kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesi olanaklı bulunmaktadır. Kıdem tazminatının taksitlendirilerek ödenmesi halinde, gecikme faizleri ödeme tarihleri dikkate alınarak hesaplanır (Yargıtay 9. H.D. E.1992/15138,K. 1993/5687,T. 13.4.1993.) Yargıtay'a (Yargıtay 9. H.D. E. 1992/196, K. 1992/5126, T. 11.5.1992) göre, işçi taksitler halinde ödenen kıdem tazminatı için geçmiş günler faizi isteyebilir. Ancak, bu istemde bulunabilmek için ödemelerin ihtirazi (çekince) kayıt konularak alınmış olması gerekir. Yargıtay bir kararında (Yargıtay 9. H.D. E.1988/552,K. 1988/2731,T.8.3.1988), kıdem tazminatının taksitle ödenmesi halinde ihtirazi kayıtla alınan kısımlar için iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren faiz istenebileceğini hükme bağlamıştır.

Kıdem ve İhbar tazminatınızın taksitle ödenme durumu ancak işverenin sizin rızanızı alması veya sizinle uzlaşması gerekiyor

Diğer yönden yukardaki izin ücret hesabı doğrudur.
 
Ynt: ÇOK ACİL İZİN SÜRESİNİN ÜCRET HESABI

ferhat ' Alıntı:
kıdem tazminatı derhal ödenmiş de, işçi bu parayı o anda en yüksek faizi veren bankaya yatırmış gibi işlem yapılacaktır.

İşçiye yapılan ne vahim bir haksızlık bu...

En düşük banka kredisi faizi bile bankanın verdiği mevduat fazinden yüksektir. Hangi patron işçinin tazminatını ödemek yerine kredi almayı tercih eder ki?
Kaldı ki işverenin para ihtiyacı olmasa bile bankanın vereceği faizden daha fazlasını kazandıracak yatırım yapabilir.

İşçi açısından düşünsek de; işçi bununla -en azında bir kısmıyla- bankaya olan kredi kartı borçlarını ödeyecekti. Alacağı faiz ödeyeceğinin BSMV si kadar bile tutmaz...

Ne vahim bir haksızlık...
 
Üst