fonradar

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan Yeni Hamle

sayın stonhand, sorunlarımızın asıl nedenlerini göremediğimiz müddetçe, aynı konuları tekrar tekrar tartışmak durumda kalırız. bu durumda birilerinin çıkıp,
şu yanlış bu doğru demesi de gayet doğal. neticede burası bir forum. herkonu tartışılmaya değer bence. yeterki bir sonuç çıksın.
benim bu tartışmadan çıkardığım sonuç ise, sağolsun gökhanuy, aöflülerin çokluğu oldu. aöf türmobu kursak mı ne:) tabi yine şaka...
 
Yok anlamadığım türmobu kuran ve bu hale gelmemize neden olanlar sanki aöf liler her şeyin her kötü olayın müsebbibi aöf liler mesleğin altınada dinamiti basmışlar vay anam vay.
Arkadaş türmob dediğiniz kurum ne halt etmeye var stajerin parasının peşinden koşacağına adam gibi koyar kotasını her sınavda şu kadar adamdan fazlasına belge vermem der olur biter ama bi telli dosyayı 100 TL ye satmak ve tatlı para varken dermi demez adamlar tesmerin parasıyla kiralarını bile ödemişler gökhan üstat dinamiti aöf koydu diyor. Sanki bu yaşa kadar türmobu biz bu hale getirdik birliğin durumu ortada yahu Türkiyedeki en pasif en işe yaramaz kurum bizim başımızda onlara oy verenler ve bu hale getirenlerin yaş ortalamasını bi sorsak gökhan üstat ne diyecek ben onuda merak ediyorum.
SAnki türmobu 25 yaşındaki bebeler kurdu bu hale getirdi bakın baştakilerin yaş ortalamasına ve icraatlarına sonra 50 yaş neymiş daha iyi anlayın oda başkanı 25 yıldır başkan artık koltukta yeri oluşmuş seçenler sanki sadece aöf liler ve 50 yaş altındakiler.
 
Sayın Gokhanuy,
Bir cümlemden bu düşünceler nasıl çıkartılabilir. Hayretler içerisinde kaldım. Şahsım adına düşüncelerinizi içeren yorumunuza cevap yazmayacağım.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ben yaklaşık 7 yıldır bu forumu takip ediyorum. Bu kısır tartışma sürekli yapılmaktadır. Her aöf bitiren SMMM olmuyor. SMMM olmakta kolay değil. Her geçen zaman dahada zorlaşıyor. SMMM olmak için staj başlatma sınavında başarılı olacaksın sonra 3 sene staj yapacaksın sonrada yeterlilik sınavını vereceksin. Bunları yapabilmeniz için en az 5 sene gerekir. Az bir zaman mı? Harcadığınız paranın haddi hesabı yok.
Hukuk fakültesini bitiren biri bile SMMM olabiliyor. Üstelik zamanında bu belgeler bedava dağıtıldı.

Sayın kenan515'inde belirttiği üzere bende Marmara mezunuyum ve hocalarımız 3. ve 4. sınıfı aöf'den devam etmemizi önerdiler. Şimdi geriye dönüp baktığımda onlara duacıyım.

Sayın aquatim,
Bizim meslekte birliğin olmamasının bir çok nedeni var. Burada yapılan aöf-örgün ayrımı, smmm-ymm ünvanları birbirine saygı duymaması ve "ben hakkımı olanı aldım gerisi beni ilgilendirmez" düşüncesinden kurtulamamak. Bunlar aşılırsa ve ben değil biz olursak birlik beraberlik olur.

Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
3568 sayılı yasanın çok iyi incelenmesi gerekir.Burada oluşan dışlama veya kabullenişler sıkıntı üretir.

http://mezun.anadolu.edu.tr/istatistik/istatistikkguncel_1982_2012.pdf

Ben yazımda şunu ifade etmeye çalıştım.problem sistemdedir.Politik hesaplardır ve bir mesleğin cinayetidir.
Yukarıdaki link, özünde birçok sorunun da cevabıdır.
En baba işletme fakültesinin mezuniyet sayısı 500 geçmez.Bu nasıl bir sistemdir ki çılgın rakamlarda 4 yıllık lisans veriyor? Bu mezunlar ne yapacak? Elbette ait oldukları meslek grupları arasında yer alacaktır. 2 yıllık maliye muhasebe bölümlerinin mezunlarına da hava atacaktır. İşin enteresan yanı ise Bu okullara giriş puanını bile tutturamamış kişilerin 4 yıllık lisans diplomasına sahip olması ve bu hakkın kullanılmasıdır.
AÖF var ise Türkiye'deki tüm iki yıllık muhasebe-işletme- yüksek okullarının derhal kapatılması gerekmektedir.

