Kalkınma Aajansından Alınan Hibe Destekleri Muhasebe Kaydı Hk.

Üyelik
8 Kas 2007
Mesajlar
44
Konum
tekirdağ
arkadaşlar kalkınma ajanslarından alınan hibe krediler direk 602 hs ba gelir mi kaydedilmeli,yoksa maliyetten mi düşülmeli( 176 nolu vuk tebliğine göre iki seçenek var gibi)
muhasebe kaydı nasıl olmalı.
 
Sayın Formdaşım

Benim bu konuda formda yazım var. Formda arama yapın bulmazsanız yardımcı olurum
 
Neyse ben buldum.Yazımı alıntı yapıyorum.

[h=2]Üretim Ve Yatırım Desteğinin Gelir Yazılması Veya Özel Fonda İzlenmesi[/h]
Yatırım ve Üretimin desteklenmesi hem istihdam yaratması hemde ekonominin gelişiminin temini için öngörülür.Her iki destek bölge kalkınma ajanslarınca sağlanacağı gibi bakanlıklar yoluyla da verilebilir.
Amaç yatırımı teşvik ve üretimi arttırmaktır.

Bu nedenle alınan yardımlarında muhasebe kaydı,onun mahiyeti göz önüne alınarak yapılacaktır.Desteklerin muhasebe kaydını yapmak için,o desteği sağlayan yerden desteğin üretim amaçlı mı olduğu veya yatırımı teşvik etmek için mi verildiği öğrenilmelidir.,aksi halde hatalı kayıt yapılır ve cezalı vergi tarhiyatı doğabilir.

Yapılan yardım üretim amaçlı ise 602-Diğer Gelirler hesabına Gelir yazılır ve Vergiye tabi tutulur.602 Hesabın tanımında ''Sermaye Katkısı Niteliğinde Olmayan Mali Yardımlar'' ibaresi kullanılmış ve bu yardımların ''Sübvansiyon'' olarak Gelir yazılacağı belirtilmiştir.

Aynı maddeye göre sermaye desteğinin sübvansiyon olmadığı yatırım desteği teşkil ettiği öngörülmüştür.Yatırım destekleri karşılıksız ve geri ödemesiz oldukları için Sermaye Yedeği niteliği teşkil eder ve Pasifte özel bir Fonda izlenmesi gerekir.Gelir yazılmaz.

Bu nedenle karşılıksız sermaye desteklerinin 549-Özel Fonlar hesabında izlenmesi ve istendiğinde Sermayeye eklenmesi mümkündür.​
 
Üst