İzinler hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mmturk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Mrb.Arkadaşlar

İşçilerin 1.derece yakınlarının ölümünde 3 güne kadar verilecek izinler ücretlimi olacak yoksa ücretsiz izinmi olacak. İyi çalışmalar,

saygılarımla,

Ynt: İzinler hk.

MADDE 55. - Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır:

a) İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler (Ancak, 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlası sayılmaz.).

b) Kadın işçilerin 74 üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler.

c) İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler (Bu sürenin yılda 90 günden fazlası sayılmaz.).

d) Çalışmakta olduğu işyerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatil edilmesi sonucu olarak işçinin çalışmadan geçirdiği zamanın onbeş günü (işçinin yeniden işe başlaması şartıyla).

e) 66 ncı maddede sözü geçen zamanlar.

f) Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri.

g) 3153 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan tüzüğe göre röntgen muayenehanelerinde çalışanlara pazardan başka verilmesi gereken yarım günlük izinler.

h) İşçilerin arabuluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, bu kurullarda işçi temsilciliği görevlerini yapmaları, çalışma hayatı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara yahut işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre veya kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler.

ı) İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinler.

j) İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65 inci maddedeki kısa çalışma süreleri.

k) Bu Kanunun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi

3 güne kadar verilen izinlerin ödenip ödenmemesi işverene kalmıştır.Fakat yıllık izin hesaplamasında çalışılmış gibi hesap edilir.Mesela 11.01.2010 tarihinde işe başlayan bir personel 11.01.2011 tarihinde yıllık izne haketmiş olur.3 gün ücretsiz izin hesaba katılmaz.

İzin süresinin hesabında "çalışılmış gibi" hesaplanmak başka birşeydir. İzin verilmesi zorunluğu ve bu iznin ücretli olup olmayacağı başka bir kavramdır.
Karıştırmayın.

Sonuç olarak işveren bu izni ister verir ister vermez, verse dahi ister ücretli verir isterse ücretsiz. Sevgiler..

kenanacur ' Alıntı:
Sonuç olarak işveren bu izni ister verir ister vermez, verse dahi ister ücretli verir isterse ücretsiz. Sevgiler..

işverenin takdirine değildir..izin vermek zorundadır..

forwhom ' Alıntı:
kenanacur ' Alıntı:

işverenin takdirine değildir..izin vermek zorundadır..

Peki diyelim ki vermedi. İşçinin babası öldü işverende olmaz işler yetişecek bir yere gidemezsin hatta fazla mesai yapıcaz mecburen dedi.

Bu durumda işçi sözleşmeyi fesih edip tazminat isteyebilrimi?

Böyle bir durumda işveren izin vermese dahi işçinin 3 günlük yasal hakkını kullanıp tekrar iş başı yapması gerekir. İş aktini fesh etmesi etmesi bence tazminat alma hakkını kaybettirir. İşe döndükten sonra, işveren devamsızlıktan iş akdini fesh etmişse, çalışan bu durumda yasal haklarını alabilir diye düşünüyorum.

bulent249 ' Alıntı:
Böyle bir durumda işveren izin vermese dahi işçinin 3 günlük yasal hakkını kullanıp tekrar iş başı yapması gerekir. İş aktini fesh etmesi etmesi bence tazminat alma hakkını kaybettirir. İşe döndükten sonra, işveren devamsızlıktan iş akdini fesh etmişse, çalışan bu durumda yasal haklarını alabilir diye düşünüyorum.
Çalışanın 3günlük izin diye yasal bir hakkı yoktur.
Eğer işveren vefat veya doğum veya evlenmesi nedeniyle izin vermişse, o iznin 3 güne kadar olan kısmı , ücretli izin hesabında çalışılmış gibi hesap edilir.
Çalışanın 1.derece yakının vefatında 3 gün ücretli izin verilecek şeklinde bir ifade yok hiç bir yerde.

Tamam herkes çok güzel söylüyor ama.. Bunlar mazeret iznidir.. ve iş kanununda belirtilen durumlarda.. bu mazeret izinleri verilmelidir..

forwhom ' Alıntı:
Tamam herkes çok güzel söylüyor ama.. Bunlar mazeret iznidir.. ve iş kanununda belirtilen durumlarda.. bu mazeret izinleri verilmelidir..

Çok güzel belirtmişiniz. Elbette böyle durumlarda işveren mutlaka izin vermelidir.
Ancak iş yasasında böyle bir zorunluluk yoktur.

Sayın NGUROY;

Evet isteyemez diye düşünüyorum. Çünkü iş kanunun hiçbir maddesinde ölüm izinlerinin işveren tarafından verilme zorunluluğuyla ilgili bir madde yok. Bir yıllık izin gibi, veya hafta tatili ücreti gibi verilir demiyor. Ölüm izninin geçtiği iki yerde birinde yıllık izin hesabında çalışılımış gibi sayılan hal, diyeri hafta tatiliyle ilgili çalışılmış gibi hal. Belkide bu iş kanunumuzun bir eksikliği olabilir ama bu kitap şu an böyle diyor. :(

Sevgiler.

Sn.keremcem benim yazımda ÜCRET konusu geçiyor mu? Hiç bir mahkeme babası vefat eden işçinin 3 gün devamsızlıktan dolayı işten çıkarılmasını haklı saymaz...

İş kanununda bu konuyla ilgili bir boşluk var evet..ama Ben bu fesih nedeninin geçerli bir sebeb olabileceğini düşünmüyorum..

Yargı kesinlikle..bu sebeble iş akdinin feshini..onamaz..

bulent249 ' Alıntı:
Sn.keremcem benim yazımda ÜCRET konusu geçiyor mu? Hiç bir mahkeme babası vefat eden işçinin 3 gün devamsızlıktan dolayı işten çıkarılmasını haklı saymaz...
Sn.bulent249;
en baştaki soru, bu durumda verilen izin ücretli izinmidir ücretsiz izinmidir şeklindedir.
Cevabınızdaki ''işveren izin vermese dahi, işçi yasal hakkını kullanıp geri dönmelidir 3 gün sonunda'' şeklindeki ifadenize karşılık verdiğim bir cevaptı o.
Yasaya baktığımızda, 1.derece yakının vefatı durumunda 3 gün ücretli izin verilir demiyor.Yani yasayla tanınmış bir hak değil.
Haklısınız, hiç bir mahkeme haklı sebep saymamalı, 1.derece yakının vefatı nedeniyle yapılan makul süreli devamsızlığı.
Ancak ben de bir SGK lı çalışan olarak dışardan bakıp, iş kanunundaki tanımlamalarla olayı değerlendirdiğimde, haklı sebep olmasa dahi geçerli sebep olur sözleşme feshi diyorum.
Ki işverenin sözleşmesini feshetmesi gerekir diyen sizdiniz, sorunun hiç bir yerinde fesihten bahsedilmemişti daha önce.