Sayın Arkadaşlar,
Konuyu kaç kez yazdığımızı hatırlamıyorum. Ancak nekadar yanlış uygulama yerleşmişki bu sıkıntı sürüp gidiyor. KKEG kavramı vergicilik tekniğidir, adı "gider" ile eşleşmiş olmasına rağmen vergi yasalarında bu isimle yer almaz, doğru terimiyle örneğin KV 11. maddesinde "kurum kazancının tespiti sırasında indirilmesine izin verilmeyen giderler" olarak tanımlanır.
TDHP ise Ticaret Yasası çerçevesinde Uluslararası IAS standartlarına göre "Finansal Muhasebe" tekniğine göre yaratılmıştır. Yani Kurumun gerçek Gelir-Gider durumunun yansıtılmasını sağlar. Bu çerçeve herhangi bir giderin "Kabul Edilmeme" esasıyla asla bağdaşmaz kaldı ki giderin gider olması ile vergi matrahından indirilmemesi farklı şeylerdir. Bir örnek; Vergi Cezası şirket için giderdir ancak vergi matrahından düşülemez. Vergi matrahından düşülememesi daha çok vergi ödenmesine sebep olur ancak şirketin dağıtılabilecek karını arttırmaz.
Bu tür giderleri 7 hesap gurubu içinde alt kırılımlarda takip edilmesi de ( birden fazla hesap açıyorsunuz demektir ki bunu gerektirir) TDHP uygulamasına da aykırıdır. Hadi açtınız bir hesap ve yazdınız, buraya yazdığınız rakam eğer gurup toplamının % 20'sini aşıyorsa rakamları detaylandırmanız lazım bu ayrı bir garabet olur. TDHP çerçevesine tamamen aykırı olması da başka. Bu yüzden gider giderdir bunu tartışmaya gerek yok yılsonu işlemleri için de özel bir kayıt aranması da gerekmiyor.
Ancak vergi matrahından düşülmesi mümkün olmayan giderler için "Eş Zamanlı Kayıt" tekniğini kullanırız. Giderin oluştuğu badde için nazım hesaplara "Anı Kaydı" koyar ve her dönemin sonunda bu kayıtları Vergi Beyannamesine aktarırız. Tabi beyannamelerde artık KKEG için ayrıntılar sorulduğundan yazılan Anı Kayıtlarını de detaylandırıyoruz ayrı.
Son olarak SGK ödemeleri gerçekleşmemişse ne yapılır. Bu durum KKEG biraz daha farklı bir durum içeriyor. Anı Kaydı koymakla 280 hesaba alınması farklı sonuçlar doğurur. Özellikle imalat işletmelerinde maliyet hesaplarına aktarılmış olması gerekli bu tür giderler için KKEG kaydı koymak nekadar doğrudur tartışılır. 180/280 hesaba almak ise maliyet hesaplarının dışında tutmak anlamını taşıyacağından başka sorunlar doğurur, Hadi diyelimki KKEG oldu ertesi yıl ödeyip giderlere ilave ettiniz üniter bilanço kavramını nasıl yaratacaksınız. Bu konu çok tartışmalı sadece hesap hangisi olmalı sorusu ile çözülmez. Biraz daha karmaşık ve karışık. Her kurumun durumuna göre yapı geliştirilmesine sebep olacak bir durum kısaca.