AÖF mezunlarının haklarını korumalarını saygı ile karşılarım.Lakin benim hak arayışıma saygı gösterdikleri ölçüde. Bana istediğiniz kadar ağır eleştirilerde bulunabilirsiniz. Lakin, yukarıdaki istatistiği değiştirmez.
Şimdi aynı oyun,Hukuk fakülteleri ile oynanmaktadır.10 sene sonra muhasebeci ne kadar ise avukatlar da o sayıya ulaşacak.Bir dava alabilmek için evinizin tüm ödemelerini bile takip edeceği taahhüdünde bulunurlar ise hiç şaşırmamak gerekecek. Her avukatın baro seçimlerinde oy hakları olacağına göre yakın gelecekte barolar da kalite sorunu ile karşı karşıya kalacaklar.

Herkes Bağımsız denetim kuruluşuna kilitlenmiş durumda.Ama kanunu okur iseniz bu kuruluşun dışında da 2 ayrı kuruluşun olduğunu da göreceksiniz.
1-Kredilendirme kuruluşu
Diğerini de siz bulun.


 



Sayın Alberti'nin yorumuna da katılmıyorum.Zira Bağımsız denetim şirketlerinin kurucuları 50 yaşın altındakiler filan da değildir.Kuruculara bir bakın lütfen.




Sayın Gokhanuy,
Kurucu dememiştim, şirket ortağı demiştim. Farklı şeyler. Bilirsiniz ki denetim firmaları kendi çalışanını belli bir süre sonra (tabiki başarı ve deneyim kriterlerini göz önüne alarak) şirket ortaklığına kadar yükseltir. 4 büyük denetim firmalarının şuanki ortaklarının neredeyse tümü zamanında bu firmalarda denetim asistanı olarak işe girmiş kişilerdir. ve bir çoğu ortalama 35 yaşlarında sorumlu ortak olurlar. sizin teorinizdeki 50 yaşına ulaşmak için en az 15 sene daha beklemezler. bilginize...
 
Son düzenleme:
Sayın Gokhanuy,
Kurucu dememiştim, şirket ortağı demiştim. Farklı şeyler. Bilirsiniz ki denetim firmaları kendi çalışanını belli bir süre sonra (tabiki başarı ve deneyim kriterlerini göz önüne alarak) şirket ortaklığına kadar yükseltir. 4 büyük denetim firmalarının şuanki ortaklarının neredeyse tümü zamanında bu firmalarda denetim asistanı olarak işe girmiş kişilerdir. ve bir çoğu ortalama 35 yaşlarında sorumlu ortak olurlar. sizin teorinizdeki 50 yaşına ulaşmak için en az 15 sene daha beklemezler. bilginize...


