Kaçakçılık ve Rüşvet Yöntemleri

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
Hakan ÜZELTÜRK Dünya' Alıntı:
Geçen yazımızda kaldığımız yerden devam ediyoruz. Kaçakçılık ve rüşvetin göstergeleri aşağıda belirtilen haddinden fazla abartılmış indirimler veya hayali indirimler ile kamu görevlilerine para aktarmak için kullanılan bazı örnek yöntemlerdir:

1. Bir kamu görevlisi kontrolü altındaki bir firma, ilgisiz bir firmaya danışma ücreti iddiasıyla sahte faturalar karşılığında büyük tutarda para öder. Bu firma daha sonra bir banka görevlisinin yardımıyla, çeklerin karşılığını kendi çalışanlarından birinin aracılığıyla nakde dönüştürür. Böylece para, kamu görevlisinin kontrolündeki ilk şirkete geri döner.

2. Sahte bir isme bir banka hesabı açılır ve bu hesap üzerinden çekler nakde çevrilir. Satın almanın kanıtı olarak hayali işlemlere dayanan faturalar düzenlenir. Sahte işyerine ait çek rehin edilir ve sonra da bozdurulur.

3. Dolaylı politik katkı veya yardım yapma yönteminde politik kampanya düzenleyen komitenin veya adayın sağlamış olduğu bazı kampanyalara ödenmemiş faturalar temin edilir. Örneğin, seçim kampanyaları için kiralanan araçlar veya el ilanları ve seçim posterlerinin basılması gibi kampanya için yapılan masrafların ödenmemiş faturaları.

4. Kamu görevlilerine yapılan dolaylı ödemeler bir başka yöntem olup bu yöntemlerinden bir tanesi, avukatlık bürosu yoluyla yapılan ödemelerdir. Bu örnekte avukat, görünüşte sunulan hizmetler için çeklerin yazılmasında yalnızca aracı rol oynar. Ödemeler avukatın emanet hesabına yatırılır ve bu hesaptan da kamu görevlisine aktarılır. Bu yöntem ayrıca halkla ilişkiler, reklamcılık veya muhasebe şirketleri arasında da kullanılır.

5. Bir başka dolaysız rüşvet ödeme yöntemi de, kâr elde etmek amacıyla ticari faaliyetlerde bulunmak üzere kurulmamış ve vakıf yönetiminin üst kademesinde bir kamu görevlisinin bulunduğu bir vakfa bağış yapılması talebinde bulunulmasıdır.

6. Gerçek piyasa fiyatıyla karşılaştırıldığında müşteriye abartılı bir tutarla fatura verilmesi yönteminde ise alınan tutar ile normal piyasa fiyatı arasındaki fark, işletmenin karını etkilemeden, daha sonra bir aracıya ödenmektedir.

7. Bir şirket tarafından üstlenilen ve malların muhafazası, şirket mallarının taşınmasına nezaret etme veya pazar faaliyetinin olduğu ülkede tesisat masrafları olarak faturalandırılmış harcamalar.

8. Bir şirketin altyapı, yerleşim, kuruluş ve gelişimi için yapılan harcamalara ait ödemelerin, mimarlık ofislerinin kullanılarak, vergi cennetlerindeki banka hesaplarına yapılması.

9. Royalti gelirleri, şirket hesaplarına gelir yerine yükümlülük olarak kaydedilir. Bu yükümlülüğe ait ödeme de hesap yılı kapanmadan önce yapılır. Ödeme sözde royalti geliri elde eden ve vergi cenneti bir ülkede bulunan bir yönetim şirketine yapılır.

10. Profesyonel hizmetlere yapılan ödeme tutarını gösteren tüm kaynak belgeler dikkatlice incelenmelidir. Birçok şirketin projelerle bağlantılı ve özel durumlarda yüklendikleri masrafların, gerçek bir işe ait normal fatura tutarının üzerinde yüklendikleri belirlenmiştir. Bu fazladan faturalandırılmış tutar firma tarafından, mükellef lehine, önceden ayarlanmış politik ödemeleri veya kamu görevlilerine yapılan ödemeleri gizlemek için kullanılır. Ayrıca, danışmanlık şirketlerine yapılan, ancak hangi hizmet için yapıldığı belli olmayan yüksek tutarlı ödemelere de bakılmalıdır.

11. Yasal olmayan birtakım ödemelerin, seyahat ve eğlence masrafları kisvesi altında indirim konusu yapılabilmesi mümkündür. Burada, yönetici seyahat masrafları, kiralama yoluyla yapılan hava yolculukları masraflarının mükellefin çalışanları tarafından veya siyasi aday tarafından doğrudan ödenip ödenmediği, mükellefin özel uçağının pilotlarının masrafları, doğrudan kredi kartı yükümlülüklerini de içeren seçilmiş bazı çalışanlarla bağlantılı masraflar incelenmelidir.

Bunlar vergi incelemesi yapacaklar için sadece yol gösterici örnek yöntem ve davranışlardır. Ama unutmamak gerekir ki, akıl akıldan üstündür.
 

Benzer konular

Üst