Bu denetim kuruluşları için değil tüm firmalar için genel kabul görmüş birşeydir. Bundan doğal ne olabilir ki? Elli yaş sınırına çok takılıyorsunuz.Burada anlatmaya çalıştığım meselenin temeline iner iseniz saf dogruyu yakalayacaksınız.Ofisi ilk kurduğum 1984 yılında ortağıma şunu söylemiştim.
-Bu kapıdan Sakıp Sabancı girse muhasebesini bu büro tutacaktır. Diyebilecek kadar da kendime güveniyordum.O yıllarda bırakın vergi kanunlarını tüm hukuku takip ediyordum.İçtihatlar ise benim günlük keyif aldığım makaleler gibi idi.
O zamanlarda öyle muhasipler vardı ki koca fabrikayı bile giderleştirebiliyorlardı. :)
Fire hesabını bu ülkede adam gibi kim yapabildi ki?
Fire konusunda en çok muamelenin olduğu tek dal kasap muhasebesidir.276 fire ile yol alır.ilk beşi ise kesme-parçalama-kan-çekme ve dondurma fireleridir. Diğerlerinden bahsetmek bile istemiyorum. Çok şükür kasap defteri tutmuyorum artık.
Yıllarca dogru olmak mı yoksa bilip te kullanmamak mı ikileminin arasında gidip geldim.Yıllar, dogru bilmenin bu ülkenin en büyük yanlışı olduğu öğretti.
Ökkeş ÖZUYGUR'un başını çektiği kamulaştırma kurulu,Petkim'i SPK'ya sokar iken şöyle bir cümle sarfetti.
"2500 'e sattık 1500 e aldık.Çok karlı bir iş yaptık demişti.
Sermayesi 1 trilyon olan firmanın sadece sahip olduğu toprak o zamanlar 5 trilyondu.Deniz kıyısında binlerce dönüm araziden bahsediyoruz.
Rüşvet bile bu sistem içinde üretiliyordu.
Tahtakale piyasası elemanları tamamen broker olmuştu.
İçlerinde bir tane bile üniversite mezunu yoktu.
İşte 50 yılın içindeki minik enstantaneler
Bilgi güçtür.Tecrübe erdemdir.
Önemli olan bu bilgilerin gelecekteki kuşaklara aktarılmasıdır.Böyle şeylerden yüzlercesine sahibim.SMMM belgemi ise 3568 sayılı yasanın haklarını bile kabul etmeden Sınavlarla alan bir kişiyim.Turmob'un sınav komisyonunun onca engellemelerine rağmen.
Mesleği gurur ile taşır iken hiçbir zaman 1 m2 yerim olmadı. Olmasını da zaten istemedim. Hiçbir yönetimde yer almadım.Sadece KGK'da yer almak istediğimi Turmob yönetimine ilettim. Tabii ki kabul etmediler ama şaşırdıklarını da açıkça beyan ettiler :)
Birşeyler,birşeylere rağmen değişmeye uğruyor.Önemli olan en güçlü ve kararlı bir üst seviyenin yaratılmasıdır.Elbette dejenere edilmesi için birçok eylem oluşacaktır. 50 yaş sınırı olsun,enaz yirmi yıl olsun,örgün egitimden olsun çıkışları pasta yemek değil,o pastanın kalitesini üretebilmektir.
4 büyüklerin çıpa alma zamanı gelmiştir.Başka bir ülke seçmelerini sağlayabilmemiz için son fırsattır.En azından bunu yapabilir isek,birçok kaliteyi de kalibrasyonu da üreteceğiz demektir.Ben yeni kuşaklara güveniyorum.
Tabii ki KGK'nın da maliye bakanlığından arileştirilmesi gerekmektedir. O kurumun layık olduğu tek yer Ticaret bakanlığıdır.
 
AÖF mezunlarına sorgusuz sualsiz (sataja başlama/staj/SMMM sınavları) belge veren varda biz mi bilmiyoruz?
----------
Kamu gözetimi yine sakarya ünv. anlaşmış.
 
:)) Merkür arkadaşım AÖF mezunlarıda T.C sınırları içinde diğer Adı her ne olursa olsun (para ile diploma satılan ünv.dahil),(sınav sorularını önceden dağıtılan örgün ünv.dahil),(Zengin arkadaşların sınavda maçaları yemediği için barajı geçemeyip babalarının binlikleri ile bitirdikleri o sükseli ünv. dahil),(hakkı ile kazanıp hakkı ile okulu bitirenlerde dahil olmak üzere aynı haklara sahiptir.Forumda vızıldayan arkadaşlar sanırım kendilerini yeterince geliştiremedikleri için biraz ezik durumdalar onlarıda anlamak gerekiyor.bu arada ben örgün hem örgün hemde AÖF mezunuyum.AÖF bitirmek biraz ...... ister....
 
Burada insanların kişisel çıkarlarını toplu örgütlü çıkarların önüne koyarak hak aramaya çalışması meslek için dramatik bir durum.Meslek çatı Örgütü olan Türmobun bünyesinde tek vücut olarak mesleğin hak ve hukukunu koruyabiliriz. Meşru zemin orasıdır. Birbirimize zarar vermekle egemenlerin ekmeğine yağ süreriz. Mesleki bilincin gelişmeye muhtaç olduğu dönemlerdeyiz.ayrıştırarak değil birleştirerek mesleki kazanım elde edebiliriz.
 
3568 sayılı yasanın çok iyi incelenmesi gerekir.Burada oluşan dışlama veya kabullenişler sıkıntı üretir.

http://mezun.anadolu.edu.tr/istatistik/istatistikkguncel_1982_2012.pdf

Ben yazımda şunu ifade etmeye çalıştım.problem sistemdedir.Politik hesaplardır ve bir mesleğin cinayetidir.
Yukarıdaki link, özünde birçok sorunun da cevabıdır.
En baba işletme fakültesinin mezuniyet sayısı 500 geçmez.Bu nasıl bir sistemdir ki çılgın rakamlarda 4 yıllık lisans veriyor? Bu mezunlar ne yapacak? Elbette ait oldukları meslek grupları arasında yer alacaktır. 2 yıllık maliye muhasebe bölümlerinin mezunlarına da hava atacaktır. İşin enteresan yanı ise Bu okullara giriş puanını bile tutturamamış kişilerin 4 yıllık lisans diplomasına sahip olması ve bu hakkın kullanılmasıdır.
AÖF var ise Türkiye'deki tüm iki yıllık muhasebe-işletme- yüksek okullarının derhal kapatılması gerekmektedir.

AÖF mezunlarının haklarını korumalarını saygı ile karşılarım.Lakin benim hak arayışıma saygı gösterdikleri ölçüde. Bana istediğiniz kadar ağır eleştirilerde bulunabilirsiniz. Lakin, yukarıdaki istatistiği değiştirmez.
Şimdi aynı oyun,Hukuk fakülteleri ile oynanmaktadır.10 sene sonra muhasebeci ne kadar ise avukatlar da o sayıya ulaşacak.Bir dava alabilmek için evinizin tüm ödemelerini bile takip edeceği taahhüdünde bulunurlar ise hiç şaşırmamak gerekecek. Her avukatın baro seçimlerinde oy hakları olacağına göre yakın gelecekte barolar da kalite sorunu ile karşı karşıya kalacaklar.

Herkes Bağımsız denetim kuruluşuna kilitlenmiş durumda.Ama kanunu okur iseniz bu kuruluşun dışında da 2 ayrı kuruluşun olduğunu da göreceksiniz.
1-Kredilendirme kuruluşu
Diğerini de siz bulun.



belkide esas problem tüm eğitim sistemi ile alakalı artık örgün olsun açık öğretim olsun elimizdeki diplomalar yeterli değil insanlar arayış içerisindeler iyi bir yaşam standardı yakalamak umuduyla üniversite okuyorlar olmuyor maddi manevi binbir türlü külfete katlanıp smmm oluyorlar 70000 meslek mensubu arasından pay kapmak ne mümkün hadi bakalım birde bağımsız denetçi olalım ymm olalım sorun sadece bizim mesleğimizde mi veya hukukçularda mı hayır, bugün yeni başlayan bir mühendise firmalar 900 tl maaş öneririrken köylerde 2000tl ye çoban bulunamıyor. Amacım hiç kimseyi küçümsemek değil yönetecek insan çok üretecek insan yok buna dikkat çekmek
 
70 bin SMMM değil 150 bin SMMM bile bu ülkeye yetmez emin olun. Lakin öyle bir dejenerasyon yaşanıyor ki meslek mensubunun 10 fakülte bitirmesinin bile bir anlamı kalmıyor.
herşeyden önce meslek mensubunun kendi meslekdaşına bir saygısı yok. Yukarıdaki link'in ifade ettiği çarpık zihniyet,Hayatın her alanına yayılıyor.Bir fakülte eğitiminin ailelelere maliyeti 30-50 bin tl arasındadır.Ucuz eğitimin getirisininde ucuz olması kaçınılmazdır.Dolayısıyla sonuçlar,siyasi rantların belkemiğini oluşturuyor.
25 gündür KGK,Sakarya üniversitesine sunduğu akreditasyon kolaylığı özünde aynı link gibi ileride oluşabilecek sorunlara da temel hazırlamaktadır.İstanbul Üniversitesi gibi markalaşmış bir üniversiteye bile hala izin vermemektedir.
Taksitle ödenebilecek bir planı red eden KGK,akredite ettiği Sakarya üniversitesine neden öğrenci kabulu vermektedir?
Tüm akreditasyonlar verilinceye kadar öğrenci kabulune izin verilmemesi daha adil değil midir?
Neticede 3000 tl ücret az bir ücret değildir.Binlerce bagımsız denetçi adayından söz ediyoruz.

Dolayısıyla birşeyler hem yanlış hemde garip gitmektedir.
 
Sevgili meslektaşlarım günaydın,
Ben 4 hatta hazırlıkla birlikte 5 yıl olan bir ünv.mezunum, 15 yılını doldurmuş ve SPK sınavında 69,33 ortalamayla belgeyi alamamış durumdayım.Sizlerin bilgisine ihtiyacım var.Finansal Yönetim ve Kurumsal Yönetim ilkeleri dersi online eğitim olduğu için ben hemen başvurmak istiyorum. 1- Bu olabilirmi ve nereye başvurmam gerekiyor.2- spk sınavında girdiğimiz derslerin ortalamasının 70 olması için bir ders seçecekmiyim.(bu çok çok üzücü)
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. sevgi,sağlık,bol kazançlar diliyorum.
 
Üst